پخش زنده
امروز: -
راي اليوم نوشت بعید نیست خروج امارات از یمن به یک راهبرد تبدیل شود تا این کشور بتواند خسارتهایی وارد شده به خود را در جنگ یمن کاهش دهد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم نوشت بعید نیست خروج امارات از یمن به یک راهبرد تبدیل شود تا این کشور بتواند خسارتهایی وارد شده به خود را در جنگ یمن کاهش دهد، اما آنچه برای ائتلاف متجاوز عربستان رخ خواهد داد قصه دیگری است.
عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم در یادداشت امروز خود نوشت: در سال ۱۹۹۳ نیروهای وابسته به محمد فرح عیدید، رهبر شورشیان سومالی، توانستند یک بالگرد آمریکایی را سرنگون کنند و اجساد ۱۷ نظامی را که در این بالگرد بودند مثله کردند مسئلهای که باعث شد فرماندهی مرکزی آمریکا همه نیروهای خود را از سومالی خارج کند و شکست خورده از این کشور فرار کند. دولت آمریکا آن زمان به صورت دوپهلو ایران را به دست داشتن در این حادثه متهم و تلاش کرد کشورهای خلیج (فارس) و در راس آنها امارات را علیه این کشور تحریک کند. شیخ زاید بن سلطان، حاکم ابوظبی و بنیانگذار امارات، قاطعانه با هرگونه رویارویی سیاسی، نظامی و رسانهای در این زمینه مخالفت کرد و به فرستاده آمریکا که در این خصوص با او (شیخ زاید) صحبت کرده بود گفت: به آمریکاییها اعتماد ندارد به همین سبب وارد هیچ گونه درگیری با ایران نمیشود، زیرا همانگونه که آمریکا دو بار از سومالی فرار کرد شاید از خلیج (فارس) هم فرار کنند و در آن صورت کشورهای خلیج (فارس) در برابر ایرانی قوی و در یک جنگ ویرانگر خود را تنها میبینند.
عطوان ادامه داد: در سایه تنشهای فزاینده کنونی در منطقه خلیج (فارس) و تلاشهای آمریکا برای وارد کردن عربستان و امارات به جنگ نفت کشها که ممکن است به جنگی تمام عیار تبدیل شود که نخستین قربانیان آن کشورهای خلیج (فارس) هستند موضع حکیمانه شیخ زاید را به یاد آوردم.
اگر شیخ زاید اکنون زنده بود برای جنگ با یمن وارد ائتلاف عربستان و آمریکا نمیشد؛ جنگی که حدود پنج سال است ادامه دارد و عنوان اصلی آن نیز مبارزه با نفوذ ایران است. طی این پنج سال نه تنها دامنه جنگ یمن کوچک نشده است بلکه گستردهتر هم شده است به همین سبب معتقدیم اگر گزارشهای خبری درباره خروج تدریجی نیروهای اماراتی از یمن درست باشد، نشان دهنده این است که امارات میخواهد خسارتهای خود را کم کند هرچند که این کار دیر هنگام صورت گرفته است.
آنچه برخی جوانب این بازآرایی راهبردی را نشان میدهد این است که امارات مستقیما ایران را به دست داشتن در انفجار شش نفتکش متهم نکرد و علاوه بر این اعلام کرد نفتکشی که سپاه ایران آن را توقیف کرده است متعلق به امارات نیست.
از میزان دقت گزارشها درباره خروج نیروهای اماراتی از یمن اطلاعی نداریم، زیرا محمد الحوثی، رئیس کمیته عالی انقلاب یکن در گفتگوی تلفنی با ما گفت: نیروهای اماراتی همچنان در یمن هستند و آنچه رخ داده بازآرایی نیروها و تغییر ساختار آنهاست. در صورتی که منابع غربی تاکید کردند خروج نیروهای اماراتی از یمن عملا و به شکل تدریجی شروع شده است، زیرا امارات میخواهد بر جنوب متمرکز باشد؛ جایی که بیش از ۹۰ هزار نظامی را آموزش داده و مسلح کرده است و دیگر نمیخواهد در رویارویی با حوثیها (جنبش انصار الله) در شمال هیچ گونه نقشی ایفا کند.
موشکهای بالستیک و پهپادهای متعلق به انصارالله اگر نگوییم همه بلکه اکثر فرودگاههای عربستان در جنوب را هدف قرار داد و حمل و نقل هوایی را در جنوب عربستان تعطیل کرد. این مسئله نقش مهمی در تصمیم امارات برای عقب نشینی از جنگ یمن ایفا کرد و کفه ترازوی جناح مخالف جنگ را در صحنه سیاسی امارات سنگین کرد.
