به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ؛ رای الیوم تهدید خلیفه حفتر به حمله به منافع ترکیه در لیبی و متوقف کردن پرواز هواپیماها و حرکت کشتی ها بین طرابلس و استانبول را خطرناکترین تحول در بحران لیبی در سالهای اخیر دانست.
پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم لندن در مقاله ای به قلم عبدالباری عطوان نوشت: شاید تهدید خلیفه حفتر درمورد حمله به منافع ترکیه در لیبی و متوقف کردن هواپیماها و کشتی ها بین طرابلس و استانبول, خطرناکترین تحول در بحران لیبی در سالهای اخیر باشد زیرا عملی شدن این تهدیدها به معنی گسترش دامنه درگیری و بین المللی شدن آن از نظر نظامی و به شکلی کشاندن برخی کشورهای منطقه به این درگیری است.
آنچه حفتر را واداشت چنین تهدید تنش زایی مطرح کند, ضربه مرگباری است که در شهر غریان دریافت کرد, ضربه ای که همه آرزوهای او را برای سلطه بر طرابلس پایتخت لیبی بر باد داد. نیروهای وابسته به دولت وفاق که سازمان ملل آن را به رسمیت می شناسد, توانستند شهر غریان را در جنوب طرابلس را باز پس گیرند. این شهر دروازه پایتخت و مقر فرماندهی حفتر بود. این در حالی است که مصر, عربستان سعودی, امارات, فرانسه و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از حفتر حمایت می کنند و ترامپ پیش از این اتفاق تلفنی با وی گفتگو کرده بود.
سرتیپ احمد المسماری سخنگوی حفتر تاکید کرد که وی به نیروهایش دستور داده است به کشتی ها و منافع ترکیه حمله کنند و مانع پروازها از لیبی به ترکیه و بر عکس شوند. حفتر ترکیه را به حمایت از دولت وفاق از طریق ارسال سلاح و تجهیزات پیشرفته و دخالت مستقیم نظامیان و هواپیماها و کشتی های ترکیه در جنگ لیبی متهم می کند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه این اتهامات را رد نکرده و گفته است دولتش براساس توافق همکاری نظامی با دولت وفاق, سلاح و تجهیزات سنگین در اختیار آن قرار می دهد.
پرسشی که اینجا به طور جدی مطرح می شود, این است که آیا حفتر به تهدیدهایش درمورد حمله به کشتیهای ترکیه عمل خواهد کرد؟ کشتیهایی که حامل کالا, سلاح و تجهیزات سنگین برای دولت وفاق از طریق دو بندر طرابلس و مصراته اند.
اگر چنین حمله ای انجام شود, واکنش ترکیه چه خواهد بود؟ آیا حفتر برای طرح این تهدیدها با متحدانش در مصر, امارات, عربستان سعودی, آمریکا و فرانسه رایزنی و از آنها چراغ سبز دریافت کرده است؟ آیا حفتر از این کشورها در صورت مداخله نیروهای ترکیه, وعده حمایت دریافت کرده است یا اینکه وی این تهدیدها را به سبب خشم نشات گرفته از ضربه یاد شده در شهر راهبردی غریان و شکست حملاتش به طرابلس, مطرح کرده است؟
عطوان نوشت: من با چند منبع نزدیک به طرفین بحران لیبی تماس گرفتم تا به پاسخ این پرسشها دست یابم. یکی از منابع نزدیک به حفتر تاکید کرد وی به تهدیدهایش ادامه می دهد و البته قبل از طرح این تهدیدها, با متحدانش در مصر رایزنی و حمایت کامل آنها را دریافت کرده است. این در حالی است که برخی از منابع نزدیک به دولت وفاق گفتند اگر به کشتیها و قایقهای ترکیه در بندرها یا آبهای منطقه ای لیبی حمله شود, اردوغان حتی یک لحظه در دادن پاسخ محکم و دردناک تردید نخواهد کرد.
مقامات ترکیه به طور آشکار شماری نیروی نظامی و چندین خودروی زرهی به طرابلس اعزام کرده اند. این نیروها به طور مستقیم کنار نیروهای « فجر لیبی» که وفادار به دولت وفاق هستند, وارد جنگ شدند و دولت وفاق را از فروپاشی نجات دادند و اجازه ندادند نیروهای حفتر طرابلس را تحت کنترل خود در آورند و سلطه خود را بر سراسر لیبی اعلام کنند.
خبرنگاران در حاشیه نشست اوزاکای ژاپن, از اردوغان در باره واکنش به تهدیدهای حفتر پرسیدند هرچند وی پاسخ قاطعی نداد, شاید به این دلیل که از مقر فرماندهی سیاسی و نظامی خود دور بود. اردوغان فقط به گفتن این جمله بسنده کرد که « تدابیر لازم را در نظر خواهیم گرفت».
رای الیوم نوشت هر نوع حمله به کشتیها یا هواپیماهای ترکیه در آبهای منطقه ای یا در آسمان لیبی به معنی اعلان جنگ به ترکیه است و شاید سبب شود ترکیه بیش از پیش در بحران لیبی مداخله کند. این امر شاید واکنش مصر, امارات و عربستان سعودی را در پی داشته باشد و این بحران از دایره مقابله بین نمایندگان و جنگ نیابتی خارج و به دایره مقابله بین طرفهای «اصلی» تبدیل شود.
عقل حکم می کند صبور باشیم و پیش داوری نکنیم. تمامی آنچه می توانیم بگوییم این است که شاید برای ترکیه «دام» گذاشته اند تا آن را در باتلاق خونین لیبی غرق کنند به ویژه اینکه ترکیه و قطر دو متحد قدرتمند دولت وفاق هستند و نیروهای فجر لیبی طرح حساب شده ای را خنثی کردند که در چند کشور عربی و غیر عربی تدوین شده بود. این نیروها اجازه ندادند نیروهای حفتر بر طرابلس سلطه یابند و کار را به نفع خود و متحدانشان در لیبی یکسره کنند. چند روز آینده شاید برای طرابلس و آینده آن و به طور کلی بحران لیبی تعیین کننده باشد.