سفير ايران در چين ؛
آمریکا جرأت حمله به ایران را ندارد
محمد کشاورز زاده: ایران علاقه ای به جنگ با آمریکا ندارد، اما اگر واشنگتن جنگی را آغاز کند، قاطعانه به آن پاسخ خواهيم داد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما ؛ سفیر ایران در چین در مصاحبه با نشریه گلوبال تایمز گفت آمریکا جرأت حمله به ایران را ندارد.
در ابتدای گزارش گلوبال تایمز آمده است : در بحبوحه تنش های فزاینده بین واشنگتن و تهران ، ایران اخیرا یک فروند هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را سرنگون کرد و واشنگتن از اعمال تحریم های بیشتر علیه این کشور خبر داد.
محمد کشاورز زاده سفیر ایران در چین در گفتگوی اختصاصی با این نشریه به بیان رویکردهای خود در ارتباط با تنشها میان ایران و آمریکا ، آینده توافق هسته ای ایران و آنچه که اروپا می تواند به عنوان یک میانجی انجام دهد پرداخته است ...
مشروح این گفتگو به شرح زیر است :
- سوال : دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران در روز 24 ژوئن خبر داد. تأثیر این تحریم های جدید بر این کشور و روابط ایران و آمریکا چیست؟
- کشاورز زاده : ایران مدت زمان زیادی است که تحت تحریم های آمریکا قرار دارد. شمار زیادی از کشورها با تحریم ها ، هژمونیسم و امپریالیسم آمریکا مخالفت کرده اند. شمار معدودی از کشورها در سراسر جهان وجود دارند که هرگز با تحریم هایی از سوی واشنگتن مواجه نشده اند. تحریم های اقتصادی آمریکا سبب بروز برخی مشکلات برای ایران و مردم ما شده است. چین نیز زمانی از سوی آمریکا تحت تحریم قرار داشت اما اکنون دومین اقتصاد بزرگ جهان است. از این رو ما بر این باوریم که ایران نیز می تواند در مقابل تحریم های یکجانبه و هژمونیسم آمریکا بایستد.
رابطه بین ایران و آمریکا از زمان انقلاب اسلامی ایران به شدت تیره بوده است. واشنگتن در تلاش برای مداخله در امور داخلی ماست. حتی قبل از انقلاب ایران ، آمریکا برضد دولت وقت در سال 1953 کودتای نظامی انجام داد. ما به دولت آمریکا و ترفندهایش اعتماد نداریم. بنابراین دلیلی منطقی برای ایران به منظور مذاکره با آمریکا وجود ندارد.
مذاکره بین ایران ، دولت باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا و دیگر کشورهای مربوطه موفقیت آمیز بود. این مذاکرات به دستیابی به توافق هسته ای ایران یا همان برنامه جامع اقدام مشترک منجر شد. اما ترامپ آمریکا را از این توافقنامه خارج کرد. این موضوع نشان می دهد که دولت آمریکا قابل اعتماد نیست و تحریم های جدید تنها سبب می شود رابطه بین تهران و واشنگتن وخیم تر شود.
ایران علاقه ای به جنگ با آمریکا ندارد اما اگر جنگی از سوی واشنگتن آغاز شود، تهران قاطعانه اقدام تلافی جویانه انجام می دهد. واشنگتن به خوبی می داند تهران در مقابل فشارهای آمریکا ساکت نخواهد نشست و به همین دلیل آمریکا جرأت حمله به ایران را ندارد
- سوال: آمریکا ادعا می کند بدون پیش شرط آماده مذاکره با ایران است. ایران با آمریکا مذاکره خواهد کرد؟ تحت چه شرایطی تهران مذاکرات را با واشنگتن بار دیگر آغاز خواهد کرد؟
- کشاورز زاده: مذاکرات احتمالی بدون پیش شرط که آمریکا ادعای آن را دارد وجود خارجی ندارد. یک سری اقدامات آمریکا از جمله خارج شدن از توافق هسته ای ، اعمال تحریم های محدود کننده علیه ایران و حضور فزاینده نظامی در خلیج فارس همگی نشان می دهند که واشنگتن پیش شرط های زیادی برای مذاکره با ایران دارد. اگر آمریکا صادق است زمانی که می گوید آماده مذاکره بدون پیش شرط است نباید از همان آغاز از توافق هسته ای خارج می شد.
