اسپوتنیک؛
خداحافظی اردوغان با غرب پس از خرید اس - 400
برخی کارشناسان معتقدند تحویل سامانه ضد هوایی اس-400 روسیه به ترکیه به منزله خداحافظی آنکارا با غرب خواهد بود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از اسپوتنیک, برخی کارشناسان معتقدند تحویل سامانه ضد هوایی اس-400 روسیه به ترکیه به منزله خداحافظی آنکارا با غرب خواهد بود.
اسپوتنیک در گزارشی درباره اقدام ترکیه در خرید سامانه موشکی اس - 400 روسیه نوشت: پس از ماهها بن بست بین آمریکا و ترکیه بر سر اقدام آنکارا برای خرید سامانه پدافند هوایی روسیه، سرانجام نخستین محموله از این سامانه وارد ترکیه شد.
اینکه چرا ترکیه به رغم انتقاد ناتو و آمریکا شریک راهبردی این کشور اقدام به خرید این سامانه دو میلیارد و 500 میلیون دلاری کرد، گمانه زنی هایی را به دنبال داشته است.
بورس کالنوکی در مقاله ای در روزنامه آلمانی دای ولت نوشته است: درک اینکه چرا رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه می خواهد کشورش به هر قیمتی به سامانه پدافند هوایی اس - 400 روسیه دست یابد، برای کارشناسان امنیتی دشوار است.
در ادامه این مقاله آمده است، می توان به این حقیقت که آنکارا تصمیم به اجرای چنین توافقی گرفته است، به عنوان راهی غیرقابل بازگشت برای ترکیه نگریست که پس از آن آنکارا از صفوف متحدانش خارج خواهد شد.
بر اساس این مقاله، در شرایطی که ترکیه با روسیه به عنوان یک شریک مذاکره در خاورمیانه (غرب آسیا) رفتار می کند و در حالی که گفته می شود مسکو نفوذ بیشتری در مقایسه با آمریکا در منطقه دارد، ترکیه تصمیم به اجرای این توافق به رغم انتقاد ناتو و آمریکا گرفته است.
برداشت دیگر از این اقدام ترکیه آن است که رئیس جمهور ترکیه قصد دارد از آمریکا فاصله بگیرد همچنانکه سامانه های اس - 400 ممکن است در نزدیکی آنکارا مستقر شود. در این مقاله آمده است، در کودتای نافرجام سال 2016، پارلمان ترکیه از هوا هدف قرار گرفت بنابراین رئیس جمهور ممکن است نگران باشد که چنانچه سامانه های پاتریوت ساخت آمریکا در این کشور مستقر شوند، واشنگتن در شرایط مشابه می تواند آنها را از راه دور خاموش کند.
شایان توجه است که توافق ترکیه با روسیه در زمینه خرید سامانه اس - 400 حتی در حزب مخالف جمهوریخواه خلق ترکیه حامیانی دارد همچنانکه کمال قلیچدار اوغلو رهبر این حزب از تلاش ها برای تضمین امنیت این کشور حمایت و از آمریکا به خاطر خودداری از فروش سامانه به آنکارا انتقاد کرده است.
وی افزود اگر خواست ترکیه برای خرید سامانه پدافند موشکی پاتریوت محقق نشود آنکارا گزینه های دیگر را برای تامین امنیت خود دنبال خواهد کرد.
آمریکا چند ماه پیش توافق فروش سامانه سه و نیم میلیاردی پاتریوت به ترکیه را نهایی کرد اما آنکارا هنوز موافقت نکرده و اعلام کرده است شرایط پیشنهادی آمریکا به خوبی شرایط توافق ترکیه با روسیه نیست.
ترکیه که عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، است بارها اعلام کرده است این سامانه هیچگونه تهدیدی برای این ائتلاف محسوب نمی شود. اما ناتو و آمریکا به شدت از همکاری ترکیه با روسیه انتقاد و اعلام کرده اند سامانه اس - 400 با سامانه پدافند هوایی ناتو ناسازگار است.
این در حالی است که واشنگتن تاکید دارد آنکارا باید سامانه پاتریوت این کشور را خریداری کند و تهدید به متوقف کردن قرارداد جنگنده های اف - 35 کرده است.
در همین حال پایگاه اینترنتی بلومبرگ به تازگی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد واشنگتن در نظر دارد تحریم هایی را علیه آنکارا اعمال کند و تیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پیشتر درباره آن تصمیم گرفته است.