گزارش مکتوب :
ثروتمندِ محروم در دامنه زاگرس
شهرستان لنده دومین شهرستان پایلوت محرومیت زدایی در کشور معرفی شده است.
حرف از محرومیت مناطق مختلف کشور که میشود حکایت شهرستان لنده چیز دیگری است، شهرستانی که مردم آن برای دسترسی به امکانات اولیه همچنان اندر خم یک کوچهاند.
شهرستان21هزار نفری لنده با پنج هزار و 560خانوار، 41درصد جمعیت روستایی و 59درصد جمعیت شهری در 350کیلومتری مرکز استان واقع شده است.
در سال 1391 مهر دولت مهروزی برای این شهرستان گل کرد با تصویب دولت به شهرستان ارتقا یافت این در حالی است که محرومیت های به جا مانده از قبل از انقلاب تا کنون دل مردم این شهرستان را ریش ریش کرده و آنان را با فقر عجین و با رفاه بیگانه کرد.
اگر می خواهید نبود امکانات و زندگی در شرایط سخت را تجربه کنند به لنده و روستاهای آن سفر کنید و میهمان مردمانی باشید که معرفتی به بلندای کوههایی دارند که در لابه لای آنها سکونت گزیدند، اینجا در تابستانها گردوخاکِ جاده های خاکی مردم را آزار می دهد و زمستان با کمترین بارش مسدود می شوند ، تابستان آب به کپرها و شاخ و برگهای درختان می ریزند تا با وزش نسیمی خنکی را حس کنند و زمستان کوهها را می پیماییند تا هیزمی برای گرم کردن خانه ها تامین کنند، تابستان ها اگر شهروندی یا روستایی در این منطقه دچار عقرب گزیدگی شود به احتمال 90 درصد به کام مرگ می رود و زمستان ویروس آنفولوآنزا آنها را آزار می دهد ، پشت نگاه تمام مردان و زنان اینجا به دلیل نبود برنامه مطلوب و هدفمند مدیران و مسئولان و دولت های وقت سرنوشت تلخ و غمانگیزی پنهان شده است.
لنده تنها شهرستانی در استان است که یک متر راه اصلی ندارد و همین مسئله نیز باعث شده است در بن بستی تاریخی قرار گیرد .
ع محمدی ساکن یکی از روستاهای شهرستان لنده با بیان اینکه اینجا همه خاکستری زندگی میکنند و سهم آنان از زندگیهای رنگارنگ تهی است می گوید: در برخی مناطق روستایی این شهرستان اتاقکهایی سرپناه شدهاند که به هر چیزی میماند، جز محل آسایش و راحتی، فقط نام خانه را یدک میکشند؛ اتاقکهایی که چند خانوار زیر سقف آن زندگی میکنند، بدون داشتن آب، گاز، حمام و یا حتی آشپزخانه! خانم م در حالی که مشک آبی به همراه دارد و از چشمه بر می گردد دمی می نشیند و نفس زنان می گوید: آرزوی این مردم هرگز داشتن چهاردیواریهای درست و حسابی یا لوازم منزل چنین و چنان نیست، درد بیدرمان بیکاری شوهران و فرزندانمان است، درد ما داشتن یک لوله آب شرب و یک شعله گاز برای گرم کردن و حداقل امکانات بهداشتی و رفاهی است.
در این بین یکی از ساکنین می گوید: شهر لنده مرکز شهرستان لنده نیز خود نه شهر است و نه روستا چرا که در این شهر حتی یک کارخانه و شرکت تولیدی وجود ندارد بزرگترین تولیدی های این منطقه کارگاههای تیرچه بلوک و شیرینی پزی است .
برخی دیگر عنوان کردند : اوج محرومیت شهرستان لنده در مسئله بهداشت و درمان نیز پر رنگ می شود چراکه این شهرستان نه تنها بیمارستان ندارد بلکه فاقد یک مرکز درمانی یا درمانگاه مجهز یا نیمه مجهز و فاقد یک پزشک متخصص یا فوق تخصص است . آری اگرچه لنده در میانه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس، در لابلای جنگلهایی که انگار تمام نشدنی هستند قرار گرفته ولی تابلویی از محرومیت ها اینجا به نمایش گذاشته شده است . لنده همچون گلی در تو به توی دره ها و قله های در هم گره خورده زاگرس جا خوش کرده است اما این روزها حال و احوال خوشی ندارد .
فرماندار پیشین شهرستان لنده گفت: وجود معادن غنی فسفات، گچ، نفت و آلومینیوم در شهرستان لنده به همراه سرمایه های عظیم انسانی باعث شد این شهرستان به سرزمین استعدادهای زیر زمین و روی زمین نامگذاری شود. دارا کریمی نژاد افزود: وجود بکرترین جاذبه های توریستی و گردشگری در این شهرستان و برخورداری از دو اقلیم سردسیری و گرمسیری به طور همزمان، وجود رودخانه ها و چشمه های همیشه جوشان می تواند این شهرستان را در ضمره شهرستان های دارای جاذبه های غنی گردشگری معرفی کرد.
