پخش زنده
امروز: -
تولید بیت کوین تجارتی با سرمایه گذاری اندک اما سودهایی کلان که همچون خوره به جان تولید ملی افتاده است
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد ،در چند سال گذشته ارزش بیتکوین در بازارهای جهانی از چند صدم دلار آمریکا به چندهزار دلار افزایش یافتهاست از همین رو افراد زیادی را به این تکاپو انداخته تا از راه تولید این ارزهاثروت هایی بادآورده به جیب بزنند.
تولید بیت کوین در کره جنوبی که مرکز ارزهای دیجیتال جهان است 26 هزار دلار هزینه دارد یعنی دو برابر هزینه کوین به همین دلیل برخی افراد در کشورهایی مثل ایران که برق ارزانتری در اختیار دارند شرایط را برای کسب سودهای کلان یک شبه مهیا دیده اند چرا که استخراج بیت کوین به کمک دستگاه تولید آن یعنی ماینر همراه با مصرف برق بسیار زیاد در زمانهای طولانی امکان پذیر است.
پایین بودن تعرفه برق در ایران
ارزانی قیمت برق در ایران از جمله دلایل عمده استقبال از این تجارت در ایران به شمار می رود. هر کیلووات ساعت برق در ایران تا بهمن ماه 1397 شِش دهم یک سنت) هر دلار آمریکا100 سنت) محاسبه می شود. در حالی که قیمت همین میزان برق در ایالات متحده آمریکا ۱۲ سنت و در کشوری مثل آلمان ۳۵ سنت بوده است.
رئیس گروه برنامه ریزی فنی شرکت توزیع برق استان یزد می گوید: با توجه به اینکه نرخ برق در سایر نقاط جهان واقعی است، تولیدکنندگان ارز دیجیتال تمایل دارند در کشورهایی فعالیت کنند که نرخ برق کمتری داشته باشد تا تولید برای آنها مقرون به صرفه باشد؛ بنابر این با توجه به یارانه دار بودن برق در کشورمان احتمال میرود تعداد این تولیدکنندگان افزایش یافته و فشار بیشتری به شبکه برق وارد شود.
میرجلیلی می افزاید: با توجه به اینکه بیت کوین با مصرف میزان بسیار بالای انرژی برق تولید شده و دستگاههای ماینر میزان بسیار بالایی گرما تولید میکنند مصرف بالای انرژی توسط شبکه بیتکوین همواره یکی از موارد انتقاد به بیتکوین بوده است .
به گفته مسئولان وزارت نيرو هزينه استخراج هر بيت کوين برابر با مصرف برق 24 واحد مسکونی است.
هرندی مقدم کارشناس فناوری و اطلاعات می گوید : بیت کوین Bitcoin با نماد BTC یک پول یا ارز دیجیتالی است که به صورت الکترونیکی توزیع و استفاده می شودو هیچ شخص یا نهادی این شبکه را کنترل نمی کند
. به گفته وی، بیت کوین بر مبنای رشته های عددی و محاسبات پیچیده ریاضی تولید می شودو نخستین بیتکوین در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو در یک فهرست ایمیل رمزنگاری شده منتشرشده است.
به گفته این کارشناس فناوری اطلاعات راه بدست آوردن بیت کوین، استخراج با دستگاه های قدرتمند و تا دندان مسلح ماینر است و مجموع دستگاههای ماینر را مزرعه تولید ارز دیجیتال می نامند.
برخورد با تولیدکنندگان ارز دیجیتال
در دمای بالای 40 درجه سانتی گراد به نزدیکی کارخانه ای در شهرک صنعتی اشکذر رسیدیم صدایی که از کارخانه می آمد چنین می نمود که کارگران در خط تولید مشغول به فعالیت هستند اما وارد کارخانه که شدیم ، چیزی جز کارخانه متروک و دستگاهایی که سالها از کار افتاده بودند ندیدیم. بهت زده به دنبال تیم شناسایی اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان یزد رفتیم. صدا از دو اتاقک می آمد نزدیک شدیم از پنجره های باریک دستگاههایی را دیدیم که هم صدا و هم گرمای زیادی داشتند .
سرتیم شناسایی سپاه پس از آن برای ما از کشف هزار دستگاه تولید ارز دیجیتال در پوشش دو کارخانه تعطیل شده در استان یزد خبر داد.
مدیر دفتر برنامه ریزی فنی شرکت توزیع برق استان می گوید : با توجه به حساسیتهای به وجود آمده در خصوص مراکز تولید ارز دیجیتال یا همان بیت کوین توسط دستگاههای ماینر، وبا توجه به مصرف بالای این تجهیزات و تأثیراتی که بر روی شبکه به دلیل همزمانی با پیکبار شبکههای توزیعی دارند اقدام به شناسایی این مراکز کرده و تا امروز هفت مراکز تولید ارز دیجیتال در منطقه یزد شناساییشده است.
