پخش زنده
امروز: -
صنعتگران قمی با بومی کردن اسکروپمپ، دستگاهی استراتژیک در تصفیه خانه شرکت آبفای قم، تولید این دستگاه غول پیکر را از انحصار اروپائیان خارج کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اسکروپمپ ها تجهیزاتی ضروری در شرکت های آب و فاضلاب هستند که به عنوان پمپی قدرتمند برای جلوگیری از بازگشت فاضلاب به خانه ها و محیط های زندگی در ایستگاه های پمپاژ نصب می شوند؛ سالهاست که انحصار تولید و فروش این تجهیزات در اختیار چند شرکت اروپایی است و ایران یکی از وارد کنندگان این تجهیزات به شمار می آید؛ ولی حالا موفقیت چند صنعتگر قمی در ساخت اسکروپمپ های ایرانی، انحصار اروپائیان را با خطری جدی مواجه کرده است.
گربه رقصانی اروپائیان در بازار سیاه تحریم ها
خبرهایی که این روزها از دنیای اقتصاد و سیاست به گوش می رسد خبرهای خوبی نیست؛ از افزایش فشار تحریم ها و مشکلات پیش روی صادرات نفت، تا واردات تجهیزات و ادوات صنعتی و غیر صنعتی؛ در لابلای این امواج کدر و ناامید کننده، خوشحالی مسئولان آبفای قم از ساخت، نصب و عملکرد موفقیت آمیز اسکروپمپ ایرانی، مرا برای مشاهده یک دستاورد بومی راهی تصفیه خانه فاضلاب کرد.
محیطی بد بو و آبی بد منظر نخستین چیزی بود که به چشم می آمد؛ در این بین سه سازه فولادی در وسط حیاط کار گذاشته شده بود که یکی از آنها در حال چرخش بود؛ به گفته مدیر تاسیسات، این اسکروپمپ با سرعتی بالغ بر 250 لیتر در ثانیه، فاضلاب را از حدود 5 متر پایین تر به سمت بالا پمپاژ می کند.
آقای اصفهانیان از اهمیت این سیستم برای فاضلاب شهری گفت؛ اینکه بهتر است هر سه دستگاه با هم کار کنند تا حجم فاضلاب راکد نماند، اما در صورت بروز مشکل، حداقل یکی از این دستگاه ها حتما باید به صورت 24 ساعته کار کند و اگر حتی برای یک ساعت متوقف شود فاضلاب به خانه های مردم و محیط زندگی بر می گردد.
دو دستگاه از سه دستگاه موجود متوقف بودند؛ آثار فرسودگی براحتی در آنها قابل مشاهده بود.
پاداش اعتماد به جوان ایرانی
آقای صادق پور مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب قم از به پایان رسیدن عمر این دستگاه ها خبر داد و گفت: حدود 20 سال پیش این تجهیزات از کشور آلمان وارد ایران شد.
او از وارداتی بودن تمامی اسکروپمپ های فعال در شرکت های آب و فاضلاب سراسر کشور گفت و افزود: در حال حاضر حدود 183 تلمبه خانه فاضلابی در کشور فعال است که همه اسکروپمپ های آنها در سال های گذشته از کشورهای چون آلمان، هلند، انگلیس و اسپانیا وارد ایران شده است.
او همچنین با اشاره به فرسوده شدن دو اسکروپمپ خاموش در تلمبه خانه گفت: سال گذشته برای خرید دستگاه های جدید با همان شرکت آلمانی وارد مذاکره شدیم که پس از رایزنی های اولیه مشخص شد برای خرید هر سه دستگاه باید حدود 8 میلیارد تومان هزینه کنیم.
او از نبود چنین بودجه ای گفت و نگرانی ها و فشارهایی که بر مجموعه مدیریت شرکت آب و فاضلاب وارد شده بود.
آقای صادق پور می گفت: شرکت های خارجی بدون هیچ تضمینی دستگاه را درب کارخانه تحویل می دادند و پس از آن هزینه و چگونگی حمل و نقل به عهده خودمان بود؛ او می گفت وجود تحریم ها و مشکلات گمرکی باعث می شد تا بر نگرانی ها افزوده شود.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب قم چاره کار را در تکیه بر شرکت های دانش بنیان وطنی عنوان کرد.
