با استقرار سامانه جامع مالیاتی کشور
اصلاح اساسی ساختار نظام مالیاتی کشور
وزیر امور اقتصادی و دارایی: برنامه نظام جامع مالیاتی شامل ۳۲ طرح مهم است که ۹۷ درصد آن تاکنون تحقق یافته است
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ فرهاد دژپسند در نشست مشترک اعضای دولت با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: از نظر ما تنها سه درصد استقرار این نظام باقی مانده است که شامل ارتباط اطلاعاتی دستگاه هاست.
وی افزود: در مدلهای مالیاتی، انبارسازی اطلاعات موجودیت ندارد و آنچه که مهم است حق دسترسی دستگاهها به اطلاعات یکدیگر است و برای پویایی نظام جامع مالیاتی کشور، نیاز به سامانهای هوشمند داریم که اطلاعات ورودی آن در مراحل مختلف سنجیده شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: رویکرد اصلی وزارت امور اقتصادی و دارایی توجه به اقتصاد هوشمند است که هسته اصلی آن را مالیاتی هوشمند شکل میدهد و در این خصوص کارهای زیادی انجام شده که باید به مردم اطلاع رسانی شود.
دژپسند تصریح کرد: در زمینه ارتباط بین دستگاههای دولتی مسائل و مشکلاتی وجود دارد که باید درون دولت حل و فصل شود و نباید موجب زحمت نمایندگان مجلس شویم و جلسه امروز نیز به درخواست کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد.
وی افزود: جلسه امروز به دنبال انعکاس برخی از مشکلات بین دستگاهی برگزار شد و البته ما میتوانیم این مشکلات را از طریق شورای عالی فناوری اطلاعات حل کنیم.
وی همچنین در زمینه هوشمند سازی نظام مالیاتی کشور گفت: در حوزههای مختلف تغییر ریل داشته ایم و در بسیاری از موارد ممکن است همکاری دستگاهها و نظام مالیاتی کشور به گونهای دیگر مورد نیاز باشد و خوشبختانه همکاری مناسبی بین اکثر دستگاه ها، مردم و سامانه مالیاتی کشور وجود داشته است.
۴۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داریم
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: سازمان امور مالیاتی به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی است، اما هرگز به دنبال فشار به مودیان خوش حساب و خوش عملکرد نیست.
فرهاد دژپسند پس از حضور در نشست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درخصوص عدم هماهنگی بین دستگاهها درباره اجرای طرح جامع مالیاتی گفت: امسال که کشور با مضایق و محدودیتهای زیادی در وصول سایر درآمدها و منابع همانند نفت مواجه است، قطعا مالیات و درآمدهای مالیاتی میتواند یکی از اهرمهای جدی برای عبور از شرایط بحرانی باشد.
وی با بیان اینکه امیدوارم از لحاظ بحث عملکردی، امسال وضعیت خوبی در حوزه مالیاتی داشته باشیم افزود: البته عملکرد سه ماه گذشته خوب بوده و در سال گذشته نیز حدود ۹۷ درصد درآمدهای مالیاتی محقق شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر مقابله با فرارهای مالیاتی گفت: باوجود اینکه سازمان امور مالیاتی به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی است، اما هرگز به دنبال فشار به مودیان خوش حساب و خوش عملکرد نیست و هیچ دلیلی وجود ندارد برای اینکه درآمدهای مالیاتی افزایش یابد به مودی خوش حساب که عملکرد مالیاتی خوبی دارد، فشار وارد شود.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مجراها برای کاهش فرارهای مالیاتی افزایش اطلاعات از مودیان است، افزود: پس از این اقدام باید در زمینه اطلاع رسانی قوانین اقدام کرد تا پایههای مالیاتی افزایش یابد.
دژپسند در پاسخ به این سئوال که برآوردها از فرار مالیاتی چقدر است گفت: فرارهای مالیاتی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده که شامل فرارها و معوقات است، البته برخی میگویند رقم فرار مالیاتی ۲۵ هزار میلیارد تومان است که حتی اگر همین رقم وصول شود، میتوان جهش قابل توجهی در تحقق درآمدهای مالیاتی ایجاد کرد.
