با وجود بارشهای خوب باران و پیش بینی کشت و برداشت محصولات کشاورزی، گندمکاران میگویند: کشت گندم توجیه اقتصادی ندارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، گندم به عنوان یک محصول استراتژیک، نقش مهمی در رونق اقتصادی کشاورزی دارد. افزایش بارندگیها و رشد حدد ۱۵ درصدی کشت دیم گندم، موجب شده است امسال رشد قابل توجهی را در تولید گندم استان شاهد باشیم.
افزایش برداشت گندم از مزارع استان سهمیه خرید تضمینی گندم مازاد برنیاز کشاورزان در استان قزوین پارسال ۲۰۵ هزار تن بود که این سهمیه برای سال جاری ۳۰۰ هزار تن در نظر گرفته شده است. بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، ۲۷۵ هزار تن گندم از مزارع استان در سال گذشته برداشت شد و طبق پیش بینی کارشناسان، این رقم امسال به ۳۲۷ هزار تن میرسد. علیرغم پیش بینی رشد برداشت گندم به سبب بارش مناسب و با توجه به عدم تناسب افزایش قیمت خرید تضمینی گندم نسبت به تورم سالانه وهمچنین افزایش قیمت نهادههای کشاورزی، از میزان جذابیت کشت گندم کاسته شده است.
هزینه تولید گندم هزار و ۹۰۰ تومان
مسئولان سازمان جهاد کشاورزی هزینه تمام شده تولید گندم در استان قزوین را رقمی بین ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ تومان اعلام میکنند، اما سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، امسال رقم ۱۷۰۰ تومان را به عنوان قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان اعلام کرده است. رقمی که کشاورزان میگویند این قیمت با توجه به هزینههای تمام شده مقرون به صرفه نیست. داوود قاسم زاده یکی از همین گندمکاران میگوید: دیگر میل به کشت گندم ندارم و باید برای سال زارعی آینده به فکر کشت سایر محصولات کشاورزی باشم. مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی استان قزوین هم درباره چرایی پیش بینی نشدن نرخ تورم در خرید تضمینی گندم میگوید: قیمت خرید گندم از سوی دولت پیش بینی و در شورای اقتصادی کشور تصویب شده و با توجه به نرخ تورم ۱۷۰۰ تومان برای خرید تضمینی گندم، تصویب شده است که گندمکاران از آن گلایهمند هستند. ودود ایرانیان از خرید بیش از ۱۴۰ هزار تن گندم از کشاورزان از ابتدای برداشت تاکنون (آغاز برداشت گندم دراستان قزوین از اواخر خردادماه بود) خبر داد و اضافه میکند: این میزان خرید تضمینی، نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۰ درصد افزایش داشته است و موضوع قاچاق گندم هم، مدام از سوی نهادهای انتظامی و امنیتی، رصد میشود.
تفاوت قیمت، عامل قاچاق گندم این محصول استراتژیک مشکل دیگر گندمکاران بحث قاچاق است که تفاوت قیمت گندم در داخل و خارج کشور، خطر خروج این محصول را به صورت قاچاق به وجود آورده است. در کنار این مشکل جدید، عدم نوسازی ماشین آلات برداشت گندم در استان قزوین موجب هدر رفت درصد قابل توجهی از این محصول استراتژیک در هنگام برداشت میشود. حال این سوال مطرح میشود که چه تمهیداتی برای پیشگیری از قاچاق گندم در استان قزوین اندیشیده شده است و چرا مشکل فرسودگی ماشین آلات برداشت گندم رفع نمیشود؟
کاهش تلفات؛ دغدغه اصلی گندمکاران قزوینی کاهش تلفات و ضایعات یکی از دغدغههای اصلی کشاورزان است. چند روزی است که پیش برداشت گندم از مزارع استان قزوین آغاز شده و استفاده از ماشین آلات فرسوده، این نگرانی گندمکاران را تشدید کرده است. اسماعیلی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین دراین باره میگوید: در گذشته میزان تلفات و ضایعات گندم زیاد بود. در سال زراعی ۹۴-۹۵ استان قزوین با ضایعات ۷.۵ درصدی گندم، در جایگاه ۲۹ کشور قرار داشت که این رقم در مقیاس کشوری بسیار بالا بود. در سال زراعی ۹۵-۹۶ میزان ضایعات از ۷.۵ درصد به ۴.۸ رسید و قزوین در این زمینه استان نهم کشور بود. در سال جاری، رتبه استان از نهم به پنجم رسید و میزان ضایعات برداشت گندم به ۳.۳ درصد رسیده است. اسماعیلی افزود: سازمان جهاد کشاورزی، محدودیتی در اعطای تسهیلات ۵ ساله با نرخ سود ۱۵ درصد برای خرید کمباین و تجهیزات نوین برداشت از سوی کشاورزان ندارد.
