سال 2019 و دشواری های روسیه
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از مسکو، موسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالمللی روسیه موسوم به "روسیه و جهان 2019 اقتصاد و سیاست خارجی" در مقاله ای به قلم کوربینسکایا و ماچاواریانی، دبیران مسئول این موسسه نوشت: روسیه سالی دشوار را سپری میکند.
در این مقاله مشروح که سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه آنرا ترجمه و منتشر کرده است ، این دو نویسنده مطرح روسی ، دشواری های روسیه در سال جاری میلادی را اینگونه تشریح کرده اند :
سال 2019 یکی دیگر از سالهای دشوار برای روسیه خواهد بود. این دشواری بر اساس تجمیع اثر منفی سه گروه عوامل بلندمدت تعیین میشود. گروه اول از بین رفتن و عقب نشینی از مقررات و اصول؛، توافقات، نهادها و حتی ارزشهای شکل گرفته در مرحله بعد از جنگ دوم جهانی تا اواسط این دهه است. گروه دوم نگرانی و یا مقاومت بخش محسوس بازیگران برتر جهانی با حرکت پیگیر روسیه در جهت احیای موقعیت خود به عنوان یک قدرت جهانی طی ده سال گذشته است. در نهایت، حین طراحی سیاست خارجی روسیه، امور سیاست داخلی و عوامل اجتماعی و اقتصادی بطور فزاینده اثر گذار میشود، این امور و عوامل بطور مستقیم یا غیر مستقیم موقعیت کشور در سیاست جهانی و برداشت از آن در خارج را تعیین میکند.
در سال 2019 تحت تأثیر عوامل مذکور سه روند شکل گرفته که از بسیاری لحاظ جایگاه روسیه در جامعه جهانی را تعیین میکند: وخامت و یا بیثباتی روابط با غرب، تقویت روابط با چین، تعمیق بحران تمام ساختار روابط بینالمللی، و سطح بالای درگیری زایی آنها.
در سال 2019 امور زیر مسائل و چالشهای دارای اهمیت خاص برای سیاست خارجی روسیه خواهند بود:
چالش استراتژیک مرکب (خارجی و نظامی-سیاسی همراه با عنصر اجتماعی اقتصادی محسوس) در بخش فروپاشی ساختار کنترل تسلیحات، تلاش برای حفظ پیمان منع موشکهای هستهای میان برد یا منصرف شدن از آن، و همچنین همه ساختار قراردادها و موافقتنامهها در این بخش.
هیستری ضد روسیه، و از جمله در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در اوکراین و انتخابات پارلمان اروپا.
غیر قابل پیش بینی بودن معمولی سیاست خارجی آمریکا نسبت به شرکای روسیه (چین)، و در مناطقی که روسیه در آنها سیاست خارجی فعال دارد، در وهله اول در خاورمیانه.
حفظ توازن انعطاف پذیر در شرایط باقی ماندن سطح بالای درگیری زایی و بیثباتی و همچنین ریسک بروز حادثه در خاورمیانه.
حفظ توازن در روابط با کشورهای آسیا اقیانوسیه، در وهله اول در مثلث مشارکت با چین و هند.
باقی ماندن ریسکها در مورد "جریان شمالی 2"، پروژه دارای اهمیت اقتصادی و سیاسی برای روسیه. توافقات مربوط به جریان ترکی انجماد احتمالی "جریان شمالی 2" را جبران نکرده بلکه تا حدودی ریسکهای مضاعفی در بخش رویارویی فعال با اوکراین به وجود مآورد، که نقش آن به عنوان کشور ترانزیت در شرایط دو پروژه به راه افتاده مذکور پایین میرود.
حفظ روابط در فضای شوروی سابق که کشورهای آن خط استقلال عمل بیشتر و سیاست خارجی چند وجهی را ادامه میدهند.
بحران اوکراین ، سیاست کییف، در شرایط حاد شدن نبرد سیاسی داخلی در آستانه انتخابات، بردباری بیشتر روسیه در سال 2019 را ایجاب میکند. بحران همچنان مانع اصلی سر راه عادی سازی روابط روسیه و غرب باقی میماند.