پخش زنده
امروز: -
ضعف در توانایی حل مساله، مشکلات و مسائل مهم اجتماعی مانند" خودکشی، اعتیاد، بی بندوباری، ابتلا به بزهکاری" را سبب می شود. هرچه فرد توانایی بیشتری در حل مساله داشته باشد؛ به همان اندازه در زندگی خود موفقتر و سالمتر خواهد بود.
پژوهش خبری صدا وسیما: به اعتقاد کارشناسان فرآیند حل مساله به ما کمک می کند تا مقابله موثری با چالش های زندگی داشته باشیم. به ما کمک می کند تا مساله را از حالت کلی و غیرقابل حل بودن خارج سازیم و به اجزاء قابل فهم و قابل حل، تفکیک کنیم. کسب مهارت حل مساله ما را قادر می سازد تا به طور سازنده با مشکلات زندگی برخورد کنیم. اگر فاقد مهارت های لازم برای حل مساله باشیم در سازگاری با محیط اطرافمان دچار مشکل می شویم و بهداشت روانی ما تهدید خواهد شد. در این چارچوب در مصاحبه پژوهشی با دکتر عالیه شکربیگی؛ مدیر گروه علمی تخصصی خانواده در انجمن جامعه شناسی ایران، موضوع «مهارت حل مساله راهبردی کارآمد جهت افزایش مسئولیت پذیری» را با طرح سئوالات زیر مورد بررسی و واکاوی قرار دادیم:
نحوه برخورد با مسئله از نگاه کارشناسان
به اعتقاد کارشناسان افراد در برخورد با مشکل، به سه شکل عمل می کنند: 1- فرار می کنند. 2- مشکل را گردن دیگری می اندازند. 3- خود سرزنش گری می کنند. اگر مشکلی را بخواهیم حل کنیم باید آنرا جزئی و تبدیل به مساله کنیم. مساله برای آن راهکار وجود دارد. باید سعی کنیم در زندگی و در ارتباط با دیگران مشکلات را ساده و آنرا حل کنیم نه اینکه مسائل ساده و قابل حل را پیچیده و از آنها مشکل بسازیم. البته برای این کار باید مهارت های خود را افزایش دهیم . اینکه من نمی توانم با خانواده همسرم تعامل کنم؛ یک مشکل است؛ من در شروع صحبت ها نمی توانم سلام کنم و وارد صحبت نمی توانم بشوم. احساس خجالت و شرم می کنم؛ مهارت ها برای یادگیری مسائل است. خصوصا آقایان در حوزه رفتاری این طوری هستند. می-گویند خودم می دانم خودم حل می کنم و خودم بهتر از همه مهارت دارم. لذا کاری را که تکرار می کنیم نتیجه یکسان می گیریم. ابتدا باید آموزش ببینم؛ باید بدانیم مشکلات قابل حل است. راه حل ها را امتحان و تمرین کنیم. گاهی راه حل های ساده به ذهن افراد نمی رسد. شما اگر فردی احساسی هستید باید تمرین کنید تا در تصمیمات تان منطق را بیاورید. متاسفانه آموزش های لازم برای همراه کردن منطق و احساسات به اشخاص داده نمی شود.
کارشناسان معتقدند اگر مشکل در مرحله مشکل بودن بماند؛ حل نشدنی هم باقی می ماند. اگر شیوه های تفکر را عوض کنیم. هر مشکلی هرچقدرکه سخت باشد؛ راه حلی دارد. معمولا افراد در برخورد با مشکلات فرافکنی می کنند. مثلا می گوییم ازدواج کن می گوید پول ندارم؛ کار ندارم. یک مشکل را به مشکلات دیگر ربط می دهند. کسی که بیکار است. مشکل بیکاری را با آموزش و مهارت آموزی می تواند به این مسائل خرد کند؟ چه توانایی هایی دارم؟ برای مصاحبه شغلی و گرفتن یک شغل باید چه مهارت هایی داشته باشم؟ در کشورهای پیشرفته مدیران منابع انسانی همواره اعلام می کنند؛ که نیاز بیشتری به افراد با مهارت حل مساله بالا دارند. که اهمیت مهارت در حل مساله را نشان می دهد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// مهدی ناجی