تحلیل روزنامه آمریکایی از رفتارهای متناقض آمریکا؛
تیرهای ترکش تحریم های آمریکا به آخر رسیده است
نیویورک تایمز: ماهیت عمدتا نمادین تحریم های جدید آمریکا بر ایران نشان می دهد تیرهای دولت آمریکا در ترکش اقتصادی خود به آخر رسیده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ؛ روزنامه نیویورک تایمز نوشت: ماهیت عمدتا نمادین تحریم های جدید آمریکا علیه ایران نشان می دهد تیرهای دولت آمریکا در ترکش اقتصادی خود به آخر رسیده است.
این روزنامه در پایگاه اینترنتی خود در گزارشی از واشنگتن به قلم ادوارد وانگ تحت عنوان "ترامپ با تحریم های جدید علیه ایران, بر تنش ها افزود" نوشت: رئیس جمهور آمریکا دوشنبه اعلام کرد تحریم های جدیدی علیه ایران وضع می کند, که این یک گام دیگر در سیاست اعمال فشار بر سران این کشور و تحت فشار قرار دادن هرچه بیشتر اقتصاد ایران به تلافی چیزی است که واشنگتن آن را اقدامات اخیر تهران نامیده است. این یک اقدام دیگر در میان مجموعه اقدامات دولت آمریکا در بهار امسال برای قطع کردن درآمدهای ایران از محل صادرات نفت محسوب می شود.
تحریم های جدید برای جلوگیری از استفاده برخی از مقامات ارشد ایران از نظام بانکی بین المللی یا هرگونه سامانه مالی دیگری است که کشورهای اروپایی یا دیگران ایجاد کرده اند. اما مقامات ایران به احتمال زیاد اگر نگوییم هیچ, دست کم دارایی های قابل توجهی در بانک های خارجی ندارند یا از این موسسات برای تراکنش های خود استفاده نمی کنند و هرگونه فشار جدید به سبب تحریم های جدید احتمالا بسیار اندک خواهد بود. ماهیت عمدتا نمادین این دور از تحریم ها نشان می دهد تیرهای دولت ترامپ در ترکش اقتصادی خود به آخر رسیده است. آمریکا اکنون باید سیاست صبر پیشه کند و ببیند آیا تحریم های نفتی اخیر, که اواخر ماه آوریل اعلام شد تاثیر خواهد داشت یا خیر.
ترامپ که در اتاق بیضی کاخ سفید سخن می گفت اعلام کرد تحریم های جدید آیت الله خامنه ای و دفتر ایشان را از دسترسی به نظام مالی بین المللی باز می دارد. وزارت خزانه داری اعلام کرد تحریم هایی را علیه هشت فرمانده نظامی ارشد ایران , از جمله فرمانده واحدی که آمریکا می گوید مسئول سرنگون کردن یک پهپاد آمریکایی در پنجشنبه گذشته بود, وضع می کند.
ترامپ در پشت میز کارش در اتاق بیضی در حالی که آماده می شد یک فرمان اجرایی امضا کند گفت:"ما به افزایش فشار بر تهران ادامه خواهیم داد. ایران هرگز نمی تواند به سلاح هسته ای دست یابد."
اما منتقدان می گویند تحریم های جدید تاثیر زیادی نخواهد داشت و ممکن است به تنش ها بیشتر دامن بزند.
مقامات ایران به احتمال زیاد اگر نگوییم هیچ, دست کم دارایی های قابل توجهی در بانک های خارجی ندارند یا از این موسسات برای تراکنش های خود استفاده نمی کنند و هرگونه فشار جدید به سبب تحریم های جدید احتمالا بسیار اندک خواهد بود.
رابرت مالی, رئیس و مدیر اجرایی ارشد گروه بین المللی بحران و از مقامات ارشد سابق دولت باراک اوباما در امور خاورمیانه گفت: "این سیاست نمادین در بدترین وضع خود است. این را از هر سطح نگاه کنیم, اقدامی غیرمنطقی, غیرسازنده یا بی فایده است."
استیو منوچین, وزیر خزانه داری آمریکا هم گفت: دولت این هفته نام محمد جواد ظریف, وزیر امور خارجه ایران, و مذاکره کننده ارشد این کشور در توافق هسته ای را به فهرست تحریم ها می افزاید. (ترامپ در اعلان تحریم های جدید علیه آیت الله خامنه ای به اشتباه از آیت الله خمینی (ره) که در سال 1989 رحلت کرد نام برد.)
شهروندان ایرانی همچنین دولت آمریکا را برای تخریب اقتصادشان مقصر می دانند و به کمبود داروهای حیاتی اشاره می کنند و این در حالی است که مقامات دولت ترامپ می گویند قصد ندارند دسترسی ایران به کمک های بشردوستانه را محدود کنند.
مقامات ایرانی با سرنگون کردن پهپاد آمریکایی نشان دادند, اجرای حملات غیرمرگبار به آمریکا یا منافع بین المللی را انتخاب کردند تا دولت ترامپ را به کاستن از تحریم ها مجبور سازند. دریادار حسین خانزادی, فرمانده نیروی دریایی ایران دوشنبه گفت نیروهای مسلح قادر بودند پهپادهای دیگر را هم که وارد حریم هوایی ایران شده بودند, سرنگون کنند.
