امارات در برابر قدرت بازدارندگي انصارالله تسليم مي شود
قدرت بازدارندگي انصارالله و مجموعه اي از تحولات ديگر از جمله نگراني از فروپاشي و تجزيه امارات؛ اين کشور را وادار کرد تا نيروهاي خود را از يمن خارج کند.
پس از گذشت حدود چهار سال و نيم از تجاوز نظامي ائتلاف سعودي به يمن، یک مقام اماراتی به خبرگزاری فرانسه گفت که امارات تعداد نیروهایش در یمن را کم کرده و از راهبرد نظامی به راهبرد صلح در اولویت است، حرکت خواهد کرد. اين مقام اماراتي افزود: نیروهای ما از یمن خارج می شوند.
اين اقدام امارات به معناي جدا شدن از ائتلاف سعودي و تنها گذاشتن عربستان در باتلاق يمن پس از حدود 4 سال و نيم از تجاوز نظامي به اين کشور با ادعاي به قدرت رساندن منصور هادي رئيس جمهور مستعفي و فراري يمن است.
آن هم در حاليکه امارات پيش از اين با تمرکز بر جنوب يمن و تجيهز شبه نظاميان محلي و بيرون انداختن نيروهاي وابسته به هادي درصدد اشغال برخي جزاير مهم چون سقطري با اهداف توسعه طلبي و کسب منافع سياسي و اقتصادي بود.
در باره چرايي تغيير ناگهاني رويکرد امارات و فاصله گرفتن آن از عربستان به چند نکته اشاره مي شود:
نخست اينکه راهبرد نظامي ائتلاف سعودي در اين مدت با شکست روبرو شد و هر چه جنگ فرسايشي تر شد نيروهاي ارتش و کميته هاي مردمي يمن قويتر از گذشته شدند.
دوم اينکه توانمندي ارتش وکميته هاي مردمي در توليد انواع موشک و پهپاد و استفاده بهينه از آنها معادله قدرت را به نفع انصارالله رقم زد و با در معرض تهديد قرار گرفتن شريان هاي اقتصادي وسياسي امارات، اين کشور مجبور به تجديد نظر شد. در اين ارتباط به حملات پهپادي و موشکي به تاسيسات آرامکو وفرودگاه ابوظبي مي توان اشاره کرد.
سوم اينکه ائتلاف سعودي در طول چند سال گذشته هيچ دستاوردي در حمله نظامي به يمن نداشته و بالعکس کشتار غير نظاميان موجب خشم ونفرت بيشتر يمني ها و همبستگي و همسويي آنها با انصارالله شد که اين مسئله به معناي شکست حتمي ائتلاف سعودي است.
چهارم اينکه با روشن شدن ابعاد جنايات ائتلاف سعودي در يمن و گزارش هاي مجامع حقوق بشري از اينکه اين ائتلاف مرتکب جنايات جنگي شده است. فاصله گرفتن امارات مي تواند به معني دورشدن از بازخواست در آينده باشد و اتخاذ راهبرد اولويت اول صلح به معناي سرپوش گذاشتن بر جنايات جنگي است.
پنجم نگراني ديگر امير نشين ها از واکنش موشکي انصارالله در هدف قرار دادن مراکز حياتي و زيربنايي و اقتصادي امارات و مخالفت احتمالي آنها با ادامه جنگ. در اين باره بسياري از کارشناسان معتقدند در صورتيکه انصارالله دبي را هدف موشک قرار دهد اقتصاد امارات دچار فروپاشي خواهد شد و به همين دليل چه بسا با ادامه جنگ برخي امير نشين ها راه خود را از ابوظبي جدا کنند و مستقل شوند.
ششم اختلافات درون ائتلاف سعودي نيز مي تواند يکي از دلايل فاصله گرفتن امارات از عربستان باشد.
هفتم اين احتمال که عربستان در حمله به چندين نتفکش در بندر فجيره امارات دست داشته است و اماراتي ها در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيده باشند. در اين باره به اختلاف نظر عربستان و امارات اشاره مي شود بطوريکه سعودي ها بدون هيچ مدرکي از ابتدا سعي داشتند ايران را متهم کنند اما وزير امور خارجه امارات در سفر به روسيه در کنفرانس خبري مشترک با سرگئي لاوروف گفت که هيچ مدرکي وجود ندارد که ايران را متهم کنيم اما خاطر نشان کرد که در وراي اين حملات يک کشور بوده است و چه بسا منظور او ازيک کشور عربستان بوده است.
هشتم اينکه وضعيت داخلي عربستان نيز در اين باره بي تاثير نيست. در حال حاضر محمد بن سلمان در داخل با پرونده هاي مختلفي چون مخالفت و رقابت ديگر شاهزادگان و درخارج با پرونده سنگين دست داشتن در پرونده قتل جمال خاشقچي و جنايت در يمن دست به گريبان است.
نهم وضعيت ترامپ هم در امريکا در تصميم امارات ممکن است تاثير داشته باشد. به نظر مي رسد اماراتي ها به اين نتيجه رسيده باشند که گذاشتن همه تخم مرغ ها در سبد ترامپ اشتباه بوده و چه بسا شکست او در انتخابات آتي مي تواند بسياري از آرزوهاي ائتلاف سعودي را بر باد دهد.
دهم اينکه اين احتمال وجود دارد که در صورت شکست ترامپ و به قدرت رسيدن نامزد حزب دموکرات، ائتلاف سعودي در پرونده هاي مختلف از سوي امريکا مورد بازخواست شديد قرار گيرد و امارات با درک چنين احتمالي تصميم گرفته است تا از ائتلاف فاصله بگيرد.
يازدهم شکست اين ائتلاف در پرونده هاي ديگر از جمله درسوريه و ليبي نيز مي تواند دليلي بر تغيير نگرش و تجديد نظر احتمالي امارات براي کاستن از هزينه هاي بيفايده باشد.
دوازدهم طرح معامله قرن که شکست کارگاه اقتصادي آن در منامه نافرجامي آن و وزن حاميان آن را به نمايش گذاشت.
سيزدهم اوضاع داخلي عربستان ممکن است در آينده نزديک دستخوش برخي اتفاقات باشد که اماراتي ها به خوبي آن را درک کرده اند البته اين فقط اختصاص به آنها ندارد بلکه قطري ها هم اکنون با خارج شدن از حالت دفاعي، مواضع هجومي عليه عربستان را برگزيده اند. «خلیفه بن حمد آل ثانی»، برادر امیر قطر در حساب کاربری خود در توئیتر خطاب به چهار کشور تحریم کننده عربی، بویژه عربستان اعلام کرد که دوحه بدنبال جنگ نیست، اما در صورت لزوم آمادگی این کار را دارد.
-------------------------------------------
رضا محمدمراد