این شهرستان به دلیل مشکلات زیرساختی و اولیه در محرومیت به سر می برد . همه این مشکلات سبب شد تا بنیاد مستضعفان آستین همت بالا بزند و با محرومیت در لنده و سایر شهرستان های مشابه بجنگد به طوری که رئیس بنیاد مستضعفان کشور گفت: نخستین منطقه پایلوت بنیاد مستضعفان برای محرومیت زدایی درکشور قلعه گنج استان کرمان بوده که کار محرومیت زدایی از آن منطقه آغاز شده است و دومین شهرستان پایلوت محرومیت زدایی در سراسر کشور شهرستان لنده در استان کهگیلویه و بویراحمد انتخاب شد.
رئیس بنیاد مستضعفان کشور با بیان اینکه طرح پیشرفت و آبادانی توسط این بنیاد در دستور کار قرار دارد گفت: در این شهرستان مطالعات اولیه انجام شد و دانشگاه خوارزمی به عنوان مشاور و مجری طرح توان افزایی جوامع محلی و یک شرکت مهندسی ـ مشاور به عنوان مجری طرح جامع مطالعات شهرستان انتخاب شد. سعیدی کیا با اشاره به اینکه این شهرستان به رغم وجود ظرفیتهای متعدد به خصوص در بخش منابع طبیعی و جنگلی و کشاورزی از معضلات و مشکلات بزرگی مثل نبود واحدهای تولید رنج می برد گفت: توسعه این منطقه نیازمند تلاش مسئولان و مردم است. وی گفت: این بنیاد در بخشهای فرهنگی و بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و اقتصاد با اجرای طرحهای محرومیت زدایی و اقتصاد مقاومتی با دولت همکاری میکند.
علی محمد احمدی استاندار پیشین کهکیلویه و بویراحمد نیز گفت: باید همه مسئولان از این ظرفیت برای محرومیت زدایی شهرستان لنده به نحو احسن استفاده کنند. عدل هاشمی پور نماینده مردم شهرستانهای کهکیلویه، چرام، بهمئی و لنده در مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه این همایش گفت: لنده دارای ظرفیتهای اقتصادی بسیار همچون معادن غنی، صنایع دستی و کشاورزی است که نیاز است بنیاد مستضعفان از این ظرفیتها برای محرومیت زدایی و اشتغالزایی مردم این دیار استفاده کند.
اقدامات انجام شده تا پایان اردیبهشت 1398منجر به تشکیل 155گروه توسعه روستایی در 20صندوق در 20روستای هدف تشکیل شد که بیش ازمبلغ 4 میلیارد و 501میلیون ریال توسط مردم و بیش از مبلغ 4میلیارد و 317میلیون ریال توسط بنیاد علوی به این صندوق واریز شد که از محل این اعتبارات تعداد 459وام توان افزایی برای کسب و کارهای خرد روستایی به مبلغ ۹ میلیارد و 370میلیون ریال در حوزه کشاورزی، خدمات و صنعت به متقاضیان پرداخت شده است. همچنین تا کنون 38پروزه در قالب طرحهای اشتغالزایی با بودجهای بالغ بر 47میلیارد و 208میلیون ریال به مراحل تصویب پرداخت تسهیلات و انعقاد قرار داد رسیده است. همچنین ذیل تفاهم نامه بنیاد علوی با وزارت بهداشت، احداث مرکز جامع درمان بستر 10تختخوابی در شهرستان لنده کلنگ زنی شد، از دیگر فعالیتهای حوزه بهداشت میتوان به اعزام 30نفر دندانپزشک در قالب گروه جهادی برای درمان رایگان 3000نفر از اعضای کمیته امداد و سازمان بهزیستی در شهرستان لنده نام برد. در راستای ارتقا زیرساخت آموزشی شهرستان و کیفیت کسب دانش تاکنون اهدا و تامین 25دستگاه کامپیوتر برای هنرستان ها، تقدیر از 1355نفر از دانش آموزان برتر در شهرستان در مقاطع مختلف تحصیلی، اهداء 1212دست لباس بین تمامی دانش آموزان روستایی شهرستان لنده در دستور کار قرار گرفته است. معرفی پنج روستاهای مستعد در حوزه فوتبال جهت ساخت زمین چمن مصنوعی، مشارکت در تجهیز تمامی سالنهای ورزشی به کولرگازی، ساخت فضاهای جانبی جدید برای سالنهای ورزشی شهرستان لنده اعم از نوسازی سکوهای تماشاچی، رختکن و سرویسهای بهداشتی، رنگ آمیزی داخل و خارج و نوسازی سقف سالنها از جمله اقدامات انجام شده در حوزه ورزشی است.
رئیس بنیاد مستضعفان کشور گفت: طرح پیشرفت و آبادانی منطفه ایی بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری در 14منطقه کم برخوردار کشور اجرا میشود.
