پخش زنده
امروز: -
نامگذاری روز میلاد حضرت فاطمه معصومه (س)، به عنوان روز گرامیداشت مقام دختر، نقطه عطفی در رشد و بالندگی هر چه بیشتر جامعه دین محور ایران است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دختران پاک ترین و معصوم ترین عضو جامعه بشری هستند، اما در اعصار و جوامع مختلف همواره تحت کوته بینی ها و فرومایگی انسان هایی با افکار پلید و سطحی نگر به مشکلات عدیده ای دچار می شدند، اما امروز جایگاهی والا در جامعه برای خود کسب کرده و به عنوان نسلی موفق و پویا به ایفای نقش سازنده خود می پردازند.
زنان و بانوان از اركان اساسی جوامع بشری اند و عالی ترين نقش سازنده را با عناوين همسر و مادر در دايره زيستی انسانی دارا می باشند.
به همین علت است كه اگر بانوان در جامعه ای سالم و با كمال و عفت پيشه باشند و از انحرافات بنيان برانداز به دور باشند، آن جامعه در كمال سلامت اخلاقی و سعادت انسانی خواهد بود.
نقش سازنده دختران درجامعه اسلامی
دختران جامعه ایرانی اسلامی به سبب الگوپذیری دینی خود از شخصیت های والایی همچون حضرت زهرا (س) همواره با توجه به نقش سازنده شان موجب رشد و ترقی جامعه شده و در بزنگاه های مهمی، این نقش را به خوبی ایفا کرده و به حضور پررنگشان در جامعه تداوم بخشیده و افتخار می کنند.
حضوری که با همه تلاش ها و زحمات بسیار، مسیری رو به شکوفایی و همچنین صعودی به سمت همه آمال و آرزوهای برجسته بشریت را در پی خواهد داشت.
دخترانی که در جامعه ما چنین جایگاه ارزنده ای را به خود اختصاص داده اند، امروز دوشادوش یکدیگر، عرصه های مهم علمی، فن آوری و ورزشی را یکی پس از دیگری فتح کرده و با تلاش روز افزون خود چهره ای متفاوت از دختران دیگر جوامع بشری را به نمایش گذاشته اند.
آنجا که مقام معظم رهبری در بیان جایگاه دختران در مورد شخص حضرت زهرا (س) می فرمایند: دختر گرامی رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله) معمای ناشناخته ذهن و معارف بشری است.
امام خمینی (ره) هم می فرمایند: زن یکتا موجودی است که می تواند از دامن خود، افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه ، بلکه جامعه ها به استقامت و ارزش های والای انسانی کشیده شوند.
شکی نیست نقش زن در جامعه بالاتر و پررنگ تر از نقش مرد است، زیرا زنان و بانوان، علاوه بر این که خودشان یک قشر فعال در همه ابعاد هستند، قشرهای فعال را هم در دامن خویش تربیت می کنند.
بنابراين بی جهت نيست كه دين جاودان اسلام كه در بردارنده همه نيازهای بشر مترقی است، اهميت زيادی به اين قشر بزرگ و مهم جامعه داده است.
فرزند دختر از منظر قرآن
در نظر مؤمنان به دین اسلام، دختر و پسر با هم تفاوتی ندارند، هر دو نعمت و حسنه ای هستند كه خداوند متعال برای تداوم نسل بشر و تشكیل خانواده و عشق ورزی، به پدر و مادر عطا می کند.
نگاه اسلام و قرآن به زن از نظر آفرینش و خلقت همسان با مرد است و هر چند تفاوت هایی میان زن و مرد قائل است و از نظر جسمی آنان را کم توان تر از مردان می شمارد، اما آنها را آفریده هایی محسوب می کند كه از احساسات و عواطف قوی تری نسبت به مردان برخوردارند.
همچنین در اسلام و قرآن احترام به دختر به عنوان یک ویژگی انسانی مورد توجه و تأكید قرار گرفته است و این احترام به شكل عملی نشان داده شده و تنها به حرف و شعار بسنده نشده است.