مراقب کودهای تقلبی باشید! استفاده از سموم و کودهای شیمیایی هم از عوامل دیگر تهدید این محصول استراتژیک است از آنجائیکه، گندم و جو دستخوش افزایش نرخ تورم شده اند کشاورزان ناخودآگاه برای خرید سم و کودهای شیمیایی ارزان قیمت، در دام کلاهبرداران میافتند.
قزوین رتبه نخست فروش کودهای شیمیایی تقلبی استان قزوین رتبه نخست کشوری در زمینه تولید و فروش کودهای شیمیایی تقلبی را دارد. این موضوع سبب شده تا هم میزان برداشت گندم و جو کاهش پیدا کند، هم استفاده بی رویه از کودهای تقلبی خسارت سنگینی به زمینهای کشاورزی وارد کند. بر همین اساس، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قزوین میگوید: جهاد کشاورزی در خصوص تأمین سموم کشاورزی مسئولیتی ندارد، اما درباره تأمین کودهای شیمیایی موظف هستیم که کود مورد نیاز کشاورزان را بر اساس سهمیههای ابلاغی وزارت خانه تأمین کنیم. وی میافزاید: سال گذشته از ۵۷ هزار و ۴۲۸ تن سهمیه، توانستیم ۵۸ هزار و ۶۷۸ تن کود شیمایی وارد استان کنیم. اسماعیلی خاطرنشان میکند: در سه ماهه اول امسال ۱۸ هزار و ۷۵۹ تن کود وارد استان کردیم که نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد رشد داشته است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قزوین گلایهای از گندمکاران استان قزوین میکند و اضافه میکند: این سازمان براساس استانداردهای سطح زیرکشت و منابع آبی، کود مورد نیاز کشاورزان را تأمین میکند، اما در برخی موارد شاهد کشت خارج از برنامه و استفاده بی رویه از کود شیمیایی هستیم. اسماعیلی میگوید: ما کود مورد نیاز کشاورزان را به میزان مورد نیاز آنها تأمین میکنیم، ولی از سوی دیگر شاهد دپو کردن کود توسط کشاورزان هستیم. اسماعیلی از نظارتهای ویژه بازرسان سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم خبر میدهد و میافزاید: ما نظارت بسیار ویژهای در توزیع کودهای شیمیایی و پایش و بازرسی بازار برای کشف کودهای تقلبی غیر استاندارد انجام میدهیم و بر همین اساس پارسال بیش از ۱۳۵ تن کود خارج از شبکه را به شبکه توزیع برگرداندیم و بیش از هزار و ۱۲۰ تن کود غیراستاندار از متخلفان کشف شد.
فعالیت ۴۱ اکیپ بازرسی برای مقابله با قاچاق گندم افزایش نرخ دلار در بازار و همچنین تفاوت فاحش قیمت کالاهای اساسی در داخل و خارج سبب شده تا از اسفند سال گذشته، موضوع مقابله با قاچاق گندم به کشورهای همسایه، با جدیت بیشتری پیگیری شود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین درباره آخرین اقدامات صورت گرفته در استان درباره مبارزه با قاچاق محصولات کشاورزی نیز میگوید: قیمت تضمینی گندم هر ساله توسط شورای عالی اقتصادی تعیین میشود، ولی در پایان شهریور ماه، وزیر جهاد کشاورزی قیمت پیشنهادی را مشخص میکند. قیمت خرید تضمینی گندم در شهریور پارسال ۱۸۰۰ تومان پیشنهاد شد، اما در نهایت این رقم از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور به ۱۷۰۰ تومان رسید. فاطمه خمسه میافزاید: پیش بینی ما از هزینه تمام شده هرکیلو گرم گندم در سطح استان، رقمی بین ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ تومان بود. خمسه می گوید : از اسفند سال ۹۷ موضوع قاچاق گندم در استان مطرح شد، اما خوشبختانه تا به امروز، موردی مشاهده نشده است. وی می افزاید : بر اساس مصوبه کارگروه خرید تضمینی گندم، خروج گندم از استان ممنوع است و همه دستگاههای نظارتی باید جلوی این اتفاق را بگیرند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین با بیان اینکه بیش از ۴۱ اکیپ بازرسان روزانه خرید گندم را رصد میکنند، تصریح میکند: امسال همچنین به میادین خشکبار و بنکداران اعلام کردیم که حق خرید گندم از کشاورزان را ندارند.