میرجلیلی می افزاید : بزرگترین مرکز تولید ارز دیجیتال در شهرک صنعتی اشکذر با 850 دستگاه ماینر شناسایی و کشفشده است
وی می گوید :طی طرحهای ضربتی اقدام به شناسایی و کشف این سرورها کردهایم و مطابق با آئین نامه تعرفههای برق نسبت به قطع برق آنها اقداماتی صورت گرفته است
با تیم شناسایی سپاه به سراغ کارخانه بعدی در شهرک صنعتی زارچ رفتیم وارد کارخانه شدیم اینجا هم صدا زیاد بود و در سالنهای کارخانه نساجی دستگاههای ماینر جای دستگاههای نساجی که روزگاری با تولید پارچه و صادرات آن ارز را وارد کشور می کردند حال دستگاههای ماینر با صدای زیاد تولید ارز می کردند که مسلما برای کشورمان و به نفع اقتصاد کشور نیست .
دراین کارخانه هم 150 دستگاه ماینر بود که ساعتها مثل خوره برق تعرفه دار صنعتی را مصرف میکردند اما هیچ سودی و هیچ کالایی تولید نمی شد .
معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان يزد می گوید :اين دستگاههاي ماينر که براي توليد ارز ديجيتال استفاده مي شده، قاچاق بوده است.ومتخلفان در پوشش دو کارخانه تعطيل شده و با استفاه از برق صنعتي تعرفه دار به توليد ارز ديجيتال درطول شبانه روز مي پرداخته اند.
رحیمی زاده با اشاره به اينکه کشف هزار دستگاه ماينر اولين پرونده قضایي در اين زمينه است می افزاید : توليد ارز ديجيتال برخلاف مقررات پولي و بانکي است و پشتوانه اي ندارد و بعضا پوششي براي پول شويي است.
مدير عامل شرکت توزيع برق استان يزد می گوید :دومزرعه کشف شده، مربوط به دو مرکز فعال در شهرک صنعتی اشکذر و زارچ است که در آن بیش از یک هزار دستگاه ماینر (استخراج کننده بیت کوین) کشف گردید.
نواب می افزاید : این دومرکز روزانه 1 مگا وات برق با تعرفه صنعتی مصرف می کرد که در مقایسه، این میزان با مصرف برق روزانه یک هزار واحد مسکونی برابری می کرد.
وی می گوید :اين دستگاه ها موجب هدر رفتن انرژي برق شهري و صنعتي شده و بعضاً باعث کاهش انرژي در کارخانه هاي توليدي شده اند .
اثرات تولید ارزهای دیجیتال بر تولید ملی
تولید ارز دیجتیال با مصرف بالای برق موجب فشار بر کارخانه های استان یزد برای کاهش مصرف برق و در نتیجه کاهش تولید شده است. در واقع کارخانه های استان یزد بر اساس برنامه مدیریت مصرف برق موظف شده اند روزانه ساعاتی از برق استفاده نکنند.
معاون خدمات مشترکین شرکت توزیع نیروی برق استان می گوید :تقریباً 54 درصد از مصارف استان یزد مربوط به واحدهای صنعتی، 21 درصد خانگی ،15 درصد مربوط به مصارف کشاورزی ، 5 درصد مربوط به مصارف عمومی و 5 درصد مربوط به مصارف تجاری است که مصارف خانگی و صنعتی میتوانند نقش عمدهای در افزایش مصرف داشته باشند.
جلیلی می افزاید: دستگاههای استخراج ارز دیجیتال در حال حاضر می تواند بار زیادی به شبکه توزیع برق یزد وارد کند و موجب افزایش بیرویه پیک بار این شرکت شود و حتی میتواند به تأسیسات شبکه نیز آسیب اساسی وارد کند.
وی با اشاره به قرار گرفتن درپیک مصرف برق تابستان ۹۸ می گوید : با توجه به افزایش دمای هوا، مصرف بالای این دستگاهها در کنار استفاده از وسایل سرمایشی، شهروندان و شرکت توزیع برق یزد را با مشکلات اساسی مواجه میکند.
پهلوانیان مدیریک واحد تولیدی کاشی در استان یزد می گوید : با توجه به کاهش روزانه 30 تا 50 درصد مصرف برق کارخانه ناگزیر میزان تولید خود را کاهش می دهند.
امامی مدیر یک کارخانه تولیدی کاشی دیگر هم می گوید : برای مدیریت مصرف برق دستگاههای تولیدی را که انرژی بیشتری مصرف می کنند از مدار خارج میکنیم که این موضوع موجب کاهش بهره وری هم می شود.
هشدار دادستانی به سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال
معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان يزد می گوید :دستگاههای ماینر و تجهیزات جانبی آن که برای این کار مورداستفاده قرار میگیرد قاچاق بوده و نگهداری و خرید و فروش آن ممنوع است و به پلیس فتا نیز ابلاغ شده تا با موارد آگهی آن در فضای مجازی برخورد کند.
رحیمی زاده می افزاید :این دستگاهها موجب هدر رفتن انرژی برق شهری و صنعتی شده و بعضاً پوششی برای پولشویی شده است. ضمن اینکه سرمایهگذاری در این حوزه توسط دولت به رسمیت شناخته نشده و شهروندان باید مراقب باشند تا سرمایههای آنها توسط افراد سودجو به هدر نرود.
با توجه به شرایط سخت اقتصادی تولید ارز دیجیتال علاوه بر اینکه سرمایه های کشور را به تاراج می برد مانع رونق تولید هم می شود مسلما این مسئله برخورد جدی مسئولان با سو استفاده کنندگان را می طلبد.
نویسنده: مهدیه رضائی مهر