از این رو قبل از آغاز مذاکرات باید زمینه آن فراهم شود. طی مذاکرات قبلی ما با دولت اوباما ، نتیجه نسبتا خوبی حاصل شد. اما تحریم های جدید دولت آمریکا این روند را تغییر داد و از بین برد. از این رو معنی ندارد که ایران وارد مذاکرات بیشتر با آمریکا شود. خارج شدن آمریکا از برجام سبب از بین رفتن هر گونه فرصتی برای مذاکرات شد. تنها بازگشت به توافق هسته ای راه را برای برگزاری مذاکرات احتمالی هموار خواهد کرد.
- سوال: ترامپ اعلام کرد حملات هوایی آمریکا علیه ایران را در روز 20 ژوئن در دقیقه 90 و پس از آن که به او گفته شد 150 نفر در این حمله کشته خواهند شد لغو کرد و اینکه این حمله هوایی واکنش متناسبی به سرنگونی هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی محسوب نمی شد. نظر شما در این باره چیست؟
- کشاورز زاده: این بی معنی است. آمریکا سبب کشته شدن شمار زیادی از افرا در ایران و غرب آسیا شده است. تنها در روز سوم ژوئیه سال 1988 یک فروند هواپیمای مسافربری ایران توسط نیروی دریایی آمریکا سرنگون شد. واشنگتن در واقع به کشته شدن افراد در منطقه توجهی ندارد. تسلیحات آمریکایی در حال کشتن غیر نظامیان در یمن است. حملات هوایی آمریکا سبب کشته شدن شمار زیادی از افراد در سوریه شده است. آمریکا به این علت که می خواست جلوی کشته شدن افراد را بگیرد حمله را متوقف نکرده است ، او این حمله را لغو کرد زیرا می داند که هر حمله هوایی علیه ایران با اقدامات تلافی جویانه قاطعی از سوی ایران مواجه خواهد شد.
ایران در حالی که با تحریم های اقتصادی آمریکا مواجه است ، در حال توسعه و اجرای اصلاحات در اقتصادش است. ایران کشوری بسیار قدرتمند است و می تواند نیازهایش را از طریق تولید داخلی بر آورده کند. برای مثال ، ایران اخیرا یک فروند هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را با استفاده از موشکی با فناوری بالا سرنگون کرد که در داخل ایران تولید شده بود
- سوال: آیا فکر می کنید ممکن است جنگی رخ دهد؟ ایران چگونه به تنش های فزاینده با آمریکا واکنش نشان می دهد؟
- کشاورز زاده: ایران علاقه ای به جنگ با آمریکا ندارد. اما اگر جنگی از سوی واشنگتن آغاز شود، تهران قاطعانه اقدام تلافی جویانه انجام می دهد. واشنگتن به خوبی می داند تهران در مقابل فشارهای آمریکا ساکت نخواهد نشست و به همین دلیل آمریکا جرأت حمله به ایران را ندارد.
فکر می کنم جنگی بین ایران و آمریکا رخ نخواهد داد. اگر جنگی آغاز شود آمریکا نیز با شوک های طولانی مدتی مواجه خواهد شد. به همین دلیل فکر می کنم این کشور جنگ به راه نخواهد انداخت. هدف اولیه آمریکا تشدید فشارهای اقتصادی بر ایران است. واشنگتن امیدوار است ایران را بازگرداند و خاورمیانه تحت کنترلش باشد. ایران در حالی که با تحریم های اقتصادی آمریکا مواجه است ، در حال توسعه و اجرای اصلاحات در اقتصادش است. ایران کشوری بسیار قدرتمند است و می تواند نیازهایش را از طریق تولید داخلی بر آورده کند. برای مثال ، ایران تحت تحریم های آمریکا برای مدت زمانی طولانی به تسلیحات و دیگر تجهیزات نظامی از خارج دسترسی نداشت. اما ایران اخیرا یک فروند هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را با استفاده از موشکی با فناوری بالا سرنگون کرد که در داخل ایران تولید شده بود. واشنگتن باید شگفت زده شده باشد که ایران چنین فناوری پیشرفته ای در اختیار دارد.
