پخش زنده
امروز: -
سخنگوی سازمان انرژی اتمی: ما در حال حاضر به اندازه کافی سوخت ۲۰ درصد داریم، تمرکز ما اکنون بر تولید سوخت نیروگاهی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بهروز کمالوندی در نشست مشترک خبری درخصوص گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران افزود: ممکن است کشور در مورد غنی سازی سه نیاز داشته باشد یکی سوخت نیروگاهی یا راکتورهای قدرت است، دوم راکتورهای تحقیقاتی همانند راکتور تهران و سوم هم پیشران که دارای درصدهای متفاوتی است که ما براساس نیازمان اقدام میکنیم.
وی گفت: درحال حاضر ما سوخت کافی ۲۰ درصد داریم و تمرکز زیادی داریم برای سوخت نیروگاهی و با توجه به اینکه در این باره کارهای زیادی درحال انجام است افزودن به ۳، ۶۷ حتما برای ما دو حسن دارد.
ما در حال حاضر به اندازه کافی سوخت ۲۰ درصد داریم
کمالوندی افزود: حسن این کار این است، اول اینکه کار سوخت نیروگاهی را برای ما هموار میکند و میتوانیم به عنوان کشوری که تا به حال سوخت نیروگاهی نمیساخت، بسازیم و هم مسیر را هموار میکند برای اینکه اگر خواستیم مرحله بعدی به سمت سوخت بالاتری برویم مثل سوخت راکتور تهران که اگر مورد نیاز باشد، سرعت کار بیشتر خواهد شد.
به افزایش سانتریفیوژ نیازی نداریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: ما به افزایش سانتریفیوژ نیاز نداریم.
کمالوندی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گام سوم ایران به چه صورت خواهد بود، افزود: درباره افزایش غنی سازی که سوال شد به لحاظ فنی اگر بخواهیم تشبیه کنیم همانند ماشینی است که با سرعت ۷۰ کیلومتر در حرکت بود و اکنون با فشار گاز، سرعت آن به ۱۰۰ کیلومتر میرسد، پس ما میزان غنی سازی مان از همان ماشینها استفاده میکنیم، اما با یک مقدار فشار بیشتر و یکسری کارهای فنی خاص، بنابراین ما به افزایش سانتریفیوژ برای این کار نیاز نداریم بلکه افزایش سانتریفیوژ میتواند بعدا خودش از موضوعات باشد.
با سانتریفیوژهای فعلی و با سرعت بیشتر غنی سازی را انجام میدهیم
وی گفت: کما اینکه ما در فهرستی که برای ریاست شورای عالی امنیت ملی و رئیس جمهور مطرح کردیم، این موضوعات نیز در آن فهرست قرار داشته است و این میتواند از گزینههای بعدی باشد که کشور انتخاب کند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: البته ما در سازمان انرژی اتمی، اجرا کننده هستیم و تصمیم گیرنده نیستیم. در تصمیم سازی ممکن است دخیل باشیم و اطلاعات فنی میدهیم کما اینکه فهرست متولی داده شده است که البته نه امروز بلکه بلافاصله در ۱۸ اردیبهشت سال قبل و حتی یک مقدار قبل از آن این فهرست داده شده است چرا که پیش بینی میکردیم احتمال خروج آمریکا وجود دارد بنابراین گزینههای مختلفی را دادیم به نحوی که صلاح میدانند، مسئولان بالای کشور بخصوص ریاست جمهوری در این خصوص تصمیم گرفته شود.
وی گفت: ما میتوانیم بگوییم که در سازمان انرژی اتمی آمادگی کاملی وجود دارد که بتواند در هر سرعتی، هر میزانی و هر سطحی از غنی سازی را انجام دهد.
کمالوندی تاکید کرد: در روز گذشته ابهامی در یکی از رسانهها مطرح شده بود و ابراز نگرانی کرده بودند که نگرانی بیهودهای است که به جامعه نباید تزریق کرد و آن این بود که ما ۳۰۰ کیلو داریم و این برای راکتور تهران کافی نیست و وضع بیماران چه میشود؟ اولا درباره سوخت راکتور تحقیقاتی تهران یکی از روشهای تامین رادیو داروست و روشهای دیگری هم داریم، ضمن اینکه راکتور تحقیقاتی تهران برای چندین سال سوخت دارد بنابراین نگرانی برای سوخت آن نداریم.
درباره سوخت راکتور تهران هیچ نگرانی نداریم
وی گفت: ضمن اینکه ما در مورد ذخایر، کاری که کردیم این بود که رفتن به سمت بهره وری بود. ما در گذشته در نتیجه تولید پسماندهایی داشتیم که اینها هنوز ارزشمند بود که حدود ۴ دهم درصد بود. ما مقدار زیادی از اینها را در همین مدت بعد از برجام تبدیل به اورانیوم طبیعی کردیم، چیزی حدود ۲۴ تن به ظرفیت ذخایر کشور اضافه کردیم در حالیکه اینها میتوانست پسماندی در یک گوشهای باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اینها اقداماتی است که انجام شده لذا فردی که اطلاعاتش در این خصوص کم است به رسانهها مطالبی را نگوید، یا اگر رسانهای مطالب را میشنود اینها را هماهنگ کند و ما اطلاعات درست میدهیم تا نگرانی برای کشور ایجاد نکند.