او می گفت: علیرغم اینکه تا کنون تجربه ساخت این سازه در کشور وجود نداشته، اما با چند شرکت داخلی که دستگاه هایی مشابه و با ابعاد کوچکتر می ساختند وارد مذاکرده شدیم که یکی از شرکت های فعال در شهرک صنعتی شکوهیه بررسی های اولیه را انجام داد و پذیرفت تا روی طرح کار کند.
ضربه شصت صنعتگران قمی به همتایان اروپایی
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب از ریسک بالای این سفارش گفت و ادامه داد: یک سال پیش در چنین روزهایی بین خوف و رجا بودیم و منتظر حصول نتیجه!
او اما با خوشحالی به اسکروپمپ فعال در پشت سرش اشاره کرد و گفت: حالا می توانیم با خیال راحت و با افتخار هر چه تمام تر بگوییم فناوران جوان خودمان از پس کار بر آمدند و با هزینه ای کمتر از یک پنجم نمونه خارجی سیستم را برایمان نصب کردند!
آقای صادق پور همچنین گفت: پس از آزمایش موفقیت آمیز اسکروپمپ و کارکرد خوب آن در 4 ماه گذشته، برای ساخت دو اسکروپمپ دیگر با شرکت مربوطه قرارداد امضا کردیم و تا چند روز آینده دو دستگاه دیگر در تلمبه خانه فاضلاب نصب خواهد شد.
مشتاقانه می خواستم تا با طراحان و سازندگان این اسکروپمپ ها به گفتگو بنشینم؛ راهی شهرک صنعتی شکوهیه شدم.
سر و صدای جوش کاری و نصب پره های فولادی بر روی بدنه اسکروپمپ و تلاش همزمان 7 جوان باعث شد در ابتدا کسی متوجه حضور من نشود.
با انگیزه کار می کردند و بی وقفه؛ خودم را به آقای نورمندی مسئول و طراح پروژه معرفی کردم؛ او به همراه برادرش کلیت کار را در اختیار داشتند و از 5 متخصص دیگر در حوزه های مختلف کمک گرفته بودند؛ متخصصانی که پس از قبول سفارش به نیروی کار کارخانه اضافه شده بودند.
لاشه اسکروپمپ آلمانی که حدود 20 سال در تاسیسات آب و فاضلاب شهر ما کار کرده بود در کارگاه برادران نورمندی قرار گرفته بود و دو اسکروپمپ جدید که مراحل پایانی ساخت را طی می کرد نیز در کنار آن قرار داشت.
علی نورمندی مدیر طرح می گفت: بهار سال 97 بود که مسئولان آبفا قم به آنها مراجعه کردند و با پرداخت بخشی از هزینه اولیه نسبت به عقد قرارداد اقدام کردند.
او البته کمی گلایه داشت و خود را با شرکت های خارجی مقایسه کرد و گفت: پرداخت هزینه و قبول ریسک اولیه در صورتی اتفاق افتاد که شرکت آبفا از مجموعه ما تضمین قطعی گرفت؛ این در صورتی است که شرکت های خارجی در زمینه فروش، تعمیر و تحویل قطعات و تجهیزات صنعتی هیچ تضمینی به خریداران نمی دهند و حتی در قبال حمل و نقل و نصب قطعات مسئولیتی را نمی پذیرند؛ اما ما مسئولیت نصب قطعه را نیز به عهده گرفته ایم.
او به نرم افزاری که طرح ورق را روی آن نقش زده بود اشاره کرد و گفت: کار طراحی و برش و تنظیم پره ها کار ساده ای نیست و یک صدم میلیمتر جابه جایی باعث می شود کل استانداردهای سازه به هم بریزد و در هنگام اجرا به مشکل بر بخورد.
او از تلاش 6 ماهه خود برای به سرانجام رسیدن اولین سفارش گفت و با اعتماد به نفسی مثال زدنی و لبخندی از سر شوق افزود: ما به خودمان اطمینان داشتیم و می دانستیم که از پس کار بر می آییم.
