ظریف در مصاحبه با شبکه بلومبرگ؛
ایران به دنبال سلاح هسته ای نبوده است
وزیر امورخارجه : ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست و اگر چنین هدفی داشت درگذشته برای رسیدن به آن اقدام می کرد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ؛ وزیر امور خارجه کشورمان
که در نیویورک به سر می برد در مصاحبه ای با شبکه بلومبرگ تاکید کرد ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست و اگر چنین هدفی داشت در گذشته برای رسیدن به آن اقدام می کرد.
بخشی از این مصاحبه که بلومبرگ آنرا منتشر کرده, به شرح زیر است:
مجری: اجازه دهید این گفتگو را با توافق هسته ای ایران یا همان برجام آغاز کنم. آمریکا به صورت یکجانبه از این توافق خارج شده است. اقتصاد و مردم ایران آسیب می بینند. شما با رئیس جمهور ترامپ گفتگو نمی کنید بلکه با اروپایی ها گفتگو می کنید و مسئله اصلی شما در برابر اروپایی ها این است که آنها را به خرید نفت ایران قانع کنید. آنها می گویند این کار دشوار است زیرا شرکت های خصوصی ما خریدار نفت هستند. شما هم در مورد اعتبار و مسائلی از این دست صحبت می کنید. به نظر شما راه حل این مشکل چیست؟
محمد جواد ظریف: راه حل این است که ... ببینید ما یک توافق داریم. ما یک توافق چندجانبه داریم و هیچ توافق چندجانبه ای را نمی توان به طور یکجانبه اجرا کرد. همه طرفها باید در اجرای چنین توافقنامه ای مشارکت کنند. اروپایی ها معتقدند این توافقنامه برای امنیت آنها مهم است. اگر این توافقنامه برای امنیت شما اهمیت دارد, شما باید برای حفظ امنیت خود سرمایه گذاری کنید. شما نمی توانید صرفا با دعا کردن امنیت خود را برقرار کنید. شما باید سرمایه گذاری کنید و کارهایی را که لازم است انجام دهید. اروپایی ها باید اقدامات لازم را انجام دهند. آمریکا به نظر من با خروج از توافق هسته ای به خود ضربه زد و به ضرر خود کار کرد زیرا ...
مجری: اقدامات لازمی که اروپایی ها لازم است انجام دهند چیست؟ آیا شما می خواهید آنها نفت شما را یا اعتباراتی از شما خریداری کنند؟
محمد جواد ظریف: این بر عهده آنهاست که در این مورد تصمیم گیری کنند. آنها تعهدی داده اند. آنها در این توافق متعهد شده اند که روابط اقتصادی ایران با سایر کشورهای جهان با حالت عادی در خواهد آمد. پس از آنکه آمریکا از توافق هسته ای خارج شد اروپایی ها تعهد دادند. آنها می دانستند که آمریکا از توافق هسته ای خارج می شود. آنها از تاثیر آمریکا بر اقتصاد خود آگاه بودند. اما متعهد شدند به ایران اجازه فروش نفت بدهند, پول ایران را به این کشور بازگردانند و نفت را بارگیری و بیمه کنند؛ اما آنها هیچ یک از این کارها را انجام ندادند. بنابراین آنها باید به تعهد خود پایبند بمانند. اگر آنها این کار را انجام ندهند, توافق ما رسمیت نخواهد یافت. ما درون برنامه جامع اقدام مشترک ساز و کاری داریم. ما با چشمان باز درباره این توافق مذاکره کردیم, بدون اینکه به یکدیگر اعتماد داشته باشیم. هیچ کس به طرف دیگر اعتماد نداشت. به همین دلیل ما درون توافق ساز و کارهایی داریم که بر اساس آن ما تعهدات خود را تا زمانی که آنها به توافق پایبند شوند کاهش خواهیم داد. به محض اینکه آنها به توافق پایبند شوند, این روند (کاهش تعهدات) می تواند به حالت قبل بازگردانده شود. اما اگر از برخی حدود عبور کنیم , بازگشت به حالت پیشین به مراتب دشوار تر و پرهزینه تر خواهد بود.
مجری: اگر آنها به توافق عمل نکنند, شما به غنی سازی ادامه خواهید داد.
محمد جواد ظریف: بله، ما گام هایی را که تعیین کرده ایم بر خواهیم داشت. این گامها قانونی و بر اساس توافقنامه خواهد بود. ما سلاح هسته ای نخواهیم ساخت, زیرا اگر می خواستیم سلاح هسته ای بسازیم بسیار پیشتر از این می توانستیم این کار را انجام دهیم.
مجری: کارشناسان در مورد گریز هسته ای یا زمان لازم برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای صحبت می کردند. شما فکر می کنید که می توانید همین فردا سلاح هسته ای بسازید... یا بسیار سریع به آن برسید.
محمد جواد ظریف: بله، بسیار سریع. اگر ما می خواستیم سلاح هسته ای بسازیم, آن را در دوره ای می ساختیم که طی آن بهای ساخت سلاح هسته ای را دادیم. در دوره کابینه پیشین ایران, همه تحریم ها و همه فشارها علیه ما وجود داشت. اگر ما قصد ساخت سلاح هسته ای داشتیم, در آن دوره این کار را انجام می دادیم.