پخش زنده
امروز: -
اندیشه منسجم و نگرش مدیریتی و اجرایی شهید دکتر بهشتی به لحاظ مسئولیت شان در پستهای حساس نظام، در مقطعی از زمان که نهال نوپای انقلاب تازه در حال رشد بود، در سازماندهی نظام سیاسی جمهوری اسلامی بسیار مؤثر بوده است.
چکیده مطلب: بازخوانی تاریخ انقلاب اسلامی گویای سهم و نقش بالای شهید بهشتی در تثبیت و تحکیم پایه های انقلاب و جمهوری اسلامی بود هدفی که ایشان جان خویش را نیز فدای آن کرد. سازماندهی و هدایت راهپیمایی ها در سالهای 56 و 57 همراه با مرحوم طالقانی و شهید مطهری، تدوین و طراحی بخش هایی از مبانی فکری انقلاب اسلامی و قانون اساسی، نخبه سازی و نیروپروری که ایشان از قبل از انقلاب اسلامی با تاسیس مدرسه دین و دانش در قم آنرا آغاز کرده بود؛ بازسازی دستگاه قضایی برای حرکت در مسیر انقلاب اسلامی، مواجهه شجاعانه با جریان لیبرالی و مارکسیستی که در ائتلافی شوم در صدد براندازی انقلاب بودند و نخست سراغ شهید بهشتی رفتند؛ تبیین و تشریح مبانی سیاست خارجی جمهوری اسلامی و اقتصاد اسلامی بخشی از ابعاد تاثیرگذاری شخصیتی است که بسیاری از اوصاف نخبه سیاسی تراز انقلاب اسلامی را دارا بود.
پژوهش خبری صدا وسیما: انقلاب اسلامی را می توان از منظر وجود نخبگان و ایدئولوگ هایی در قد و قواره رهبری یک نهضت و جریان انقلابی در تاریخ معاصر منحصر به فرد دانست. فروغ و تلالو چهره تابناک امام خمینی رحمت ا... علیه به گونه ای بوده است که امکان دیده شدن و توجه به نقش و منزلت دیگر رهبران و کارگردانان انقلاب اسلامی را دشوار کرده است. از جمله چهره های تابناک و پرفروغی که بسیاری از ویژگی های رهبری نهضت و نظام سازی بعد از سرنگونی رژیم پهلوی را داشت شهید بهشتی بود که به تعبیر امام راحل خود به تنهایی یک ملت بود. نگاهی به تجربه ناکام جنبش های سالیان اخیر جهان اسلام که به بیداری اسلامی شهره شد نشان می دهد که نبود رهبری طراح، روشن بین، زمان شناس و متفکر و شجاع و قاطع که هدایت و جهت دهی جنبش را برعهده گیرد علل ناکامی بسیاری از این نهضت ها بوده است. درحالی که در تاریخ انقلاب اسلامی بزرگانی چون شهید مطهری، مرحوم طالقانی، شهید بهشتی و حتی شهید صدر در عراق از ظرفیت های بزرگی برای رهبری نهضت برخوردار بودند. شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی را باید از برجسته ترین چهره های بزرگ سیاسی و فکری تاریخ معاصر ایران و اسلام به شمار آورد، چراکه او سال ها استراتژیست و طراح بزرگ انقلاب اسلامی ایران بوده و در سایه رهبر کبیر انقلاب به تدوین آثار و افکاری برای جهت دهی به افکار انقلابیون همت گماشته است. شهید بهشتی با تاسیس حزب جمهوری اسلامی سهم بالایی در سازماندهی و مدیریت نابسامانیهای پساانقلابی داشت نطق تاریخی شهید بهشتی در مجلس خبرگان قانون اساسی در دفاع از اصل ولایت فقیه تاثیر بسیاری در تصویب اصل 5 قانون اساسی داشت. شهید بهشتی برای اسلامی کردن دستگاه قضا نیز تلاش های فراوانی کرد. اگرچه از صلاحیت ها و لیاقت های فراوانی برای ریاست جمهوری برخوردار بود اما نامزد انتخابات ریاست جمهوری نشد. شهید بهشتی از نظر تفکر و اندیشه از جمله شبیهترین افراد به دیدگاه امام راحل بود به طوری که دشمنان امام و خط انقلاب با شناخت این موقعیت فوق العاده درصدد حذف فیزیک وی برآمدند و با انفجاری تروریستی در دفتر حزب جمهوری اسلامی یکی از بزرگ ترین کارگردانان صحنه انقلاب را به شهادت رساندند. فاجعه هفتم تیر به خاطر حضور 4 وزیر، 12 معاون وزیر و 27 نماینده مجلس بیبدیل بوده که به دست منافقین ترور میشوند. بعد از این ترور، جریان انقلاب پُرقدرتتر ادامه پیدا میکند.
بازشناسی اندیشه و شخصیت این شهید والامقام به خصوص برای نسل جوان از جمله ضرورت های حال حاضر نظام اسلامی و فضای فکری جامعه ماست. نوشتار حاضر با هدف شناخت ابعاد تاثیرگذاری شهید بهشتی در تثبیت انقلاب اسلامی به نقش سید شهیدان انقلاب اسلامی در تدوین و نهایی شدن قانون اساسی، معماری دستگاه قضا؛ تاسیس حزب جمهوری اسلامی، ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و مبارزه و معارضه با جریان های انحرافی و مخالف با خط و مکتب امام و نیز مشخص شدن مبانی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می پردازد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // دکتر حسن مجیدی