پخش زنده
امروز: -
رئیس قوه قضاییه: هرگاه از ظرفیتهای داخلی استفاده کردیم آثارش را دیدیم و امروز هم توجه به ظرفیتهای داخلی ما را از شرایط کنونی خارج میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسيما؛ حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اظهار داشت: کتاب افتخاری که در نظام داریم در بستر مقاومت ورق میخورد نه در بستر مذاکره و نه در بستر تسلیم.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: آن اقتداری که از عزیزان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه دیدیم ارتقا پیدا کرده است و کارآمدی دفاعی و حضور جمهوری اسلامی هم در منطقه و هم در جهان را دیدیم، چون ما در این حوزه به منویات رهبری معظم انقلاب اسلامی عمل کردیم و مقاومت میتواند دشمن را به عقبنشینی وادار کند.
رئیس قوه قضاییه افزود: امروز هم مقاومت جواب میدهد و در عرصه بین المللی مقاومت و ایستادگی ملت ایران جواب میدهد. در حوزه اقتصادی هم همین است اگر به ظرفیتهای کشور اعتماد شود به ظرفیت عظیم نیروی انسانی در کشور اعتنا شود حتما ما از این وضعیت و شرایط دشمن ساخته به خوبی بیرون خواهیم رفت.
وی افزود: در حوزه قضایی در کشور قضات توانمند و چهرههای کارآمدی داریم، نیروهای فکری و اجرایی کارآمدی داریم و با این ظرفیتها، این مشکلاتی که امروز در دستگاه قضایی داریم قابل حل است و حتما میشود به شرایط بهتری وارد شد، تردید ندارم همکاران عزیزمان یک گام اثربخش آینده سازتر میتوانند در دستگاه قضایی بردارند.
رئیس قوه قضاییه: باید کار به گونهای در کشور دنبال شود که بتوانیم سلامت دستگاه قضایی و اداری کشور را تثبیت کنیم
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در ادامه سخنانش در همایش سراسری قوه قضاییه گفت: جذب نیروی انسانی نیز از دیگر برنامههای ما در طرح تحول است و حدود ۶ تا ۷ هزار نفری که در آزمون استخدامی پذیرفته شده اند باید جذبشان آغاز شود.
وی گفت:: با همکاری معاونت منابع انسانی و بخش راهبردی و حوزه ریاست قوه قضاییه و معاونت اول کار جذب بزودی آغاز میشود، اما نمیشود همه را یک دفعه جذب کرد.
آقای رئیسی گفت:: ارتقا سلامت در دستگاه قضایی و اداری کشور هم باید بعنوان امری مهم مد نظر قرار گیرد و اگرچه حفاظت و بازرسیها و دادسرای نظامی در این خصوص نقش دارند، اما نقش نخست را تک تک همکاران باید ایفا کنند و همه خودشان را موظف بدانند و مراقب اطراف خود باشند و هیچگونه کاستی را در دستگاه قضایی برنتابند.
وی گفت:: همه همکاران قضایی، دستگاه قضایی را خانه نخست خود بدانند چرا که با نشاطترین و بهترین و گل وقت عمر خود را در این دستگاه میگذارند و در دستگاهی که پاکان و قضات متدین، پرکار، مخلص و مهذب، حضور دارند نباید چند ناپاک چهره پاک این دستگاه را در اذهان، ناپاک جلوه دهد که برخی در گفته هایشان بزرگ نمایی کنند و نقاط سیاه را در این نقاط نورانی بزرگ جلوه دهند.
رئیس دستگاه قضا افزود: اراده تحقق سلامت در دستگاه اداری و قضایی وجود دارد و ما این موضوع را دنبال میکنیم و وظیفه ما نه فقط سلامت دستگاه قضایی بلکه سلامت دستگاه اداری کشور است و این سلامت است که میتواند اعتماد ساز باشد.
افزایش ورودی پروندهها، چالش دستگاه قضا
رئیس قوه قضاییه: باید سازوکاری تدبیر شود تا شاهد کاهش پروندههای ورودی به دستگاه قضا باشیم
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: با دبیرخانه الگوی اسلامی پیشرفت تماس گرفتم، آنها کارهای مقدماتی را انجام داده اند، اما لازم است این کار توسط افراد مجرب در دستگاه قضایی و دانش آموختگان حوزه و دانشگاه در دستگاه قضایی همراه شود.
وی گفت: یک نظام حقوقی که محتوای آن اسلامی و قالب و شکل، اجرا و سازوکار پیگیری ان مبتنی بر شریعت باشد، باید برای اجرایی شدن با نظام حقوقی و قضایی اسلامی تبیین شود.
آقای رئیسی افزود: در گام دوم این کار ضروری است و از همه همکاران عزیزمان در بخشهای قضایی از صاحب نظران و صاحبان خرد و اندیشه میخواهیم که این قضیه را به عنوان یک موضوع مهم و سند تحولی در این دوره در نظر بگیرند.