- سوال: ماه مه ایران از خارج شدن از بخشی از توافق هسته ای خبر داد و ضرب الاجل 60 روزه برای مذاکرات تعیین کرد. اگر این 60 روز سپری شود بدون اینکه توافقی حاصل شود ، آیا ایران تولید اورانیوم با غنای بالا را آغاز خواهد کرد؟ روند مذاکرات چگونه خواهد بود؟
- کشاورز زاده: ایران در حال خارج شدن از توافق هسته ای نیست بلکه در حال احقاق حقوقش بر اساس بند 36 توافق است. تهران صادقانه به تعهداتش پایبند است. اما طرف های خاص مربوطه به تعهدات خود پایبند نیستند. این موضوع بر عزم ایران برای پایبندی به توافقنامه تأثیرگذار است. اگر دیگر امضا کنندگان توافق هسته ای بتوانند نیازهای ایران را محقق کنند و محدودیت هایی را بردارند که ایران در زمینه صادرات نفت خود با آنها مواجه است ، چرا ایران از توافق هسته ای خارج شود؟ مطالبات ما زیاده خواهانه نیستند. مطالبات ما شامل از بین رفتن محدودیت ها بر صادرات نفت ایران است و در عین حال ایران می تواند مایحتاج خود را خریداری کند. کشورهای اروپایی باید پایبندی به تعهداتشان را در سریع ترین زمان ممکن مد نظر قرار دهند.
ایران در حال خارج شدن از توافق هسته ای نیست بلکه در حال احقاق حقوقش بر اساس بند 36 توافق است. تهران صادقانه به تعهداتش پایبند است. اما طرف های خاص مربوطه به تعهدات خود پایبند نیستند
- سوال: هفتم ژوئیه ضرب الاجل به پایان می رسد. آیا فکر می کنید اروپا اقدامات کافی برای نجات توافق هسته ای انجام داده است؟ فکر می کنید اروپا می تواند تلاش های بیشتری برای نجات توافق هسته ای انجام دهد؟
- کشاورز زاده: یک سال از زمان خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای ایران گذشته است. ایران حق داشت در هر زمانی از این توافق نامه خارج شود اما در عوض در حال نشان دادن خویشتنداری است. طی سال گذشته آمریکا تحریم هایی بر مقامات دولت ما و همچنین شرکت های خصوصی اعمال کرد. ایران دیگر نمی تواند به کشورهای اروپایی نفت صادر کند و مجاری بانکی هم تحت فشارهای آمریکا مسدود شده است.
ما امیدواریم موفق شویم یک نظام مالی ایجاد کنیم که باعث شود بتوانیم مایحتاج خود از قبیل دارو و مواد غذایی را خریداری کنیم. اما از این حیث اروپا هنوز به تعهداتش عمل نکرده است.
- سوال: تنش های کنونی سبب خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای و اعمال تحریم هایی بر ایران شده است. در حال حاضر شواهدی وجود ندارد که نشان دهد آمریکا مایل به تغییر عقیده است. در حال حاضر ایران چه گزینه هایی پیش روی خود دارد؟
- کشاورز زاده: خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران با انتقاد جامعه بین المللی مواجه شده است. ایران همچنان از اعضای توافق هسته ای انتظار دارد به مخالفت با یکجانبه گرایی آمریکا ادامه دهند.
مهمترین هدف توافق هسته ای ارائه مزایای اقتصادی برای ایران است. اگر این هدف محقق نشود ما بر این باوریم که کشورهای مربوطه تلاش های کافی برای نجات توافق هسته ای انجام نداده اند.
- سوال: آیا فکر می کنید چند جانبه گرایی می تواند سبب مخالفت با سیاست آمریکا شود؟
- کشاورز زاده: ما شاهد هیچ گونه شواهدی در ارتباط با چندجانبه گرایی در سیاست آمریکا نیستیم. آمریکا در حال اتخاذ یکجانبه گرایی نه تنها در سیاستش در قبال ایران, بلکه در قبال شمار زیادی از موضوعات در سراسر جهان است. این یکجانبه گرایی حتی با مخالفت هموطنان ترامپ در آمریکا روبرو شده است. واشنگتن در نهایت به همین علت از نظر سیاسی منزوی خواهد شد.