این طرح با اهدافی، چون رفع محرومیت و توانمندسازی اقتصادی و فرهنگی، توانمندسازی اجتماعی مردم و تکیه بر قابلیتها و توانمندیهای بومی و طبیعی مناطق بر اساس پژوهشهای میدانی و الگوی انجام شده در قلعه گنج توسط بنیاد علویدر حال اجرا است. طرح پیشرفت و آبادانی مناطق کم برخوردار بنیاد مستضعفان با استفاده از مشاوره اساتیدِ دانشگاهی و مدیران جوان و انقلابی به دنبال ایجاد مدلی برای افزایش درآمد جامعه روستایی، حمایت از کارآفرینان جهت توسعه اقتصاد محلی و کاهش فشار بر منابع طبیعی و الگو سازی برای پیشرفت همه جانبه و آبادانی کشور با تکیه بر مردم طراحی و اجرا میشود.
توانمندسازی جوامع محلی از طریق ایجاد بستری مناسب برای مشارکت جمعی در قالب گروههای اعتبار و پسانداز، افزایش دسترسی روستاییان کمدرآمد به تسهیلات اعتباری، ارتقاء مهارتهای فردی و اجتماعی روستاییان از طریق هدایت پساندازهای غیرمولد خانوارهای روستایی به سرمایههای مولد کارآمد، افزایش درآمد خانوارهای کمدرآمد از طریق پرداخت وامهای کوچک برای فعالیتهای درآمدزا، برنامهریزی جهت اجرای پروژههایی که مبتنی بر ظرفیت، امکانات و شرایط منطقه باشد و همچنین توسعه اشتغال و تثبیت مشاغل دارای بحران مالی انجام میشود.
قلعه گنج الگوی اولیه موفق بنیاد مستضعفان اولین بار این طرح در قلعه گنج انجام شد و شامل بخش هایی، چون حمایت از تولید مردم محور، ارتقا حوزه سلامت روستایی، ارتقا سطح آموزش و زیرساختهای آموزشی، طرحهای اشتغال زایی و توانمند سازی، طرحهای زیرساختی و آبادانی و بهبود خدمات و برنامههای فرهنگی بود. سپس این مدل با در نظر گرفتن ویژگیهای بومی و اقلیمی مناطق مختلف در برخی دیگر از مناطق کم برخوردار کشور از جمله لنده در کهگیلویه و بویراحمد، چالدران در آذربایجان غربی، ملکشاهی در ایلام، سروآباد دراستان کردستان، باخرز در خرسان شمالی، گرمی در اردبیل، قصر قند و زهک در سیستان و بلوچستان، بخش احمدی و جزیره لارک در هرمزگان و سرپل ذهاب درکرمانشاه حال انجام است. برخی مسئولان ارشد دولتی از قول مقام معظم رهبری نقل قول کردند که مسئولان قلعه گنج را ببینند و آن را برای توسعه سایر نقاط کشور الگو قرار دهند.
حسین کلانتری استاندار کهگیلویه و بویراحمد در دیدار با یزدان پرست نماینده طرح پایلوت لنده بر ضرورت همکاری تمامی دستگاه های اجرایی استان با بنیاد مستضعفان برای اجرای موفق طرح پایلوت لنده تاکید کرد و گفت: هدف از این دیدار پیگیری آخرین اقدامات طرح آبادانی و پیشرفت شهرستان لنده بوده و توسعه همه جانبه شهرستان لنده در دستور کار قرار دارد. حسین کلانتری افزود: در این نشست آخرین وضعیت اقدامات انجام شده از سوی بنیاد در فصل های اشتغال، بهداشت و درمان، عمران روستایی، فصل توان افزایی روستائیان، تشکل تعاونی، کشاورزی و فصل آموزش و پرورش بررسی شد.
وی عنوان کرد: پس از برطرف کردن این موانع از سوی استانداری و سایر دستگاه های اجرایی استان، گزارشهای لازم برای پیشرفت بهتر کار به بنیاد مستضعفان ارائه می شود. وی ضمن استقبال و رضایت از گزارش ارائه شده توسط نماینده بنیاد، گفت: برای موفقیت این طرح هرآنچه لازم باشد را انجام می دهیم و برای همکاری مشترک با بنیاد آمادگی کامل داریم.
بههرحال توجه بهفرمان و خواسته مقام معظم رهبری مبنی بر همدلی و همزبانی در این خصوص میطلبد علاوه بر اینکه دولت توجه ویژهتری به مناطق محروم کشور داشته باشد مردم نیز در این نقشه راه نقش خود را بهخوبی ایفا کرده و با ایجاد دغدغه برای توسعه بومی و عدم خروج سرمایههای مالی از این مناطق نهتنها از محرومیتها کاسته بلکه گامی مهم در راستای عمران و آبادانی این مناطق برداشته شود. نویسنده : محمدجعفر درزاده