پخش زنده
امروز: -
با توجه به ثبت جهانی، این میراث طبیعی کشور به فناوریهای روز از جمله دوربین، پهپاد و حسگرهای حساس به دود آتش مجهز میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور در نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در فهرست جهانی یونسکو، افزود: پس از ثبت جهانی این جنگل اقدامات لازم صورت گرفته است، ولی با هماهنگی بعضی از استانداران که این جنگل در آنجا واقع شده است نیاز است که اقدامات دیگری صورت بگیرد.
وی افزود: پیگیر جاده ترانزیتی پارک ملی گلستان به محدوده خارج از مجموعه ثبت جهانی بوده که این اقدام طرح مصوب نیز دارد و امیدواریم استاندار گلستان هر چه سریعتر این موضوع را پیگیری کند تا این جاده هم درست شود.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری افزود: این اقدام به لحاظ گردشگری طبیعی و اکوسیستم جنگل بسیار مؤثر است.
طالبیان گفت: در محدوده حریم جنگل دامسراهایی وجود دارد که در برنامههای پیش رو بعضی از این دامها جابجا میشود.
وی بیان داشت: یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته موضوع تجهیزات پایگاههای ملی جنگلهای هیرکانی به تکنولوژیهای روز است و در این زمینه دوربینهای پیشرفته، پهپاد، سنسورهای حساس به دود آتش را در نظر گرفتهایم و امیدواریم برای یک طرح ویژه منابع اعتباری لازم را از سازمان برنامه دریافت کنیم.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه یکی از اقدامات ما مبارزه با قاچاق چوب است گفت:ما تلاش خواهیم کرد ردیفهای اعتباری خاص و مستقل برای جنگلهای هیرکانی اختصاص یابد و حتما خدمات اکوسیستمی جنگل و توسعه اکوتوریسم را خواهیم داشت.
طالبیان گفت: اقدامات گردشگری در سایتهای مشخص شده ثبت شده است و نیاز است با دقت بیشتری اجرایی شود.
وی با تاکید بر اینکه سامانه حریق در سایت گردشگری باید اتفاق بیفتد گفت: موضوع مدیریت پسماند روستایی و گردشگری نیز از مواردی است که باید به آن توجه جدی شود و در حریم مدیریت پسماند زبالهها با تکنولوژی جدیدی رفع شود.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بیان داشت: ما پیشنهاد دادهایم یک روز در تقویم به نام جنگلهای هیرکانی ثبت شود و جشن ملی این ثبت جهانی نیز در استان گلستان که نام قدیمی آن هیرکان است، برگزار شود.
طالبیان گفت: ما پیشنهاد میدهیم نام این استان به هیرکان تغییر پیدا کند و در شورای فرهنگی عمومی با یک اقدام کارشناسی توسط محققین بتوانیم نام را تغییر داد.
لزوم توجه به الزامات ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی، پیگیری جابجایی جاده بین المللی جنگل گلستان
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر لزوم جابجایی جاده بین المللی جنگل گلستان به خارج از محدوده جنگلهای هیرکانی تاکید کرد.
محمدحسن طالبیان در نشست خبری امروز که با حضور استانداران گلستان و مازندران همچنین مدیران کل میراث فرهنگی پنج استان گیلان، گلستان، مازندران، خراسان شمالی و سمنان همچنین نمایندگانی از سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و سازمان محیط زیست برگزار شد، گفت: الزاماتی پس از ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی داریم که اجرایی خواهد شد.
وی افزود: جابجایی جاده بین المللی جنگل گلستان به محدوده شمالی این جنگل به منظور حفظ یکپارچگی زیست بوم این منطقه ضروری است.
طالبیان افزود: خروج دامسراها از حریمهای اطراف عرصه اصلی جنگلهای ثبت شده هیرکانی، همچنین تجهیز جنگلهای هیرکانی به گشتهای هوایی، دوربینهای پایشی و پهپادهای مجهز به دوربین همچنین حس گرهای ویژه اطفای حریق و تجهیزات خاموش کردن آتش از جمله دیگر وظایف کشور به منظور حفاظت و مدیریت جنگلهای هیرکانی به عنوان یک اثر ثبت شده جهانی است.
وی با اشاره اینکه جنگلهای هیرکانی دیگر محدود به جغرافیا و تاریخ کشور نیست و با ثبت جهانی آن متعلق به تمام بشریت است گفت: باید ردیف بودجه خاصی برای حفظ جنگلهای هیرکانی از سازمان برنامه و بودجه تقاضا شود تا بتوان با اعتبارهای لازم و افزایش نیروی انسانی به منظور حفاظت از جنگ از قاچاق چوب و دیگر عوامل آسیب رسان به جنگلها پیشگیری کرد.
طالبیان اضافه کرد: پیشنهاد جایگزینی سود اقتصادی گردشگری به جای قاچاق چوب به منظور ساماندهی جنگلها شده است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: مطالعه به منظور ساماندهی گردشگری طبیعت در جنگلهای هیرکانی ضروری است.
وی افزود: ایجاد سامانه اطفای حریق در کنار مدیریت پسماندها در این مناطق با توجه به پیشنهاد بخش خصوصی به منظور سرمایه گذاری در این زمینه ضروری است.