وی با اشاره به وضع قوانین جدید در زمینه پایههای جدیدمالیاتی گفت: یکی از این قوانین دریافت مالیات بر فعالیتهای اختلال زاست که به موجب آن اگر در برههای از زمان بخشی از نقدینگی به سمت خرید یک کالای خاص کوچ کرد به نحوی که باعث ایجاد تقاضای مصنوعی در بازار آن کالا شد و سودهای بادآوردهای را نصیب برخی کرد، این فعالیت مشمول فعالیتهای اختلال زا شناخته خواهد شد و ازان مالیات دریافت میشود.
دژپسند افزود: این طرح هم اکنون در وزارت اقتصاد و دارایی درحال نهایی شدن است و بزودی به دولت ارائه خواهد شد.
تاکید وزیر ارتباطات بر استعلامی شدن تبادل اطلاعات بین دستگاهها
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: سازمان امور مالیاتی برای دریافت اطلاعات از دستگاهها و نهادهای مختلف حاکمیتی باید استعلام کند.
محمدجواد آذری جهرمی در اين نشست گفت: دو دیدگاه متفاوت درباره کمک به سامانه جامع مالیاتی وجود دارد که دیدگاه نخست این است که تمامی دستگاهها تمام اطلاعات خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند و این سازمان باید بانک اطلاعاتی تشکیل داده و آن را پردازش کند.
وی بیان اینکه مدل دیگر این است که دستگاههای مختلف باید امکان دسترسی سازمان امور مالیاتی به اطلاعات و استعلام را فراهم کنند، افزود: سازمان امور مالیاتی میگوید که تمامی دستگاهها باید تمام اطلاعات خود را به این سازمان ارائه دهند و سازمان امور مالیاتی باید بانک اطلاعاتی تشکیل داده و آن را پردازش کند، اما از نظر ما نظام این سازمان باید استعلامی باشد.
جهرمی افزود: براساس آنچه که در دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات درباره تصویب آئین نامههای تعامل پذیری اطلاعات بین دستگاههای مختلف وجود دارد، اعتقاد ما بر این است که نظام باید استعلامی باشد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به انتقادات مطرح شده ازسوی سازمان امور مالیاتی درباره عدم همکاری شرکت پست با این سازمان گفت: سازمان امور مالیاتی از برخی زیرمجموعههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درخواست کرده تا اطلاعاتی را در اختیار این سازمان قرار دهد و تفاهم نامهای نیز به شرکت پست ارسال و درخواست کرده تا این اطلاعات را در اختیار سازمان قرار دهد، اما شرکت پست میگوید برخی از اطلاعات درخواستی وجود ندارد تا در اختیار این سازمان امور مالیاتی قرار گیرد.
جهرمی تصریح کرد: با این حال مقرر شد ظرف یک هفته بین شرکت پست و سازمان امور مالیاتی جلسهای برگزار و اگر اختلاف نظری در نحوه تعامل وجود دارد منعکس و پس از جمع بندی اجرایی شود.
همه دستگاهها ملزم به همکاری با سامانه جامع نظام مالیاتی هستند
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس قانون و تصمیمات سران قوا، همه دستگاههای اجرایی، انتظامی و قضایی، ملزم به همکاری و ارائه اطلاعات دستگاه متبوع خود به سامانه جامع نظام مالیاتی کشور هستند.
الیاس حضرتی در اين نشست در خصوص نظام جامع مالیاتی کشور، افزود: پایان تیر ماه قانون تشخیص علی الراسی مالیات تمام و منقضی میشود و باید سامانه نظام جامع مالیاتی کشور استقرار یابد که لازمه آن همکاری همه دستگاههای کشور برای در اختیار قرار دادن اطلاعات خود است.
وی افزود: مسیر اصلی کشورهای توسعه، اداره کشور بر اساس مالیات است و در شرایط طبیعی که تحریم و محاصره دشمنان هم وجود نداشت، برای رسیدن به توسعه باید کشور از طریق مالیات اداره شود، اما در شرایط کنونی، عدو سبب خیر شده است و فشار دشمن برای جلوگیری از صادرات نفت، کشور را به سوی اداره بر مبنای مالیات سوق داده است.
