پخش زنده
امروز: -
وقتی همت ، تلاش و خودباوری دست به دست هم دهد و از فرصتها به نحو صحیح استفاده شود ، دستیابی به رونق تولید و جلوگیری از سوخت شدن سرمایه های مادی و انسانی کشور ؛ کاملا ممکن خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما از کرمان ، کارخانه رنگدانه سیرجان چند سالی است که با تکیه بر نیروهای جوان ، با همت و پرتلاش خود و به مدد دانش بومی توانسته کمک بزرگی به رفع نیازهای صنایع داخلی در زمینه رنگدانه نماید و در شرایطی که دشمن با حربه تحریم درصدد افزایش فشار به ایران عزیز است ، کشور را از واردات رنگدانه بی نیاز کند.
طبق هماهنگی قبلی که زمانبر هم بود به در کارخانه رسیدیم. سرو صدای انواع دستگاهها ، نشان دهنده رونق تولید در کارخانه رنگدانه سیرجان است . دستگاههایی که روشنند تا چرخ صنایع بی شمار دیگری در کشور بچرخد.
برخلاف بازدیدهای مرسوم ، این بار بازدید ما از آخر خط تولید این کارخانه شروع شد یعنی جایی که دانه هایی رنگارنگ به سرعت از ماشین مکانیکی بیرون می آمدند و بلافاصله بسته بندی می شدند.
صحبت را خانم علی نقی مدیر تولید کارخانه آغاز میکند و میگوید رنگدانه محصولی پلیمری و نامحلول در آب است که در ترکیب با مواد دیگر مانند نخ و پارچه، پلاستیک و ... به آنها رنگ می بخشد و از این رو در صنایع زیادی کاربرد دارد. ماده اولیه رنگدانه از عصاره گیاهان، جانواران و مواد معدنی در طبیعت به دست می اید .
آقای نشاط مسئول کنترل کارخانه میگوید تمام مواد اولیه رنگدانه از داخل کشور تامین می شود و طراحی این کارخانه و دستگاههای آن هم کار خودمان است .
او درباره کاربرد رنگدانه می گوید: رنگ این لباسی که تن من است از همین دانه های رنگی به دست امده است و در واقع رنگ انواع پارچه ها، وسایل تزئینی، چسبها، الیاف مصنوعی، لوله ها ، عینکها و دهها نوع کالای دیگر از اینجا تامین می شود .
اقای نشاط افزود : در صنعت فرش طبق سلیقه مشتری هر نوع رنگ با بالاترین استاندارد در اینجا اماده می شود و به عنوان مثال برای رنگ قرمر تا 300 نوع طیف قرمز تهیه می کنیم و تحویل می دهیم .
آقای سبحانی مسئول یکی از کارخانجات معروف قالی کشور که برای سفارش به این کارخانه آمده است می گوید تا چند سال قبل ما مجبور بودیم سفارشات خود را از خارج وارد کنیم اما اکنون با هزینه بسیارکمتر و البته با کیفیت بالاتر از اینجا تامین می شود و برای ما به صرفه تر است .
در همین کارخانه با استفاده از فناوری پیشرفته نانو ، گرانول های پلیمیری هم تولید می شود . خانم اسدی مسئول این بخش می گوید گرانول ها دارای خواص انتی باکتریال هستند ودر ساختار آنها از نانو ذرات اکسید روی استفاده می شود .
او می گوید :گرانول نانو کامپوزیتی ازمحصولات صادراتی این کارخانه است و از آن در تولید تجهیزات آزمایشگاهی ، بیمارستانی و نخ های جراحی ، و همچنین مواد شوینده استفاده میشود. وی می افزاید اخیرا نوعی کامپونت ساخته ایم که مانع رشد هر گونه باکتری در فضاهای بیمارستانی می شود و درآمد ارزی بالایی دارد .
توجه به علم و دانش و استفاده از توان دیگر شرکت های دانش بنیان کشور ، موجب شده تا در این کارخانه هر روز نوآوری تازه ای دست یافتنی شود. مهندسان جوانی که به قول خودشان با صبر و پشتکار سعی دارند از وابستگی کشور بکاهند ، حالا در بخش دیگری از این کارخانه به تکنولوژی الیاف پلیمری دست پیدا کرده اند واکنون تنها تولید کننده این الیاف در کشور هستند . الیافی که نقشی بزرگ در صنایع گوناگون دارد.
خانم علی نقی مدیر تولید این کارخانه به انواع الیافی که در این کارخانه تولید می شود اشاره می کند و می گوید :تولید برخی از این الیاف به فناوری بالا و پیچیده نیاز دارد و ما به سختی به این تکنولوژی دست پیدا کرده ایم.