حالا آنچه که نتیجه این اعتماد به نفس بود و در آن سوله هویدا بود، قرار گرفتن یک دستگاه فرسوده خارجی در کنار یک سازه ساخت وطن با مواد اولیه کاملا ایرانی بود.
جالب تر از اینها تفاوت قیمتی بود که این نمونه داخلی با نمونه های دیگر داشت؛ به گفته آقای نورمندی در حال حاضر و با قیمت کنونی دلار، برای ورود یک اسکروپمپ هلندی یا آلمانی باید حدود 3 میلیارد تومان هزینه شود که این هزینه شامل حمل و نقل و نصب نیست، اما ما این قطعه را همراه با نصب، با کمتر از 400 میلیون تومان در اختیار مصرف کننده قرار می دهیم.
تفاوت رقم آنقدر تامل برانگیز بود که بر آن شدم تا از ثبت سفارش های سایر شهرهای کشور در خصوص خریداری این تجهیزات با خبر شوم.
با هر زحمتی بود با آقای وکیلی مدیر نظارت بهبود روش های بهره برداری فاضلاب کشور تماس گرفتم؛ به او اطلاعات اولیه را در خصوص ساخت چنین دستگاهی در قم دادم و از او خواستم برای بازدید از روند فعالیت این جوانان سفری به قم داشته باشد.
او این دعوت را اجابت کرد و پس از بازدید از کارگاه برادران نورمندی، با چهره ای شگفت زده گفت: دستاورد این جوانان خلاق قابل ستایش است و با توجه به نیاز برخی استان ها از جمله مرکزی و گیلان به اسکروپمپ های نو، این شرکت می تواند پاسخگوی نیاز آنان باشد.
او گفت: علاوه بر این در مرحله اول تلاش داریم تا فهرستی از شرکت های آب و فاضلاب کشور که به این تجهیزات نیاز دارند آماده و این شرکت را به آنها معرفی کنیم تا سایر تلمبه خانه های فاضلاب کشور نیز از دستگاه های ایرانی برای تاسیسات خود استفاده کنند.
آقای وکیلی بازدید خود از این کارگاه را بسار خوب ارزیابی کرد و حمایت از این جوانان را در دستور کار خود و مجموعه آبفای کشور قرار داد و با یک دستاورد جدید و بومی قم را به مقصد پایتخت ترک کرد.
فرصت هایی که سوخت...
بار دیگر اتفاقات ناگواری را که در یک سال گذشته، اقتصاد کشور را با تلاطمی کم سابقه مواجه کرده بود در ذهنم مرور کردم؛ اتفاقاتی که تنها دلیلش اقتصاد آسیب پذیر ایران است که در اثر بی اعتمادی به توان داخلی و امید واهی به دشمنان کینه توز ملت ایران در آن سوی مرزها به وجود آمده؛ اقتصادی که با وجود دستاوردهای متعدد در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده و به واسطه تفکرات لیبرالی برخی غرب پرستان، به ویژه در دهه گذشته، به یکی از اهرم های فشار علیه کشور تبدیل شده است؛ نقطه ضعفی که تنها راه قوت بخشی به آن اعتماد به توان جوانان بی ادعای وطن، امید به خدا و ناامیدی از کدخدای غدار است که از رویارویی مستقیم با جمهوری اسلامی ایران می هراسد و راه چاره نابودی این نظام مقدس را در فشارهای اقتصادی می بیند؛ موفقیت صنعتگران قمی در ساخت اسکروپمپ های بومی ذهنم را با سوالی تامل برانگیز درگیر کرده بود؛ اینکه وقتی اراده چند جوان در سوله ای 500 متر مربعی می تواند انحصار دستگاهی استراتژیک را از قاره سبز خارج کند، دستاوردهای بیشمار اعتماد به خیل عظیم استعدادهای سرشار در سراسر این مرز و بوم، چه می تواند باشد؟
آقانوری _ خبرگزاری صدا و سیما _ قم