حضرتی افزود: البته تلاش دشمن در به صفر رساندن فروش نفت ایران به نتیجه نخواهد رسید و محکوم به شکست است اما، کشور باید این تهدید را به فرصت بدل سازد و پایه مالیاتی خود را تقویت کند و این به معنای فشار مضاعف بر افرادی که مالیات خود را به موقع پرداخت میکنند و گروههایی نظیر کارگران و کارمندان نیست بلکه بدان معناست که کسانیکه تاکنون مالیات خود را نمیپرداختند و فرار مالیاتی داشته اند، ملزم به پرداخت مالیات شوند.
وی اتصال همه سامانهها برای شناسایی اموال و داراییهای منقول و غیر منقول افراد را از جمله الزامات شناخت فرارهای مالیاتی و برخورد با افرادی دانست که مالیات حقه خود را نمیپردازند و افزود: مجلس هم به دنبال مچ گیری از دولت و دستگاهها نیست بلکه بدنبال حل مشکل هستیم تا مشکلات این بخش مرتفع شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: دولت و مجلس تلاش میکنند مسیری را تنظیم و ترسیم کنند که کشور بر اساس مالیات منصفانه فراگیر و با حداقلهای معافیت مالیاتی اداره شود و فساد در مسیر دریافت مالیات به حداقل ممکن رسیده و عدالت مالیاتی محقق شود.
وی افزود: کشور باید بر اساس یک سامانه مالی که نظام جامع مالیاتی هم یک بخش آن باشد و همه سامانهها نظیر ثبت اسناد، ثبت احوال، کار و بیمه و اشتغال و ... در آن دیده شده باشد اداره شود تا فساد و تشخیص علی الراسی و اتکای صرف به نیروی انسانی کاهش یابد.
مالیات علی الراس آخر تیر تمام میشود
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، با بیان اینکه سامانه جامع مالیاتی در کشور راه اندازی شده و لازمه کارکرد صحیح آن انتقال اطلاعات دقیق تمامی دستگاهها در این سامانه است، گفت: بحث مالیات علی الرأس از ۳۱ تیر تمام میشود.
الیاس حضرتی پس از اين نشست، درباره مشکلات اجرای طرح جامع مالیاتی گفت: کشور اداره نمیشود مگر با دریافت مالیات صحیح و شفاف به ویژه در شرایط کنونی که مشکلات خاصی در اقتصاد کشور وجود دارد و دشمنان تلاش میکنند که مضایق بیشتری برای کشور فراهم کنند، بنابراین در این شرایط باید توجه ما به درآمدهای مالیاتی بیشتر معطوف شود.
وی با بیان اینکه دریافت مالیات صحیح و عادلانه از مردم به سیستم صحیح نیاز دارد، افزود: سامانه جامع مالیاتی در کشور راه اندازی شده و لازمه کارکرد صحیح آن انتقال اطلاعات دقیق تمامی دستگاهها در این سامانه است.
نماینده مردم تهران، در مجلس شورای اسلامی افزود: برخی دستگاهها در یک ناهماهنگی مختصر اطلاعات خود را به صورت کامل در اختیار این سامانه قرار نداده اند و با توجه به اینکه از ۳۱ تیرماه بحث مالیات علی الرأس تمام میشود لازم است تمامی دستگاهها اطلاعات کامل خود را در این سامانه درج کنند.
حضرتی با اشاره به حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و شهردار تهران و مسئولان برخی دستگاههای دیگر اجرایی، در نشست امروز کمیسیون اقتصادی، تاکید کرد: در این نشست مشکل عدم هماهنگی لازم بین تمامی دستگاهها برای درج اطلاعات کامل خود در این سامانه مورد بحث قرار گرفت که براین اساس تاکید شد اگر مشکل در قانون است مجلس آن را اصلاح کرده و اگر مشکل در اجرا است قوه مقننه از باب وظیفه نظارتی راهی برای حل و فصل آن بیاندیشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقرر شده تا هفته آینده جلساتی بین دستگاههای مختلف و سازمان امور مالیاتی برگزار شود تا اطلاعات دستگاهها در سامانه جامع مالیاتی درج شود که امیدوارم تا هفته آینده شاهد رفع تمام این مسائل باشیم.
