در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو؛
ثبت جنگلهای هیرکانی ایران در یونسکو
جنگلهای هیرکانی در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو به نام ایران به ثبت رسید.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما از باکو، جنگلهای هیرکانی ایران در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو که در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار میشود به نام کشورمان در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید.
در پنجمین روز از برگزاری چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو پرونده محوطه طبیعی جنگلهای هیرکانی کشورمان با حضور هیات ایرانی و ۲۵۰۰ نفر از نمایندگان ۱۸۰ کشور و چند سازمان بین المللی پس از بررسیهای لازم برای ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو به تصویب رسید.
با ثبت این محوطه طبیعی کشورمان، این جنگلها پس از کویر لوت به عنوان دومین محوطه طبیعی کشورمان در فهرست میراث جهانی کشورمان به ثبت رسید و مجموع محوطههای طبیعی و تاریخی فرهنگی ثبت شده جمهوری اسلامی ایران در فهرست آثار جهانی یونسکو به ۲۴ محوطه رسید.
جنگلهای هیرکانی با دو میلیون هکتار مساحت، متراکمترین ناحیه جنگلی ایران است که در استانهای سمنان ، گلستان، مازندران، گیلان و خراسان شمالی واقع شده اند و زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده، ۹۸ گونه پستاندار و محل رویش ۱۵۰ گیاه بومی درختی و پونهای است.
«احمد جلالی» سفیر و نماینده دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان یونسکو با اشاره به اهمیت ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی گفت: وقتی اثری در فهرست میراث جهانی به ثبت میرسد یعنی ارزش فراتر از مرزهای ملی دارد و متعلق به همه بشریت است.
وی با یادآوری روند سخت و پیچیده ثبت یک محوطه طبیعی مثل جنگلهای هیرکانی در فهرست جهانی یونسکو افزود: با این تصویب ثبت جنگلهای هیرکانی در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو، در واقع یک اثر دیگر ایران از قعر حدود ۵۰ میلیون سال بیرون آمده و به خاطر منحصر به فرد بودنش مورد اذعان بشریت قرار گرفت.
«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان هم با اعلام اینکه پرونده جنگلهای هیرکانی بعد از بیابان لوت دومین محوطه طبیعی ایران است که در ردیف آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، گفت: این خود نشانگر تنوع زیستی کشورمان از بیابان تا جنگل است.
وی افزود: جنگلهای هیرکانی به مساحت دو میلیون هکتار در استانهای گیلان، مازندران، گلستان، سمنان و خراسان شمالی قرار گرفته است و برای کشورمان ثبت این محوطه از ارزش بالایی برخوردار است و از نظر گردشگری و معرفی قابلیتهای طبیعی در سطح جهان همچنین از نظر حفاظتی، تحقیقاتی و پژوهشی برای نسل آینده بسیار مهم است.
«پروفسور هانس دیتر کنپ» مشاور علمی پرونده جنگلهای هیرکانی هم در گفتگو با خبرنگار صدا و سیما با تبریک ثبت این محوطه طبیعی به مردم ایران، گفت: این جنگلهای طبیعی بسیار باستانی بوده و از میلیونها سال پیش باقی مانده اند و نمونههای آنها در دنیا از بین رفته اند و تنها لکههای محدودی از این جنگلها در دنیا باقی مانده اند که یکی از این جنگلها همین جنگلهای خزری هستند.
وی ارزش جنگلهای هیرکانی را برای کل جهان بسیار مهم دانست و افزود: این جنگلها با وجود تغییرات زیست محیطی در طی میلیونها سال، خود را حفظ کرده اند و اکنون برای شناساندن به جهانیان به ثبت رسیده اند.
چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو از دهم تیر با حضور ۲۵۰۰ نفر از نمایندگان ۱۸۰ کشور و چند سازمان و نهاد بین المللی در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان در حال برگزاری است و قرار است تا نوزدهم تیر ادامه یابد.
در این اجلاس جهانی ۳۶ محوطه طبیعی و فرهنگی از کشورهای مختلف برای ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو مورد بررسی قرار میگیرد.