هوای کشاورزان را داشته باشید ماشین آلات کشاورزی مستعمل، افزایش میزان تلفات گندم و جو، تسهیلات گران قیمت برای بروز رسانی تجهیزات کشاورزی، گران بودن قیمت سموم آفات و کودهای شیمیایی، از جمله عواملی هستند که کشاورزان و گندمکاران، همچنان با آنها دست و پنجه نرم میکنند. رئیس اتحادیه گندم کاران استان قزوین درباره حمایتهای دولتی از کشاورزان برای خرید تجهیزات نوین داشت و برداشت میگوید: انتظار داریم سود تسهیلاتی که در اختیار کشاورزان و کمباین داران قرار میگیرد، از ۱۶ درصد به ۵ درصد کاهش پیدا کند تا کشاورزان بتوانند کمباینهای نو خریداری کنند. سید حسین تقوی میافزاید: افزایش نرخ نهادههای دامی و سموم کشاورزی، به علت تورم حاکم بر جامعه، یکی از مسائل اصلی کاهش کشت گندم است. تقوی خاطرنشان میکند: علیرغم اینکه زمینهای مرغوب، کود بیشتری میخواهند، اما کشاورزان به علت مشکلات تأمین کود مورد نیاز، در تمام سطوح کشاورزی، به یک اندازه کود استفاده میکنند که این عامل بر رشد کمی و کیفی محصول برداشت شده اثر منفی میگذارد. وی میافزاید: توزیع کود باید بر اساس میزان نیاز کشاورزان و زمینهای مرغوب آنها انجام شودو همچنین کود باید به موقع در اختیار کشاورز قرار گیرد تا اثربخشی آن بیشتر باشد. رئیس اتحادیه گندم کاران استان قزوین از کشاورزان خواست که از بازار آزاد، کود تهیه نکنند چرا که تقلب گستردهای در این زمینه میشود و استان قزوین رکورددار استفاده از کودهای تقلبی در کشور است. تقوی همچنین میگوید: هزینه تولید گندم در استان قزوین کیلویی ۱۹۵۰ تومان است در صورتی که قیمت خرید تضمینی آن ۱۷۰۰ تومان است که با توجه به افزایش ۳۰۰ درصدی تورم در کشور این موضوع باعث شده است تا بسیاری از گندمکاران گلایهمند باشند. وی میافزاید: باید برای سال آینده فکری به حال این موضوع کرد چرا که برای سال آینده عمده کشاورزان به سمت کشت جایگزین گندم خواهند رفت. تقوی با اشاره به اینکه نظارتها تا امروز دقیق بوده، ولی جلوی قاچاق گندم را نمیشود گرفت، معتقد است: برای دپوی گندم در داخل استان مشکلی وجود ندارد و خوشبختانه تا امروز گزارشی از موضوع قاچاق گندم در استان قزوین منتشر نشده است. رییس سازمان جهاد کشاورزی قزوین میگوید: هم اکنون پیک خرید گندم در استان است و روزانه بیش۹ تا ۱۰هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری میشود. فاطمه خمسه میافزاید: با اقدامات انجام شده گندم تولیدی سال زراعی جاری استان نسبت به سالهای گذشته از کیفیت بهتری برخودار بوده و درصد سن زدگی این محصول بسیار پایین است. خمسه در ادامه با اشاره به اینکه کارشناسان جهاد کشاورزی و اداره کل غله استان نظارت دقیقی بر روند خرید دارند، خاطر نشان میکند: تمامی مراکز خرید گندم استان از ساعت ۸صبح تا ساعت ۸شب گندم کشاورزان را تحویل خواهند گرفت. پیش بینی شده است تا پایان فصل برداشت بیش از ۳۲۸ هزار تن گندم در استان قزوین تولید شود که از این میزان بیش از ۳۰۰ هزار تن بر اساس برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی از کشاورزان استان بصورت تضمینی خریداری میشود.