طالبیان بر توانمندسازی جوامع محلی و مشارکت آنان در حفظ جنگلهای هیرکانی تاکید کرد و گفت: تهیه بستههای فرهنگی به منظور آموزش فرهنگی در این زمینه صورت میگیرد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهاد نام گذاری یک روز در تقویم به نام جنگلهای هیرکانی و تغییر نام استان گلستان به واژهای شبیه هیرکانی یا خود هیرکانی همچنین برگزاری جشن ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی پس از مطالعه کارشناسی و بررسی در شورای عمومی ضروری است.
جنگلهای هیرکانی سومین اثر جهانی در استان گلستان
استاندار گلستان جنگلهای هیرکانی را سومین اثر ثبت شده این استان در یونسکو برشمرد.
هادی حق شناس در نشست خبری درباره ثبت جهانی هیرکانی در جمع خبرنگاران گفت: کمانچه ترکمن، برج قابوس و شمگیر (هزار سال پیش) و جنگلهای هیرکانی سه اثر ثبت شده استان گلستان در یونسکو است.
وی افزد: پیشنهاد میشود دیوار دفاعی گرگان که پس از دیوار چین بلندترین سازه ساخت بشر روی زمین است (۲۰۰کیلومتر) به عنوان چهارمین اثر استان گلستان ثبت جهانی شود.
حق شناس گفت: ۲۰درصد از جنگلهای هیرکانی در استان گلستان قرار دارد.
استاندار گلستان افزود: این استان هزار و ۳۰۲گونه گیاهی و ۳۰۲گونه جانوری تنها در پارک ملی گلستان به وسعت ۸۷هزار هکتار دارد.
وی اضافه کرد: جنگلهای این استان از حاشیه دریا تا کویر و از ارتفاع ۵۵۰متری تا ۳هزار و ۲۰متری گسترده شده است.
استاندار گلستان با اشاره به سیل اخیر در این استان که موجب شد ۷هزار و ۵۰۰خانه ویران شود و شهروندان شهرهای آق قلا و گمیشان ۲۰روز از شهرشان دور بمانند گفت: به منظور بازگرداندن نشاط و شادابی به این هموطنان پیشنهاد میشود جشن ملی ثبت جهانی جنگل هیرکانی در این استان برگزار شود.
آثار ملی ثبت شده استان گلستان بعنوان ظرفیت گردشگری استان
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان از ۸۲۵ اثر ملی و ۳ اثر ثبت شده جهانی این استان به عنوان ظرفیت گردشگری نام برد.
ابراهیم کریمی در نشست خبری ثبت جهانی هیرکانی گفت: گلستان، نگارستان اقوام ایران است و تنوع قومی، مذهبی و زیستی در این استان همانند یک ایران کوچک است.
وی افزود: جشنواره اقوام ایرانی هر سال در این استان برگزار میشود و امسال این جشنواره ۲۱ آبان برگزار خواهد شد.
کریمی گفت: دسترسی به دریا، جنگل، کویر و کوهستان از جمله ویژگیهای این استان است.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان افزود: گلستان، زندهترین بافت تاریخی در کشور را دارد.
وی افزود: بافت تاریخی گمیشان، شهر باستانی جرجان و همچنین گردشگری دریایی از جمله ظرفیتهای سرمایه گذاری و جذب گردشگر به استان است.
کریمی گفت: دیوار دفاعی گرگان و همچنین میراث طبیعی استان میتواند ظرفیتهای ویژهای برای جذب سرمایه گذاری در استان باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان با اشاره به دغدغه استانهای شمالی در روزهای تعطیل افزود: میتوان با ایجاد مسیرهای جدید گردشگری از این دغدغهها کاست.
تدوین برنامه جامع با همکاری سازمان میراث فرهنگی و سازمان جنگلها
معاون سازمان جنگلها و سرپرست شورای عالی جنگل از تدوین برنامه جامع با همکاری سازمان میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیز داری خبر داد.
کامران پورمقدم گفت: سازمان جنگلها، مراتع و آبخیز داری به عنوان متولی اصلی جنگلها در کشور نقش مهمی بعد از ثبت جهانی ایفا خواهد کرد و با دستگاههای متولی همکاری تنگاتنگی خواهد داشت و با همکاری سازمان میراث فرهنگیصنایع دستی و گردشگری، برنامه جامعی در این خصوص تدوین خواهد شد.
وی افزود: تلاش کردهایم از این فرصت برای توسعه حفاظت و صیانت هر چه بهتر از این جنگلها استفاده کنیم که خوشبختانه طرح تنفس جنگل در دست اجرا است که یکی از برنامههای مهم است. برنامههای دیگری نیز در دستور کار است که میتواند به صیانت هر چه بهتر از جنگلهای هیرکانی کمک کند.
علی بالی معاون دفتر زیستگاههای سازمان محیط زیست نیز در این نشست گفت: رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست رویکرد حفاظتی است و برای مدیریت این منطقه نیاز به هماهنگی داریم که در این خصوص شورای راهبری تشکیل شده است و با همکاری جوامع محلی طرحهای مختلفی را در دست اقدام داریم.