آن سوی ادعای حمله به تاسیسات نفت عربستان از عراق
در روزهای اخیر برخی از مقامات دولت ترامپ از جمله مایک پمپئو وزیر امورخارجه و جنگ طلب و افراطی دولت ترامپ مدعی شده اند که حمله پهپادی به تاسیسات پمپاژ نفت عربستان در بندر ینبع نه از خاک یمن بلکه از جنوب غربی عراق انجام شده است.
با وجود اینکه این ادعا از سوی دولت عراق و در راس آن عادل عبد المهدی نخست وزیر که فرماندهی کل نیروهای مسلح این کشور هم محسوب می شود رد شده و وی تصریح کرده است که هیچ یک از نهادهای اطلاعاتی و امنیتی عراق این ادعا را تایید نکرده اند اما رسانه های غربی و سعودی از جمله بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال همچنان به این ادعا دامن می زنند و به خبرسازی در این زمینه دست می زنند.
حال سوال این است که چه اهدافی از طرح و پوشش این ادعا دنبال می شود؟ از چند منظر می توان به این سوال پاسخ داد: نخست اینکه امریکا و متحد سعودی آن در خلال تحولات چند هفته اخیر از جمله حملات انفجاری به نفتکش های فجیره و یا حمله به دو نفتکش سعودی و اماراتی در دریای عمان و یا حمله به خطوط انتقال نفت عربستان در بندر ینبع و از همه مهمتر سرنگونی پهپاد پیشرفته امریکایی علاوه بر نظامی به لحاظ حیثیتی نیز دچار صدمه شدند و برای اعاده حیثیت به تبلیغات زیادی دست زدند که ادعای اخیر هم در این چارچوب می گنجد.
دوم اینکه وزرای امنیت و دفاع کابینه عادل عبد المهدی بعد از 8 ماه به تازگی مشخص و از پارلمان این کشور رای اعتماد گرفتند و لذا به نظر می رسد امریکا و رسانه های غربی و سعودی با طرح ادعای تبدیل خاک عراق به حمله به عربستان می خواهند عملکرد این وزیر جدید را از همان آغاز فعالیت خود تحت تاثیر قرار دهند و بتدریج بذر فتنه و شکاف را در کابینه دولت عراق بکارند.
با اینحال دلایل متقنی برای رد این ادعا وجود دارد. از جمله اینکه انصار الله اولا مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی ینبع را برعهده گرفته و از چند هفته پیش از آن به صراحت اعلام کرده بود که اگر عربستان به حملات هوایی خود به اهداف غیرنظامی در یمن ادامه دهد در اقدامی بازدارنده به تلافی این حملات اهداف استراتژیک عربستان را در 300 نقطه مورد حمله قرار خواهد داد و حمله به تاسیسات نفتی ینبع یکی از این اهداف بود که حتی می تواند تکرار شود .
دوم اینکه نیروهای یمنی در عمل ثابت کرده اند که هر نقطه عربستان را می توانند مورد هدف قرار دهند و همین امر موجب شد که عربستان نشست های بین المللی را از ریاض و جده به مناطقی دور دست منتقل و یا در مکه برگزار و یا حتی منامه را برای برگزاری این نشست انتخاب کند و از این دید میزبان اصلی نشست کارگاه آموزشی معامله قرن در اصل عربستان بود اما به دلیل ناامن بودن این کشور به منامه موکول شد.
بر این اساس می توان گفت که طرح حمله به تاسیسات نفتی عربستان از خاک عراق ادعایي بیش نیست اما با تلاش برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی ها و همچنین تلاشی موذیانه برای فتنه انگیزی در عراق با توجه به تحولات جدید در کابینه این کشور محسوب می شود.
--------------------------------
احمد کاظم زاده