به گفته یک منبع بلندپایه اماراتی این جناح مخالف باجرأتتر و صدایش بلندتر شده است به خصوص در امارتهایی مانند دوبی، شارجه و رأس الخمیه. این منبع به نقل از منابع نزدیک به شیخ محمد بن راشد حاکم دوبی و نخست وزیر امارات گفت: دوبی نمیتواند حتی سقوط یک موشک در فرودگاه خود را تحمل کند به خصوص در این برهه از زمان که اقتصاد آن از رکودی آشکار رنج میبرد و سود شرکت هواپیمایی دوبی در مقایسه با سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته است و شاید در سال آینده هیچ سودی نداشته باشد و سود بخش مسکن هم دستکم بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
این منبع به نقل از شیخ بن راشد که با هرگونه رویارویی نظامی یا تنش زایی با ایران در خصوص جزایر سه گانه مخالف است گفت: عاقلانه نیست برای بازپس گیری ۱۳ کیلومتر جزایر صخرهای وارد رویارویی شویم و همه این دستاوردهای اقتصادی و عمرانی گسترده را قربانی کنیم. منبع اماراتی مذکور به نقل از منابع نزدیک به شیخ بن راشد افزود: آمریکاییها شاید در رویارویی احتمالی با ایران پیروز شوند، اما ابوظبی و دوبی کاملا ویران خواهد شد.
خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان، دو روز پیش در دیدار با مارتین گریفیتس، فرستاده سازمان ملل به یمن، تاکید کرد درباره بحران یمن، اولویت با راه حل سیاسی است. اما او به شرطهای این راه حل و نحوه دستیابی به آن و خروج از باتلاق یمن اشاره نکرد. مسئله قابل توجه این است که دیدارهای فرماندهان سعودی و اماراتی در هفتههای اخیر کم شده است.
صحبتهای خالد بن سلمان صراحتا حاکی از آن است که راه حل نظامی و حملات هوایی گسترده در تعیین تکلیف جنگ یمن شکست خورده است و حتی تاثیری منفی برای عربستان و متحدان آن داشته و وجهه آن را به عنوان کشوری که جنایت جنگی مرتکب شده است در سطح جهان خدشه دار کرده و شاید تلاش کنگره آمریکا برای ممنوعیت فروش سلاحهای آمریکا و ریاض به خاطر جنگ یمن و ترور جمال خاشقجی، یکی از دلایل در این خصوص باشد.
در ادامه آمده است: بزرگترین دستاورد ائتلاف سعودی –اماراتی تا به امروز تقویت جدایی شمال و جنوب یمن و فروپاشی جنوب و غرق کردن آن در درگیریهای قبیلهای و منطقهای است و شاید جنگهای داخلی بین شبه نظامیان درگیری برای سالها و شاید دههها ادامه یابد.
همچنان بسیاری از طرفها در داخل و خارج یمن معتقدند خروج امارات از یمن، تاکتیک رسانهای و تلاشی است برای دور کردن حمله موشکی انصار الله مانند آنچه در جنوب عربستان رخ داد، زیرا به گفته برخی منابع، امارات دو روز پیش به بندر المخا نیرو اعزام کرد و همچنان کنترل همه فرودگاه ها، بنادر و جزایر یمن را در دست دارد و پاسخی که هئیت آنها (اماراتی ها) که به منظور دور کردن حملات موشکی حوثیها به تهران سفر کرد این بود: پیش حوثیها بروید و با آنها مذاکره کنید ما هیچ نقشی در بحران نداریم و این پاسخ تکرار همان گفتمان رسمی ایران است.
حوثیها میگویند هرگونه حمله موشکی به شهرهای امارات به ادامه آرامش کنونی در ساحل شمالی بستگی دارد و علاوه بر این آنها نمیخواهند جبهه امارات را باز کنند و ترجیح میدهند در حال حاضر بر جبهه عربستان متمرکز باشند و مسئله مسئله زمان است و تحولات از نزدیک پیگیری میشود تا زمان مناسب فرابرسد و هرگونه احتمال تغییر وجود دارد. منبع وابسته به حوثیها صراحتا به ما گفت: عربستان شاید بتواند حملات متعدد به فرودگاهای خود را تحمل کند، اما امارات حتی نمیتواند یک حمله را تحمل کند و بیش از چندین طرف این پیام را به امارات داده اند.
بعید نیست درایت شیخ زاید در نهایت، حاکم شود و خروج امارات به یک راهبرد تبدیل شود نه تاکتیک و یکپارچگی این کشور حفظ و خسارت هایش کاهش یابد، اما آنچه برای ائتلاف عربستان رخ خواهد داد قصه دیگری است.
در پایان این یادداشت آمده است: دو کشور، یعنی افغانستان و یمن را هیچ دخالت نظامی شکست نداده است و اگر آمریکا با همه آن ادعاهایش هجده سال بعد از حمله به افغانستان، پرچم سفید را در این کشور بلند و مستقیما با طالبان مذاکره کرد برای ائتلاف عربی هم بهتر است اکنون نه بعد از بیست سال، این کار را انجام دهد و یمن را به ساکنان این کشور واگذار کنند؛ همان کسانی که برای حل مشکلاتشان توانایی بیشتری دارند