پخش زنده
امروز: -
دان بویلان: خروج بی هزینه آمریکا از برجام، ترامپ را به اعمال فشار حداکثری علیه ایران تشویق کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از المیادین، دان بویلان نویسنده امور امنیت ملی در روزنامه واشنگتن تایمز، تاکید کرد بی هزینه بودن خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای، این کشور را به اجرای راهبرد اعمال فشار حداکثری علیه ایران، تشویق کرد. وی درباره موضع آمریکا در برابر کاهش پایبندی ایران به تعهداتش در توافقنامه هسته ای گفت: به اعتقاد من، نوعی تناقض در موضع واشنگتن وجود دارد. زیرا در حالی که دولت آمریکا از توافقنامه هسته ای خارج شد، نمی خواهد ایران از آن خارج شود. نباید فراموش کنیم که در مدت 14 ماه از زمان خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای، این اقدام واشنگتن هیچ هزینه ای برای آن نداشت. بازهایی (تندروهای آمریکا که عمدتا محافظه کار هستند) که در اطراف ترامپ هستند به این صورت توانستند راهبرد اعمال فشار حداکثری بر نظام تهران را عملی کنند. منظور من مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و جان بولتون مشاور امنیت ملی که خصومت جدی با ایران دارند و امیدوار بودند که این راهبرد باعث تغییر نظام شود. اگر مسایل در واشنگتن متناقض به نظر می رسد، برای شخصیت ها در دولت ترامپ این موضوع اهمیت ندارد و آنها به اعمال فشارها ادامه می دهند، زیرا این راهبرد برای آمریکا هزینه ای نداشته است. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد از پانزدهم این ماه، تلاش برای تدوین جدول زمانی مذاکرات جدید با اروپا را آغاز خواهد کرد تا مشخص شود که آیا امکان ادامه اجرای توافقنامه هسته ای وجود دارد؟ مکرون روابط شخصی با ترامپ دارد. ترامپ در روز استقلال آمریکا، دستور داد نمایش نظامی در واشنگتن اجرا شود.
ماموریت اروپاییها در تعامل با تهران، از بین بردن دو نگرانی آمریکا در برابر ایران است.
بویلان در پاسخ به این سوال که موضع واقعی آمریکا در برابر کاستن پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای چیست؟ افزود: کاملا روشن است که دولت ترامپ به هیچ وجه اقدام دولت اوباما در امضای توافقنامه هسته ای با ایران را دوست ندارد. نگرانی آمریکا آن است که ایران می تواند از عوامل نیابتی خود در لبنان، سوریه و لبنان استفاده کند و واشنگتن می خواهد چنین سناریویی را مهار کند و هر نوع آینده ای برای برنامه هسته ای ایران را از بین ببرد. به همین علت، آمریکا بر این دو موضوع متمرکز شده است. آمریکا پیش از دولت ترامپ هم برای خروج از این توافقنامه آماده شده بود، زیرا به این نتیجه رسید که متناقض با خواست واشنگتن است. پیش از دولت ترامپ، آمریکا مسایل را بر اساس پایبندی به توافقنامه های بین المللی مدیریت می کرد، اما دولت ترامپ به سرعت از این توافقنامه خارج شد. آمریکا با خروج از این توافقنامه، برای بازگشت به مذاکرات، برگ های برنده ای در دست دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اروپاییها می توانند بدون حضور آمریکا، توافقنامه هسته ای را نجات دهند؟ خاطر نشان کرد: دولت ترامپ می خواهد توافقنامه هسته ای نابود شود، بدون آنکه مجبور به دخالت نظامی شود. ترامپ نمی خواهد در خاورمیانه درگیر جنگ شود. ترامپ خواهان رویارویی گسترده نظامی علیه ایران نیست. شیوه ترامپ، اعمال فشار و رفتار کردن مانند یک فرد قوی است. مقامات آمریکایی در پشت درهای بسته برای از بین بردن توافقنامه هسته ای و تامین نفت برای متحدان اروپایی خود تلاش می کنند. آمریکا می خواهد اطمینان پیدا کند که تحریم ها علیه ایران به هیچ کشور دیگری آسیب نمی رساند. آمریکا به در تنگنا قرار دادن شدید ایران ادامه می دهد. نشانه ها حاکی از آن است که اوضاع اقتصادی در ایران بسیار دشوار است. ایران به ضربه زدن لفظی به آمریکا ادامه می دهد.
این روزنامه نگار آمریکایی در پاسخ به این سوال که آیا اضافه کردن مسایل مربوط به نقش ایران در منطقه و برنامه موشکی این کشور به مذاکرات هسته ای اضافه خواهد شد؟ گفت: من این سوال را در بعضی شخصیت ها در سازمان های اطلاعاتی و وزارت دفاع آمریکا مطرح کردم. آبه شینزو نخست وزیر ژاپن ماه گذشته در سفر به ایران با آیت الله علی خامنه ای رهبر این کشور دیدار کرد. آبه شینزو دوست و متحد نزدیک ترامپ است. یکی از دلایل سفر او به ایران، بررسی امکان مذاکره در آینده و تعیین شکل این مذاکرات بود. مکرون هم دوست ترامپ است و تلاش می کند توافقنامه هسته ای را نجات دهد و به این منظور همه تلاش خود را به کار گرفته است. مکرون 14 ماه پیش هم تلاش می کرد مانع خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای شود. نباید فراموش کنیم که مایک پمپئو، تنها وزیر امور خارجه در تاریخ آمریکاست که پیش از این، رئیس سیا بوده است. بنابراین پمپئو پیشینه اطلاعاتی دارد، در حالی که جان کری که با ایران مذاکره می کرد، عضو سنا بود و به همین علت از خطی مشی دیپلماتیک پیروی می کرد. پمپئو خط مشی متفاوت دارد، زیرا همچنان با سیا در ارتباط است. شاهد آن بودیم که ترامپ با لحن تند خود از نابودی ایران سخن گفت. پمپئو در پشت پرده به تحرکات خود ادامه می دهد. تلاش هایی برای باز کردن کانال هایی در پشت پرده با ایران ادامه دارد. آمریکا می خواهد مسایل مربوط به برنامه موشکی ایران و نیز هلال شیعی در منطقه که شامل مناطق نفوذ تهران در لبنان، عراق، سوریه و یمن است حل شود. شاید شاهد مذاکراتی درباره موشک های بالستیک ایران باشیم.