احترامی که به معنای احترام به عقل و هوش اوست و این كه از پیشنهادها و آرا و نظرات وی در شرایط مختلف استفاده شود.
اهمیت دادن پیامبر(ص) به دختر
هنگامی که تولّد حضرت فاطمه زهرا علیها السلام را به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بشارت دادند پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در چهره اصحاب خود نشانه کراهت را مشاهده کردند.
در این هنگام پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله رو به آنها کرده و آنها را مورد سرزنش قرار داده و فرمود: چرا از این امر کراهت دارید؟! او گلی است که من بوی آن را استشمام می کنم و رزق و روزی او نیز بر عهده خدای عزّ وجلّ می باشد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: در هر روز 12 برکت و رحمت الهی بر خانه ای که در آن دختران زندگی می کنند نازل می شود و آن منزل، مورد زیارت و دیدار ملائکه قرار می گیرد و آن ملائکه برای پدر آن دختران، در هر روز و شب، ثواب عبادت یک سال را در نامه عمل وی می نویسند.
اما موضوع به رحمت و برکت وجود دختران ختم نمی شود تا جایی که در اندیشه و بینش قرآنی، دختران آن چنان از جایگاه و مقام والایی برخوردارند كه پیامبر (ص) در مهم ترین مسائل اجتماعی و سیاسی هم آنان را وارد می سازد و در مسئله مباهله دختر خویش را با خود به همراه می برد.
این در زمانی است كه اعراب دختران را زنده به گور می كردند و از شنیدن دختردار شدن، ننگ و عار بر وجودشان مستولی می شد.
در چنین شرایطی، پیامبر با همراه بردن دختر خویش نشان داد كه دختران در پیشگاه خداوند از چنان مقام و منزلتی برخوردارند كه با دختران می توان به مباهله رفت و به نام ایشان از خداوند خواست تا دشمنان را نیست و نابود كند.
جایگاه دختران از نگاه ائمه اطهار (ع)
رسول حق (صلى الله عليه وآله وسلم) درباره ارزش دختر داشتن فرمودند: خَيْرُ اَوْلادِكُمْ اَلْبَناتُ؛ بهترين فرزندان شما دختران هستند.
و باز فرمودند: هر كس 3 دختر يا 3 خواهر را سرپرستى كند، بهشت بر او واجب است، عرض کردند: دو نفر را اگر سرپرستى كند؟ فرمودند: باز هم، گفتند: اگر يک دختر يا يک خواهر را، فرمودند: باز هم.
امام ششم (عليه السلام) هم فرموده اند: مَنْ عالَ اِبْنَتَيْنِ، اَوْ أُخْتَيْنِ، اَوْ عَمَّتَيْنِ اَوْ خالَتَيْنِ حَجَبَتاهُ مِنَ النّارِ؛ كسى كه دو دختر يا دو خواهر يا دو عمه يا دو خاله را سرپرستى كند، سرپرستى آن دو، او را از آتش جهنم حفظ مى كند.
امام صادق (عليه السلام) هم فرموده اند : اَلْبَناتُ حَسَناتٌ وَ الْبَنُونَ نِعْمَةٌ، وَ الْحَسَناتُ يُثابُ عَلَيْها وَ النِّعْمَةُ يُسْأَلُ عَنْها؛ دختران حسناتند، پسران نعمت حقند، بر حسنات بهره مى دهند و از نعمت بازپرسى مى كنند.
بی شک شناخت جایگاه والای دختران در جامعه و نقش کلیدی و مهمی که در سال های پیش روی آنان به واسطه رشد فکری و البته به سبب مبدل شدن به مادرانی که می بایست نسل آینده جامعه را پرورش دهند خود از فضیلت هایی است که باید بیش از پیش مورد توجه خاص قرار گیرد تا این قشر موثر و بی بدیل به ارزش و جایگاه واقعی خود رسیده و زمینه بالندگی و توسعه جامعه فراهم شود.
یادداشتی از محرم محمدیان