پخش زنده
امروز: -
در صورت همکاری استانها پژوهشگاه نیمی از هزینههای گردآوری و تکمیل اطلسها را تأمین میکند
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بهروز عمرانی در نشست معاونان، مشاوران و مدیران کل ستادی و استانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به فعالیت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در قالب پژوهشکدهها و گروههای پژوهشی باستان شناسی، مردم شناسی، زبان شناسی، متون و کتیبه ها، حفاظت و مرمت آثار فرهنگی - تاریخی، بناها و بافتهای فرهنگی - تاریخی، گردشگری، میراث طبیعی و هنرهای سنتی گفت: این مجموعه دارای ۸۰ عضو هیأت علمی، ۸۵ کارشناس پژوهشی و ۵۳ هنرمند است.
وی افزود: با اعتماد معاونت توسعه و گردشگری به پژوهشگاه طرح چند میلیاردی ساماندهی جنگلها و سواحل شمال کشور در حوزه گردشگری به این مرکز سپرده شد که مراحل پایانی واگذاری آن به دانشگاهها در دست انجام است.
عمرانی تصریح کرد: بنابر مصوب شورای معاونان قرار شد به دلیل وقفه ایجاد شده در انجام مطالعات استانها از سال ۸۳ و قطع ارتباط با پژوهشگاه و مرکز اسناد این مرکز این مطالعات در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در اختیار پژوهشگاه قرار گیرد که این پیگیریها به ویژه برای طرح ساماندهی جنگلها و سواحل انجام شده است.
وی افزود: بنا به دستور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در بحث بوم گردی اقداماتی از سوی پژوهشگاه صورت گرفت و گزارشی در این مورد توسط اینجانب در هیأت دولت ارایه شد که بر اساس نتایج آن مقرر شد از محل صندوق کارآفرینی بطور جدی به بحث بوم گردی پرداخته شود.
وی با اشاره به اینکه در بوم گردی توجه به موضوعات فرهنگی و اجتماعی از جمله احیای هنرهای سنتی مهم است تصریح کرد: در این راستا کارگاههای آموزشی در مازنداران و ایلام به منظور آموزش صنایع دستی برای انجام مبلمان داخلی منازل بوم گردی در راستای فرهنگ روستاها برگزار شد.
عمرانی گفت: طرح حسابهای اقماری گردشگری با مرکز آمار ایران نیز تا مرحله تهیه پیشنهاده پژوهشی (پروپوزال) و انعقاد قرار داد انجام گرفته است که به بحث ورود گردشگران و هزینههای آنان از لحظه ورود تا لحظه پایان میپردازد.
عمرانی در ادامه به طرحهای گستردهای که بنا بر اولویت معاونت صنایع دستی در حال انجام است اشاره کرد و گفت: در این راستا احیای هنر زرین فام که در دوره اسلامی به دلیل منع بکار گیری فلزات گرانبها منسوخ شده در طیف گستردهای در حال انجام است بطوریکه در قالب طرح همکاران در کشور ژاپن نیز دنبال میشود.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه به همکاری این مرکز با مراکز آموش عالی اشاره کرد و گفت: از پایان نامههایی که در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستند حمایت میکنیم.
او با مهم بر شمردن پرداختن به حفاظت حین کاوش، حفاظت از آثار موزهای گفت: هم اکنون ۱۷ آزمایگشاه پژوهشکده حفاظت و مرمت ساماندهی و تجهیز شده و در حال خدمت رسانی در این حوزه میباشند.
عمرانی در ادامه به طرح موزه سبز اشاره کرد که با استقبال موزه داران مواجه و در ۹ موزه تهران اجرایی شده و مطالبی نیز در این بخش به چاپ رسیده است.
وی گفت: در موزههای استانهای ایلام، هرمزگان، کردستان، گیلان، آذربایجان و.. اقدامات موزه سبز صورت گرفته است.
او با اشاره به اقدامات صورت گرفته در پژوهشکده مردم شناسی در حوزه نشاط اجتماعی تصریح کرد: مباحثی همچون اطلس مردم شناسی، پوشاک محلی و کمبود آب در دستور کار این پژوهشکده قرار دارد.
عمرانی در ادامه گفت: در صورت همکاری استانها پژوهشگاه نیمی از هزینههای تکمیل اطلسهای زبان شناسی، مردم شناسی و باستان شناسی را تأمین میکند.
وی با اشاره به انجام طرح گردآوری زبانها و گویشهای در خطر در مناطق شرقی کشور تصریح کرد: هم اکنون اکثر روستاهای خراسان جنوبی خالی از سکنه شده اند که اگر این اتفاق در بقیه روستاها بیفتد تمامی آنچه به میراث فرهنگی متعلق است اعم از هنرهای سنتی، پوشاک و غذا از میان میرود.
عمرانی افزود: با تکمیل اطلس زبانی، گویشها و زبانهای در خطر را میتوان از نابودی حفظ کرد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به انجام کاوشهای باستان شناسی برای درک چگونگی زندگی انسانهایی که ۹ هزار سال پیش زندگی میکرده اند تصریح کرد:دسترسی به این اطلاعات در نهایت به حوزه گردشگری کمک خواهد کرد.
او در ادامه به کاوشهای صورت گرفته در برخی از محوطههای شاخص ایران گفت: مدل دادههای نقشه باستان شناسی بطور کامل استخراج شده و ساماندهی آن رو به پایان است.
عمرانی افزود: ۷۰ هزار ریکورد از آثار دوره پارینه سنگی تا اسلامی در این طرح ثبت شده که به ما کمک میکند اگر میخواهیم طرحی را انجام دهیم نخست دریابیم با چه آثار شاخصی روبرو هستیم تا بجای پاکسازی، طرحها را طوری مدیریت کنیم که نه امر توسعه باز ماند و نه تاریخ مخدوش شود.