وی افزود: وضعیت رادیو دارو در کشور بسیار خوب است، ما رادیودارو به اندازه کافی برای بیماران داریم و تولید میکنیم ضمن اینکه چند صد هزار نفر در خارج از کشور از صادرات رادیوداروی ما استفاده میکنند.
ترجیح میدهیم از راکتور جدید و مدرن بازطراحی شده استفاده کنیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره پرشدن لولههای راکتور آب سنگین اراک با سیمان گفت: این اقدام آن موقع با علم بر اینکه به لحاظ فنی امکان احیای راکتور وجود دارد، صورت گرفت و درحال حاضر کارهای طراحی راکتور جدید و مدرن به خوبی انجام شده است و ما ترجیح میدهیم از این راکتور استفاده کنیم.
کمالوندی افزود: آنچه که در خنداب اتفاق افتاده این است که تنها لولههایی که در داخل مخزن اصلی راکتور است با سیمان پر شده و آن موقع با علم بر اینکه به لحاظ فنی امکان احیای آن موجود است، این کار انجام شد.
لولههای راکتور هستهای اراک که در آن سیمان ریخته شده است قابل احیا هستند
وی گفت: الان این امکان را داریم که راکتور را احیا کنیم؛ الان به لحاظ فنی میزان جمعیت نوترونی که برای کارهای تحقیقاتی مورد نیاز است و همچنین برای تولید رادیوایزوتوپ و رادیودارو در این راکتور جدید میتواند صورت بگیرد.
کمالوندی با اشاره به اینکه این راکتور برای کارهای پی آرای و آزمایشهای بعد از پرتودهی که برای تولید سوخت نیروگاهی لازم است هم قابلیت دارد، افزود: اگر از سازمان انرژی اتمی سوال شود که از کدام یک از این دو راکتور در ادامه استفاده خواهد شد باید گفت ترجیح ما این است که از راکتور جدید و مدرن استفاده کنیم چراکه فناوری راکتور قبلی قدیمی است؛ در راکتور جدید مقداری تولید پولوتونیوم هم دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه طراحی راکتور به خوبی انجام شده است، گفت: اگر بعد از برداشتن گام دوم همکاریها صورت نگیرد ممکن است کار با کندی انجام شود.
وی افزود: در زمانی که بحث برداشتن گامها مطرح بود این نگرانی وجود داشت که کارهای پروژه بازطراحی راکتور اراک با کندی انجام شود.
کمالوندی با بیان اینکه امیدواریم ادامه بازطراحی به خوبی پیش برود، افزود: چین با اینکه بسیار تحت فشار آمریکاست و حتی «ویورهای» (محدودیتهای تحریمی) جدید امریکا هم اعمال کرده، اما همکاری خوبی با ما داشته است. کارگروه چین و انگلیس با اینکه ما به انگلیس بدبین بودیم، اما به لحاظ فنی به خوبی پیش میرود، ولی تحولات بعدی تعیین میکند که ما چه اقداماتی انجام دهیم.
در ساخت راکتور جدید در اراک، چینیها از سوی آمریکا بسیار تحت فشار هستند
وارد گام دوم افزایش سطح ذخایر و غنی سازی شده ایم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: مهلت اتحادیه اروپا پایان یافته است و براساس دستور رئیس جمهور و شورای عالی امنیت ملی وارد گام دوم افزایش سطح ذخایر و غنی سازی شده ایم.
بهروز کمالوندی با اشاره به اینکه براساس تصمیمات گذشته قرار بود سقف ذخایر بیش از ۳۰۰ کیلو باشد، افزود: در گام دوم دیگر محدودیت زمانی نداریم و دفعتا الواحد انجام خواهد شد.
وی گفت: رونوشت تغییرات دی آی کیو به نماینده آژانس انرژی اتمی در جمهوری اسلامی ایران تحویل شده است و تا چند ساعت دیگر فرآیند غنی سازی ۳.۶۷ درصد (سه-ممیز-شصتوهفت صدم) آغاز میشود و زمانی که فردا نمایندگان آژانس نمونه گیری انجام دهند از این میزان نیز فراتر رفته است.
در گام دوم دیگر محدودیت زمانی نداریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: به ما اعلام شده است که میزان غنی سازی برای تامین نیاز کشور باید انجام شود بنابراین برای تامین نیاز قدرت نیروگاهی و راکتورها اقدام میکنیم.
کمالوندی گفت: آنچه که امروز در گام اول انجام میشود تامین سوخت نیروگاههای قدرت است و شیب غنی سازی براساس دستور انجام میشود.
وی افزود: شیب ذخایر ما با توجه به اقدامات گام اول رو به بالاست و با سرعت افزایش مییابد تا نیازهای بعدی تامین شود و در حال حاضر به سوخت تهران نیاز نیست.
شیب ذخایر ما رو به بالاست و با سرعت افزایش مییابد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در شورای حکام برداشت این است که اقدامی از روی استیصال انجام شده است، اما همانطور که مشخص است آمریکا در انزوا قرار گرفته است.
کمالوندی تاکید کرد: موضوع غنی سازی، پادمانی نیست و مسئولیت شورای حکام درخصوص رسیدگی به مسائل پادمانیست در حالیکه افزایش ذخایر غنی سازی موضوعی مربوط به برجام است.
موضوع غنی سازی، پادمانی نیست
وی گفت: غنی سازی ۳.۶۷ درصد محدودیتی برای کشور به لحاظ پادمانی و پروتکلی ندارد و مربوط به برجام است و نتیجه آن نیز از قبل مشخص است.