پخش زنده
امروز: -
گزارشگر ویژه سازمان ملل: جامعه بین المللی باید پاسخ درخور و مناسبی به قتل خاشقجی بدهد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس یک سازمان غیر انتفاعی ایتالیایی از سرکوبگری ها در عربستان سعودی انتقاد کرد.
در آغاز نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس که برای بررسی قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی برگزار شده بود, «نیکولو فیگا تالامانکا» ( Niccolo Figa-Talamanca) دبیر کل یک سازمان غیر انتقاعی ایتالیایی موسوم به « هیچ صلحی بدون عدالت وجود ندارد» گفت: این جلسه چندین ماه پس از قتل جمال خاشقجی برگزار می شود درحالیکه سرکوب در سراسر جهان و به طور خاص در عربستان سعودی درحال افزایش است و ما با این خطر روبرو هستیم که خشونت به امری عادی تبدیل شود.
وی افزود: ما بیم آن داریم تا آن چیزی که باعث شوکه شدن جهان شده بود(قتل خاشقجی) به هنجاری جدید تبدیل شود! ما شاهد تنگ شدن فضا برای ملایم ترین نوع پرسشگری و مخالفت هستیم, حتی اگر این مخالفت به صورت غیرخشونت آمیز بیان شود! اعدام های خودسرانه و فراقضایی نه تنها به ابزاری پذیرفته شده در دولت های سرکوبگر تبدیل شدند بلکه در مقوله روابط با کشورهای مهم نیز به امری رایج و پذیرفته در جامعه بین المللی تبدیل شده است.
تالامانکا ادامه داد: نتیجه چنین نگرشی این می شود که بی جهت یک حمام خون در یمن به وجود می آید درحالیکه ظاهرا هیچ هدفی برای جنگ یمن وجود ندارد چون هیچ کس جرات نمی کند جنگ یمن را زیر سئوال ببرد. فجایعی مثل قتل خاشقجی , زندانی شدن سلمان الدعوه و حبس زنان نتیجه این سرکوبگری ها است.
در دامه این جلسه گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدام های خودسرانه و فرا قضایی , قتل جمال خاشجقی را جنایتی بین المللی توصیف کرد.
خانم انیس کالامار گفت: کشتار هدفمند روزنامه نگاران ( خبرنگاران), مدافعان حقوق بشر و مخالفان رو به افزایش است و قطعا رو به کاهش نیست اما نگران کننده ترین الگویی که دیده می شود این است که مصونیت برای این کشتارها وجود دارد و این کشتارها ادامه می یابد, هرچند در برخی دیگر از موضوعات حقوق بشری پیشرفت هایی بدست آمده است! قتل فرا سرزمینی روزنامه نگاران , مدافعان حقوق بشر و فعالان سیاسی که در تبعید هستند, مایه نگرانی شده است.
کالامار گفت: بکارگیری زور علیه افراد در خارج از کشورشان نه تنها نقض حقوق بشر است بلکه ناقض روابط بین کشورها نیز هست که البته براساس منشور سازمان ملل متحد اقدامی ممنوع است. بکارگیری زور علیه افراد در خارج از کشورشان نه تنها نقض حقوق بشر است بلکه تهدیدی برای صلح و امنیت نیز هست. به همین علت است که باید این مسئله جدی گرفته شود. من در ماه دسامبر پس از چهار ماه بحث و گفتگو با همکارانم تصمیم گرفتم درباره قتل آقای خاشقجی تحقیق انجام دهم. من همچنین تلاش کردم تا سایر بخش های سازمان ملل متحد را متقاعد کنم که درباره این قتل(خاشقجی) تحقیق کنند. درحالیکه چنین چیزی رخ نداد من شخصا این کار را در چارچوب اختیاراتی که داشتم انجام دادم.
کالامار گفت: قتل آقای خاشقجی نمادی از رفتارهایی است که در سراسر جهان صورت می گیرد و به اعتقاد من جامعه بین المللی باید پاسخ درخور و مناسبی به آن بدهد. به نظر من دنیا نمی تواند قتلی مثل قتل آقای خاشقجی را نادیده بگیرد درحالیکه این قتل در یک کشور دیگر رخ داد و ناقض اصول کلیدی روابط بین الملل - به خصوص کنوانسیون وین درباره روابط کنسولی - است . قتل آقای خاشقجی ناقض اصل کلیدی در روابط بین کشورها بود که همانا منشور سازمان ملل درباره ممنوعیت بکارگیری زور در زمان صلح در یک کشور دیگر است. به نظر من این (قتل خاشقجی) جنایتی بین المللی است و به همین علت جامعه بین المللی از جمله سازمان ملل متحد باید بتواند در این باره تحقیق کند و گزارش صادقانه و منصفانه ارائه کند و برای اقدام کردن در پاسخ به این قتل آماده باشد.