او می گوید: این الیاف به علت مقاومت بالایی که دارند در تولید انواع چمنهای مصنوعی ، باطری ها، انواع لاستیک ماشین ، سیم و کابل برق، سیم های نسوز، ایربگ اتومبیل، نخ دندانپزشکی و دهها مورد حساس دیگر کاربرد دارند.
اما مهمتر از آن الیافهایی است که محققان کارخانه به تازگی به فناوری تولید آنها دست یافته اند : الیاف بسیار مقاومی است که در افزایش استحکام بتن و آسفالت استفاده میشوند.
اسدی مدیر تحقیقات این کارخانه می گوید :پس از دو سال تحقیق و آزمایش توانستیم به فناوری تولید این الیاف دست پیدا کنیم ودر کشور تنها تولید کننده این الیاف هستیم . او می گوید این الیاف با چشم دیده نمی شوند ونوعی الیاف میکرو هستند بطوریکه در هر متر مربع بتن میلیارد ها رشته از این الیاف به کار می رود .
اقای اسدی با بیان اینکه الیاف های تقویت کننده بتن معمولا فولادی هستند می گوید با تولید این نوع الیاف ، فولاد حذف میشود وبا تزریق این الیاف که در بیشتر کشورهای پیشرفته در حال اجراست ، مقاومت، انقباض واستحکام بتن دو برابر میشود و جلوی ترک های بتن را هم می گیرد .
او می افزاید :دو الیاف بتن بلند و هیبریدی هم در دست تولید است که اولی برای کف سازی است و جایگزین آرماتور یا میلگرد میشود و الیاف هیبریدی هم برای ساخت باند فرودگاهها طراحی شده اند که با استحکام چند برابری مانع از شکسته شدن یا جمع شدن بتن درهنگام نشستن هواپیما در باند فرودگاه می شوند .
اقای شایسته مدیر عامل جوان و کاربلد این کارخانه است که شایستگی خودش را ثابت کرده و توانسته این مجموعه موفق وکارامد را دور هم جمع کند تا رونقی در تولید کشور ایجاد شود.
او می گوید: با جذب نیروهای جوان و اعتماد به آنها و دادن فرصت کار و خلاقیت به آنها توانستیم در سه سال اخیر به صورت متوالی صادر کننده نمونه کشور شناخته شویم .
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید ما در سال حدود 800 هزار تن است می گوید این کارخانه کار خود را با 5 میلیون دلار اغاز کرد که نیمی از آن وام بود اما با همتی شبانه روزی ، استفاده از ظرفیت علمی و بومی کشور و نترسیدن از شکست ، خیلی سریع توانستیم با وجود همه مشکلات رشد کنیم وفقط صادرات سال گذشته ما با وجود همه تحریم ها حدود 1200 میلیارد تومان بود که به کشورهای آسیایی و آفریقایی صادر شد.
اقای شایسته به چند طرح جدید هم اشاره می کند و می گوید :برای لوله های گاز و نفت نوعی ماده اولیه ساخته ایم که از نمونه خارجی بسیار بهتراست و موجب افزایش استحکام این لوله ها می شود و از پوسیدگی انها جلو گیری می کند .
طرح دیگر که دردست طراحی است تولید محصولات بایو است که کاملا از طبیعت و محیط زیست گرفته می شود وکاربرد این تکنولوژی در تولید ظروف یکبار مصرف سازگار با محیط زیست است و کمک می کند این ظروف یک بار مصرف به راحتی در محیط تجزیه شود. وی افزود :از سه ماه دیگر تجاری سازی این محصول آغاز می شود .
کارخانه رنگدانه سیرجان که کار خود را با 20 نفر آغاز کرد حالا تعداد نیروهای خود را به 90 نفر رسانده است که 30 نفر آنها امسال جذب شده اند . مدیران و مهندسان جوان این کارخانه امیدوارند در اینده نزدیک ، طرحهای توسعه کارخانه را اجرا و ظرفیت اشتغالزایی چند برابری برای جوانان فعال ، خلاق و سختکوش ایرانی فراهم کنند.
رنگدانه که چنین فرصتی را در سیرجان بوجود آورده است یکی از صدها ظرفیت بالقوه اقتصادی در کشور است که با اعتماد کردن به نیروهای جوان شکوفا شده است و می تواند الگویی مناسب برای دیگر ظرفیتهای دست نخورده اقتصاد کشور باشد .