اطلاعات اماکن تهران در اختیار سازمان مالیاتی قرار میگیرد
شهردار تهران گفت: شهرداری تهران اطلاعات همه املاک و مستغلات شهر را در دسترس دارد و در حال حاضر، این اطلاعات در حال پالایش و بروز رسانی است و قابل ارائه به همه دستگاههای مسئول است.
پیروز حناچی که به نمایندگی از شهرداران سایر شهرها در اين جلسه حضور داشت افزود: عملیات انتقال دادهها و اتصال بانک اطلاعاتی شهرداری تهران به سامانه نظام جامع مالیاتی کشور آغاز شده است و همکاری خوبی بین مجموعه شهرداریها و بخصوص شهرداری تهران با سازمان امور مالیاتی کشور وجود دارد.
وی تصریح کرد: در این سامانه و بر اساس اطلاعات بانک اطلاعاتی شهرداری، به راحتی دستگاههای مسئول میتوانند بر اساس کد ملی افراد، متوجه داراییهای مودیان مالیاتی شوند.
وی افزود: قطعا معتقد هستیم که گسترش مالیات دهندگان و بخصوص وضع مالیات و عوارض بر خانههای خالی که با هدف سوداگری خالی رها میشوند به سود کشور است چراکه نباید بخش زیادی از سرمایههای کشور در این بخش بلوکه شود و به همین دلیل بر اساس الزامات قانونی، با سازمان امور مالیاتی همکاری میکنیم.
با رکود سرمایههای کشور به شکل خانههای خالی مخالفیم
شهردار تهران گفت: بخش عمدهای از سرمایههای اقتصادی کشور به شکل خانههای خالی بلوکه شده است که این امر به ضرر اقتصاد کشور است.
پیروز حناچی در پایان اين نشست درباره بررسی اجرای نظام جامع مالیاتی کشور افزود: در جلسه امروز کمیسیون، موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مطرح شد و بر این اساس همه دستگاههایی که بانک اطلاعاتی دارند ملزم به همکاری با سازمان امور مالیاتی هستند و شهرداری تهران نیز از جمله دستگاههایی است که این نوع اطلاعات را تولید میکند.
شهردار تهران با بیان اینکه به سازمان امور مالیاتی پیشنهاد شد از پتانسیل شهرداری تهران در زمینه تأدیه مالیات که بخشی از آن مالیات محلی است استفاده کند، افزود: میتوان به سازمان امور مالیاتی کمک کرد تا بانک اطلاعاتی خود را به روز کند چرا که ممیزی املاک یکی از اقداماتی بوده که توسط شهرداری تهران به صورت دورهای انجام میشود و این اطلاعات هر میزان که به روز باشد میتوان از آن برای دستگاههای دیگر استفاده کرد.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران اعتقاد دارد بانکهای اطلاعاتی باید به صورت مشترک مورد استفاده قرار گیرد، گفت: اگر این اقدام انجام شود اطلاعات بزرگ (بیگ دیتا) در کشور ایجاد میشود و در زمانی که اطلاعات بزرگ در کشور وجود داشته باشد میتوان تصمیمات بزرگ و تأثیر گذار گرفت.
وی با اشاره به اینکه موضوع خانههای خالی در اقتصاد کلان مورد بحث قرار میگیرد، تأکید کرد: شرایط ناامن اقتصادی یا تورم بالا میتواند در این حوزه تأثیر گذار باشد و نباید بخش عمدهای از سرمایههای کشور به شکل راکد در خانههای خالی بلوکه شود.
شهردار تهران افزود: باید مکانیزمهایی در اختیار گرفت که بتوان موضوع خانههای خالی را کنترل کرد چراکه خانههای خالی بخش مهمی از سرمایههای کشور است و نباید به صورت کنونی بلوکه شوند.
در نحوه وصول مالیات ۴۰۰ سال از دنیا عقبیم
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: سبکی که ما امروز براساس آن مالیاتها را وصول میکنیم ۴۰۰ سال از سبکهای جدید دنیا عقبتر است.
امیدعلی پارسا در اين نشست با بیان اینکه به روز نبودن شیوههای وصول مالیات در کشور باعث فرار مالیاتی شده است، افزود: در دنیا ۲۵ درصد درآمد دولتها از محل مالیات تأمین میشود که این آمار در کشورهای در حال توسعه ۱۵ تا ۱۸ درصد است، اما در کشور ما در خوش بینانهترین حالت ۸ و نیم درصد است.