ترامپ دوشنبه گفت مایل است با ایران مذاکره کند. وی گفت: "من فکر می کنم ایران, به طور بالقوه, آینده بسیار خوبی دارد." ترامپ در عین حال ادعا کرد مقامات ایران باید به تلاش برای دستیابی به سلاح های هسته ای پایان دهند و غنی سازی اورانیوم را متوقف کنند.
کارشناسان بین المللی می گویند ایران برنامه هسته ای تسلیحاتی فعالی ندارد و به مفاد توافق هسته ای تاریخی سال 2015 با قدرت های جهان پایبند بوده است.
دالیا داسا کایه, کارشناس امور خاورمیانه در موسسه رند, از گروههای پژوهشی در کالیفرنیا, گفت تحریم های ترامپ و تلاش او برای متوقف کردن صادرات نفتی ایران, در کنار اصرار پمپئو بر لزوم تن دادن تهران به 12 خواسته اساسی واشنگتن که عمدتا ربطی به برنامه هسته ای ندارند, "به منزله جرقه ای در چرخه تشدید تنش هایی است که امروز شاهدش هستیم."
وی گفت: "دولت ترامپ می گفت فشار حداکثری موجب خواهد شد ایران به میز مذاکره بیاید, اما این سیاست در عوض به اقدامات تحریک آمیز ایران انجامیده است, اقداماتی که بعید است پایان یابد مگر اینکه ایران به نتیجه ملموسی در زمینه لغو تحریم ها دست یابد. حرف زدن درباره اینکه خواهان مذاکره ایم, بعید است کافی باشد."
کارشناسان بین المللی می گویند ایران برنامه هسته ای تسلیحاتی فعالی ندارد و به مفاد توافق هسته ای تاریخی سال 2015 با قدرت های جهان پایبند بوده است.
چین و روسیه, که از طرف های امضا کننده توافق هسته ای ایران هستند, در مخالفت با تحریم ها به کشورهای اروپایی پیوسته اند. مقامات اروپایی می کوشند ایران را متقاعد کنند در توافق هسته ای بماند و انتظار می رود آنها در نشست این هفته گروه 20 در ژاپن با ترامپ نیز درباره سیاست وی در خصوص ایران به گفتگو بنشینند.
ترامپ و دستیاران ارشد وی در سیاست خارجی می گویند تشدید فشارها بر ایران سران این کشور را مجبور خواهد کرد به خواسته ها برای محدود کردن برنامه هسته ای خود به شکلی که فراتر از مفاد توافق هسته ای سال 2015 باشد, تن بدهند. این توافق در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به دست آمد و با مخالفت بسیاری از جمهوریخواهان, اسرائیل و کشورهای عربی در خلیج فارس مواجه شد.
عصر دوشنبه, مجید تخت روانچی, سفیر ایران در سازمان ملل, به خبرنگاران گفت از حضور در نشست غیرعلنی شورای امنیت که به دعوت آمریکا برگزار شد, منع شده بود. وی همچنین گفت هیچ راهی نیست که ایران و آمریکا بتوانند اکنون گفتگو کنند.
تحلیلگران می گویند تحمیل تحریم های بیشتر ممکن است ایران را به اقدامات بیشتر برای دامن زدن به بحرانی که از اوایل ماه مه در خلیج فارس و دریای عمان آغاز شده است, تحریک کند.
سرنگونی پهپاد آمریکایی ترامپ را پنجشنبه گذشته بر آن داشت تا دستور حمله موشکی به سایت های نظامی ایران را صادر کند, اما او پس از چند ساعت بحث و بررسی در دقایق آخر از این حمله منصرف شد و به جای آن به حمله سایبری روی آورد.
روز دوشنبه در کاخی در جده در عربستان سعودی با ملک سلمان, پادشاه این کشور, دیدار کرد و پس از آن با محمد بن سلمان, ولیعهد این کشور به گفتگو نشست. دولت آمریکا از بن سلمان به رغم مظنون بودن او به دست داشتن در قتل جمال خاشقجی , روزنامه نگار واشنگتن پست, و نظارت بر جنگی هوایی که به کشته شدن هزاران نفر از غیرنظامیان در یمن انجامیده, حمایت کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد پمپئو با ملک سلمان و ولیعهد درباره "افزایش تنش ها در منطقه و لزوم تقویت هرچه بیشتر امنیت دریانوردی به منظور محافظت از آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز گفتگو کرد."
پمپئو سپس به ابوظبی رفت تا با محمد بن زاید ولیعهد امارات عربی متحده دیدار کند. وزیر امور خارجه آمریکا به ولیعهد امارات گفت کشورش باید پول و منابع نظامی برای برنامه امنیت کشتیرانی در اطراف تنگه هرمز اختصاص دهد. آمریکایی ها این را برنامه "سنتینل" (Sentinel, به معنای نگهبانی) نامیده اند, و پمپئو گفت قرار است افزون بر عربستان سعودی و امارات عربی متحده 20 کشور دیگر در این برنامه مشارکت داشته باشند.
وی به محمد بن زاید گفت: "رئیس جمهور معتقد است هزینه این برنامه بر دوش آمریکا نباشد."