پخش زنده
امروز: -
خوش چشم: قرار بود برجام بازی برد- برد باشد، اما بعد از گذشت مدت زمان طولانی ایران هیچ مزایایی دریافت نکرد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلویزیونی راشا تودی؛ ایران اعلام کرد که این کشور تعهدات خود در توافقنامه هسته ای سال 2015 را باز هم کاهش می دهد. سخنگوی دولت ایران روز یک شنبه گفت جمهوری اسلامی ایران برنامه غنی سازی خود را سرعت خواهد بخشید و از سقف تعیین شده برای غنی سازی 3.6 درصدی که در توافقنامه هسته ای قید شده بود- عبور خواهد کرد.
مجري راشا تودی در ادامه گفت: البته جای تعجب نیست که این توافقنامه از زمان خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال گذشته و اعمال دوباره مجازات های ویرانگر مالی علیه تهران, در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.ایران به اعضای باقیمانده در برجام - که عمدتا اروپایی هستند - 60 روز فرصت داده بود تا از این کشور در برابر اثرات تحریم های آمریکا محافظت کنند و از این طریق به سهم خود از تعهدات توافقنامه(برجام) عمل کنند اما امروز این ضرب الاجل به پایان رسید ولی اروپا فقط پیشرفت محدودی به سمت این هدف داشته است.
وي افزود: بنا بر این, اعلام ایران در حالی صورت می گیرد که تنش ها بین تهران و لندن در حال افزایش یافتن است چون تفنگداران دریایی سلطنتی انگلیس روز پنج شنبه یک نفتکش بسیار بزرگ را در نزدیک سواحل جبل الطارق توقیف کردند. مقامات ایران آزادی فوری این کشتی را خواستار شدند و مدعی شدند که این اقدام به مثابه راهزنی دریایی است.
مجري راشا تودی در ادامه، با مصطفی خوش چشم کارشناس ایرانی در تهران گفتگو کرد و از وي پرسید: انتظار چنین تصمیمی در ایران می رفت اما این تصمیم چه تاثیری روی اوضاع آشفته کنونی دارد؟
خوش چشم پاسخ داد: ایران برای نجات توافقنامه(برجام) اقدامات زیادی کرده است. ایران مدت زمان زیادی منتظر ماند, قرار بود بازی برد- برد باشد اما بعد از گذشت مدت زمان طولانی, ایران هیچ مزایایی دریافت نکرد در حالی که از توافقنامه به طور کامل تبعیت کرده بود. ماهیت توافقنامه هسته ای ایران به یک بازی برد- باخت برای ایران تبدیل شد تا ایران بازنده آن باشد و هیچ چیز به دست نیاورد! به نظر می رسد که ایران بعد از خروج آمریکا از برجام, یکسال منتظر اقدام اتحادیه اروپا ماند. در حالی که ایران همچنان از توافقنامه پیروی می کرد, اروپایی ها از هرگونه اقدام خودداری می کردند.
وي افزود: بنابر این ضرورت داشت که ایران راهبرد خود را تغییر دهد و به اروپایی ها انگیزه بدهد تا شاید آنها راهبرد خود را تغییر دهند و شاید تصمیمی مستقل از آمریکا بگیرند اما به نظر می رسد که اروپایی ها واقعا تمایل ندارند چنین کاری انجام دهند یا اینکه توانایی لازم برای محافظت از توافقنامه هسته ای را ندارند. اروپایی ها از همان اول نباید عضوی از توافقنامه می شدند.
مجری گفت: شما دارید اورانیوم بیشتری ذخیره می کنید و اکنون قصد دارید فراتر از میزان 3.6 درصد غنی سازی کنید. معنی این اقدام ایران چیست؟ شما چه نیازی به این اورانیوم ها دارید؟ آیا می خواهید سوخت تاسیسات غیرنظامی خود را تامین کنید؟
مصطفی خوش چشم در پاسخ گفت: ایران نیازهای مختلفی برای غنی سازی اورانیوم دارد. سوخت غنی شده - بین 3.6 درصد تا 5 درصد - برای تامین نیاز نیروگاههایی مثل بوشهر استفاده می شود. سوخت تقریبا 20 درصد غنی شده, برای راکتور تحقیقاتی تهران و سایر راکتورهای تحقیقاتی ایران استفاده می شود که ایران ساخت آنها را برای آینده طراحی کرده است.
