به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از فرانس پرس، نشست سران گروه بیست روز جمعه در اوزاکای ژاپن در حالی آغاز شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا لحنی آشتی جویانه در پیش گرفته است؛ بی آنکه این تغییر رویکرد ترامپ، از اختلافات بین رهبران جهان درخصوص تجارت، آب و هوا و حتی مفهوم جهانی شدن بکاهد.
رئیس جمهور آمریکا که معمولا نقشی آتش افروز دارد، در نخستین دیدارهایش با 19 رئیس جمهور و نخست وزیر دیگر که برای دو روز در شهر بزرگ ساحلی اوزاکا گرد هم آمده اند، تعارفات و سخنان آشتی جویانه را افزایش داده، هر چند که طی چند روز گذشته برخورد بدی با آنها داشته است.
ترامپ روز جمعه در دیدار با آبه شینزو، نخست وزیر ژاپن پیش از آغاز رسمی نشست سران گروه بیست با خرسندی اعلام کرد: « ما در مورد خرید تجهیزات نظامی آمریکا از سوی ژاپن گفتگو می کنیم.» این در حالی است که روز چهارشنبه به طور علنی وابستگی ژاپن به حفاظت نظامی آمریکا را مورد تمسخر قرار داده بود.
وی همچنین از « کارخانه های فوق العاده » خودروسازان ژاپنی در آمریکا تحسین کرد. شینزو آبه سندی از سرمایه گذاری های ژاپن در بازار آمریکا را برای مهمان خود تهیه کرده بود.
همان لحن نیز در دیدار با نارندرا مودی، نخست وزیر هند که روز پنجشنبه در خصوص تعرفه های گمرکی « غیرقابل قبول » به وی انتقاد کرده بود، دیده می شد. ترامپ روز جمعه گفت: « ما به همکاری با هند ادامه می دهیم.»
درخصوص ایران، که یکی از مهمترین موضوعات پر تنش نشست گروه بیست محسوب می شود، دونالد ترامپ نرمش نشان داد و گفت: « هنوز برای حل و فصل تنش ها وقت داریم.» این در حالی است که کمی پیشتر وی از « جنگ » با ایرانی ها سخن می گفت.
رئیس جمهور آمریکا همچنین در آغاز دیدار جمعه آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان را « یک دوست بزرگ » و « یک زن فوق العاده » خواند. این در حالی است که دو روز پیش آلمان را یک « شریک ضعیف » خوانده بود.
صدر اعظم آلمان که تا امروز به خستگی ناپذیر بودن در ماراتن های دیپلماتیک شهرت دارد، برنامه خود را تغییر نداده است.
مرکل که خود را برای ترک عرصه بین المللی آماده می کند، شاید بیش از دیگر رهبران جهان در اوزاکا نماد اراده همکاری چندجانبه باشد که سران گروه بیست را یازده سال پیش در بحبوحه بحران مالی جهان برای نخستین بار گرد هم آورد.
ظهور پوپولیسم به طور جدی این بلندپروازی مدیریت جهانی را به خصوص در زمینه تجارت و آب و هوا تحت تاثیر قرار داده است.
دور از هر گونه چارچوب چندجانبه گرایی، دونالد ترامپ و شی جینپینگ، رؤسای جمهور آمریکا و چین در دیدار خود که برای روز شنبه پیش بینی شده است، سرنوشت اقتصاد جهان را در دست خواهند داشت.
واشنگتن تهدید می کند به زودی بر همه کالاهای چینی تعرفه گمرکی وضع خواهد کرد که قطعا یک نقطه بی بازگشت در مناقشه تجاری و فناوری دو غول اقتصاد جهان خواهد بود. بیشتر تحلیلگران ابراز امیدواری کرده اند که به رغم همه اینها، در اوزاکا یک توافق حاصل شود.
موضوع بعدی، آب و هوا است. دونالد ترامپ که در سال 2015 تصمیم گرفت از توافق آب و هوایی پاریس خارج شود، به طور مرتب شرکایش را در این خصوص تحت فشار قرار می دهد.
وی تنها نیست. ژایر بولسونارو، رئیس جمهور راست افراطی برزیل درخصوص انتقادهای آلمان از اقدام زیست محیطی این کشور که فرانسه نیز به آن پیوست هشدار داد: « برزیل باید مورد احترام قرار گیرد. ما نمی پذیریم که با برزیل همچون گذشته رفتار شود.»
به طور کلی، سران گروه بیست در مورد مسیر جهانی شدن اختلاف نظر دارند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز جمعه در مصاحبه ای با فایننشال تایمز از ایده های ترقی خواه دموکراسی های غرب (به انگلیسی، لیبرالیسم) انتقاد کرد.
وی با استقبال از سیاست سخت گیرانه دونالد ترامپ در زمینه مهاجرت، گفت: « ترقی خواهان نمی توانند همچون دهه های اخیر، آنچه را که می خواهند دیکته کنند. این تفکر ترقی خواهانه منسوخ شده و با منافع اغلب مردم در تضاد است.»
دونالد توسک، رئیس شورای اروپا در اوزاکا گفت: « این اقتدارگرایی و قانون الیگارشی است که واقعا منسوخ است، هر چند که می تواند گاهی موثر به نظر برسد.»