تظاهر به مذاکره با ایران نیز برای ترامپ یک برند است
رئیس جمهور امریکا هر چه به انتخابات ریاست جمهوری نزدیک می شود با طرح مذاکره با ایران و فضاسازی در این زمینه می کوشد موفقیت های موهومی برای خود بتراشد تا از بار انتقادها از خود بکاهد.
دونالد ترامپ در جریان مصاحبه مطبوعاتی خود در نشست اعضای کابینه در کاخ سفید از پیشرفت در تنش زدایی با ایران خبر داد و مایک پمپئو نیز که اکنون متوجه رگ خواب ترامپ شده بدون ارائه دلیل مستند مدعی دریافت سیگنال های جدید از سوی ایران برای مذاکره شد.
نکته قابل تاملی که در این زمینه وجود دارد و نوعی چرخش هم محسوب می شود این است که چه عواملی موجب شده ترامپ که زمانی به خروج از برجام افتخار و از آن به عنوان دستاورد یاد می کرد اکنون به مذاکره بدون شرط با ایران به عنوان یک برند مهم نگاه می کند و از هیچ تلاشی ولو خبرسازی دریغ نمی کند؟
به نظر می رسد مجموعه ای از عوامل در این زمینه دخیل بوده است:
نخست انتظاری که ترامپ از تحریم های فلج کننده در سر داشت و حتی گاهی توهم سقوط نظام ایران را در بین برخی از مسئولان دولت ترامپ پدید آورده بود محقق نشد و اگر امروز از لزوم مذاکره با دولت و نظام فعلی ایران حرف می زند به این مفهوم نیست که راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ به این راحتی از این پروژه چشم پوشی کردند بلکه به این مفهوم است از هرچه که در توان داشتند بکار انداختند اما به نتایج مورد نظرخود دست نیافتند.
آنها در مقاطعی ضمن اینکه علنا به ایجاد اعتراضات در ایران دامن می زدند به صراحت از دولت اوباما نیز انتقاد می کردند که در جریان اعتراضات ساختگی قبلی نتوانسته بود حداکثر استفاده و بهره برداری در جهت سقوط نظام بعمل آورد. بولتون حتی شرط بندی کرده بود که ایران چهلمین سالگرد انقلاب خود را نخواهد دید. با این پیشینه دولت ترامپ به این نتیجه رسیده که جمهوری اسلامی ایران موفق شده است به سلامت از پیچ تند تحریم ها عبور و موقعیت خود را بار دیگر تثبیت کند.
دوم اینکه از همان ابتدا مهمترین جنگ و منازعه ای که دولت ترامپ از همان ابتدای حضور خود در کاخ سفید به راه انداخت علیه قدرت های بزرگ بود که اکنون به رقبای جدی برای امریکا تبدیل شده و هژمونی آن را به چالش گرفته اند. هرچند برای راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ زمین زدن همه این قدرت ها در دستور کار قرار دارد اما در وضعیت حاضر تضعیف چین و فروپاشی اتحادیه اروپا در اولویت قرار دارد اما اکنون ظاهرا دولت و شخص ترامپ متوجه شده که خروج از برجام و رویارویی با ایران موجب شده است که روابط و همکاری های ایران با این قدرت ها بخصوص چین بیش از پیش تقویت شود که این درست برخلاف نیت راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ است؛ بخصوص آن که به نظر می رسد مذاکره ترامپ با کره شمالی نیز در اصل با این هدف همراه بودکه این برگه را از دست چین خارج سازد.
و در نهایت می توان به آغاز مبارزات انتخابات ریاست جمهوری در امریکا اشاره کرد که دولت و شخص ترامپ از جانب رقباء به علت خروج بی دلیل از برجام زیرانتقاد قرار دارد و از آن به عنوان لکه سیاه در کارنامه سیاست خارجی دولت ترامپ یاد می شود و لذا با طرح مذاکره با ایران و فضا سازی در این زمینه می خواهد از بار انتقادها بکاهد.
از این دید طرح مذاکره با ایران برگه مهمی برای ترامپ محسوب می شود که طبعا هرچه به زمان انتخابات درسال آینده نزدیک شود بر اهمیت آن افزوده خواهد شد.
-------------------------
احمد کاظم زاده