وی معافیتهای زیاد و بی حد و حصر و فرار مالیاتی را دو مشکل عمده دریافت مالیات در کشور عنوان کرد و گفت: ما باید به سمتی حرکت کنیم که مالیات پرداختی رشتهها و صنفهای مختلف حکم چاه نفت را داشته باشد.
پارسا با اشاره به اینکه در اقتصادهای پویای دنیا این مثال را همیشه میزنند که از دو چیز نمیشود گریخت یکی مرگ و دیگری مالیات، افزود: هم اکنون آنچه درقالب مالیات وصول میشود اگر حتی صددرصد هم محقق شود بازهم به اندازه نصف حقوق و مزایایی که دولت به پرسنل و کارمندان خود پرداخت میکند، نمیشود و این مسئله ثابت میکند که مالیات وصولی با ظرفیتهای اقتصاد ما فاصله زیادی دارد.
رئیس امور مالیاتی کشور با اشاره به طرح جامع مالیاتی کشور افزود: با وجود همه تلاشهای صورت گرفته و ریل گذاری درستی که در این طرح انجام شده، خروجی اش طرح، آن شده که در لحظه میتوانیم تمام مودیان، ممیزان و پروندهها را رصد کنیم، اما این طرح اطلاعاتی در باره کیفیت محاسبات و اعداد و ارقام در اختیارما نمیگذارد، به همین دلیل بازهم ناچاریم به شیوه سنتی خود اظهاری و درنهایت علی الراس گرفتن مالیاتها را وصول کنیم که این شیوه ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال از شیوههای نوین وصول مالیات در دنیا عقب است.
پارسا افزود: تا زمانی که تمامی دستگاهها براساس قانون ۱۶۹ مکرر ریز اطلاعات خود را در اختیار امور مالیاتی کشور قرارندهند و همچنین سامانه پایانههای فروش به سامانه جامع مالیاتی متصل نشود همچنان ناچاریم به شیوه خود اظهاری و علی الراس اقدام کنیم و همچنان با هزاران مورد فرار مالیات مواجه باشیم.
وی با تاکید براینکه حق حاکمیت است که بداند چه کسی کجا چه میزان گردش مالی دارد و چه املاک و مستغلاتی دارد گفت: تازمانی که برخی دستگاهها معتقد باشند سازمان امور مالیاتی نباید این اطلاعات را در اختیار داشته باشد، هیچ تغییر اساسی در نحوه وصول مالیاتها رخ نخواهد داد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور افزود: برای اینکه طرح جامع مالیاتی کارکرد واقعی خود را بیابد باید دستگاههای مختلف ریز دادههای خود را همانگونه که سازمان امور مالیاتی نیاز دارد در اختیار این سازمان بگذارند وهمچنین سامانه پایانههای فروشگاهی هرچه سریعتر راه اندازی شود تا اطلاعات تمامی معاملات کالا و خدماتی که در کشور انجام میشود بطور خودکار در اختیار امور مالیاتی قرار گیرد.
پارسا با بیان اینکه تا نهادها و دستگاههای مختلف اطلاعات خود را در اختیار امور مالیاتی قرار ندهند و سامانه پایانههای فروشگاهی راه اندازی نشود، سامانه جامع مالیاتی تفاوتی با نظام سنتی کاغذی ندارد گفت: عدالت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی زمانی رخ خواهد داد که طرح جامع مالیاتی درست و دقیق اجرایی شود.
بررسی مشکلات سامانه جامع مالیاتی در مجلس
نشست بررسی مشکلات سامانه جامع مالیاتی در کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد.
در این نشست وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر ارتباطات، رئیس سازمان امور مالیاتی، شهردار تهران، شهرداران کلان شهرها و اعضای کمیسیون اقتصادی حضور یافت.
در این نشست مشکلات جمع آوری اطلاعات از دستگاههای مختلف و اتصال آن به سامانه جامع مالیاتی کشور بررسی و مقرر شد نتایج آن دوشنبه هفته آینده در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی شود.