مجری گفت: این راکتورهای تحقیقاتی برای چه مقاصدی کار می کنند؟
خوش چشم گفت: برای مقاصد پزشکی استفاده می شوند. راکتور تحقیقاتی تهران رادیو ایزوتوپ ها را برای مقاصد پزشکی, تشخیصی و درمانی تولید می کند. همین تحقیق برای بخش کشاورزی انجام می شود. ایران در نظر دارد چنین راکتورهایی را برای مقاصد غیرنظامی احداث کند. ایران همچنین روی سیستم ها و موتورهای پیشران هسته ای کار می کند, برای کشتی ها استفاده می شود و ممکن است به اورانیوم غنی شده از سه تا شصت درصد نیاز داشته باشند. برنامه هسته ای ایران از همان آغاز هرگز یک موضوع فنی یا حقوقی نبود بلکه موضوعی سیاسی بود که آمریکا و اسرائیل محرک آن بودند.
مجری گفت: چند سال پیش من با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور پیشین ایران در این شبکه مصاحبه کرده بودم, وی به چشمان من نگاه کرد و گفت کشور ما هرگز به دنبال تسلیحات هسته ای نیست و ما کشوری صلح آمیز هستیم. آیا این موضع ایران, اصلا تغییر کرده است؟
این کارشناس در ادامه گفت: رهبر معظم ایران فتوایی صادر کرد که به عنوان سند سازمان ملل متحد ثبت شده است. وی در این فتوا دستیابی , ذخیره کردن و بکارگیری تسلیحات هسته ای را ممنوع کرد. این فتوا اهمیت زیادی دارد. همانطور که گفتم ایران تحت شدید ترین و محکم ترین رژیم نظارت هسته ای و بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد که بیش از هر کشور دیگری است. ایران عضو داوطلبانه پروتکل الحاقی است و شدید ترین تدابیر را براساس توافقنامه پادمان اجرا می کند. هیچ قانون بازرسی دیگری باقی نمانده است که روی ایران اعمال نشده باشد.
وي افزود: آمریکا نهایت تلاش خود را خواهد کرد تا اروپایی ها را متقاعد کند قطعنامه های سازمان ملل را دوباره اعمال کنند اما آمریکا تاکنون منزوی شده است. آمریکا قصد داشت اروپایی ها را متقاعد کند که جلسه شورای حکام را در روز چهارشنبه تشکیل دهند اما اروپایی ها درخواست آمریکا را نادیده گرفتند و آمریکا مجبور شد به تنهایی خواستار برگزاری جلسه شورای حکام شود. جنگ طلبان در واشنگتن سر و صدا می کنند تا تنش ها علیه ایران را افزایش دهند و می خواهند حمایت اروپایی ها را جلب کنند اما ما معتقدیم که آنها در آینده نزدیک موفق نخواهند شد حمایت اروپایی ها را جلب کنند ولی در بلند مدت یعنی تا شصت روز آینده - وقتی که ایران محدودیت ها را از روی سانتریفوژها بردارد - در این صورت شاید اروپایی ها تحمل نکنند و برخی تحریم ها را مجددا اعمال کنند.
خوش چشم در ادامه گفت: به هر حال این ایران نیست که مسیر را تغییر می دهد بلکه این اروپایی ها هستند که با انفعال خود و این آمریکا است که با اقدام خصمانه خود علیه برنامه هسته ای ایران و برجام, تهران را به سمت این مسیر هل می دهد. هیچ چیزی نمی تواند مسیر کنونی و گذشته را تغییر دهد جز اقدام اتحادیه اروپا، از آنجا که ما می دانیم اروپایی ها تمایل ندارند در برابر آمریکا بایستند , پس این آمریکا است که باید رویکرد خود را تغییر دهد. امروز آقای عراقچی معاون وزیر خارجه ایران گفت اگر آمریکا تحریم ها را بردارد در این صورت آمریکایی ها می توانند در کمیسیون مشترک, در قالب گروه پنج بعلاوه یک شرکت کنند درحالیکه هم اکنون در قالب چهار بعلاوه یک تشکیل جلسه می دهد.