وی گفت: محورهای اصلی که در دو جلسه قبل در حضور روسای محترم کل دادگستریها و دادستانهای مراکز استانها و مسئولان عالی قضایی در ارتباط با تحول بیان شده است مبانی آن باید در ابتدا با شناختی از دستگاه قضایی همراه باشد.
رئیسی افزود: در اصول مدیریت اولین گام شناخت وضعیت موجود است باید دید که چه در اختیار داریم. ما در ۴۰ سال گذشته گامهایی برداشته ایم، باید شناخت یا گزارش شناختی از وضعیت موجود داشته باشیم تا متوجه شویم همه بخشها در قوه قضایی کجا قرار دارد؟ از این طریق میتوان به تفاوت وضع موجود با قبل پی برد.
وی گفت: به مدیریتهای عالی، مدیریتهای میانی، مجموعه سازمانها و به همه بخشها تاکید میکنم که باید در این رابطه گام بردارند، مشکل اساسی ما در دستگاه قضایی که به عنوان یکی از چالشها یا ابرچالش یاد میشود، افزایش ورودی پروندهها به دستگاه قضایی است، این موضوع افزایش قاضی، کارمند، ابزار کار و ساختمان و محیط کار و افزایش همه چیز را به دنبال دارد.
وی گفت: سقف کار در این قضیه کجاست؟ این موضوع بسیار مهمی است. یک زمانی این افزایش ورودی پروندهها را باید به صورت قطعی داشته باشیم مثل جامعهای که افزایش جمعیت دارد که طبیعتا برای رفع یکسری مشکلات برای اداره جامعه باید فکری کرد و سرنوشت محتوم و مختوم دستگاه قضایی همین است که شاهد همین میزان باشیم و یا میشود ساز و کار و تدابیری اتخاذ کرد که این وضعیت مدیریت شود و شاهد افزایش ورودی پروندهها نباشیم و ما به نوع دوم معتقد هستیم که این امر سرنوشت محتوم و مختوم ما نیست.
رئیس قوه قضاییه افزود: حتما میطلبد که همه دستگاهها در کشور و عزیزانمان در حوزههای اجرایی برای کاهش پروندهها اندیشه کنند، در برخی حوزه قانون گذاری و اصلاح قوانین با همکاری مجلس شورای اسلامی کار آغاز شده است. در دولت هم نسبت به تصمیم سازیها و تصمیم گیریها آنچنان باید کار شود که شاهد کاهش ورودی پرونده به دادگستری و عدلیه باشیم، گامهایی در این رابطه آغاز شده است که ان شاء الله باید تکمیل شود در هر صورت موضوع کاهش ورودی پروندهها موضوع بسیار مهمی در محورهای تحولی است.
رئیسی گفت: مسئله دیگری که امروز موجب گله مندی در میان آحاد مردم شده، اطاله دادرسی است، در برخی رسیدگیها و نه در همه آنها در شهرستان ها، در مراکز استانها و در بخشهای مرکزی شاهد اطاله دادرسی نیستیم، ولی در برخی حوزههای مشکل اطاله دادرسی داریم که حتما باید با همکاری همکاران قضایی حل شود.
وی افزود: در دادگاههای تجدیدنظر به طور خاص در سه استان ما با مشکل مواجهیم.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد : کار اجتهادی و پاسخ سوالات را از نظرات فقها و بزرگان قومی و علمی و پژوهشی و تحقیقی استخراج کنیم و دستگاه قضایی یک دستگاه پویا و زنده و در حوزه علم و دانش همواره باید با دانشگاه ارتباط مستقیم داشته باشد
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه گفت: به هیچ عنوان نباید دستگاه قضایی رابطه اش را با محافل علمی و تحقیقی و پژوهشی نوآوریهای علمی و اجتهادی قطع کند و همواره نسبت به یک دادگاه و یک قاضی یا نسبت به کل عدلیه و دادگستری باید این ارتباط برقرار باشد و نیروی انسانی کارآمد را باید محافل علمی تامین کنند. این علاقه است که باید میان قضات با حضرات مراجع بزرگوار پایدار باشد، اینها مجموعهای هستند که سر و کارشان با علم و دانش، آخرین یافتههای علمی و پژوهشی است.
وی افزود: این یکی از موضوعات مهم در ارتباط با تحول است. نکته قابل توجه آن است که ما در اسلام حدود، قصاص، تعزیرات قوانینی داریم، اینها شعار نیست بلکه نه فقط در نظام حقوقی که در نظامات دیگر نیز مطرح است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: برای استقرار نظام به عنوان نظام حقوقی سیاسی، نظام اجتماعی، نظام اقتصادی، احکامی وجود دارد که این احکام باید و نبایدهای ان است و فقه این احکام را به ما میآموزد، حقیقت آن است که ما آنچه که از مبانی فقهی میشناسیم، از کلمات بزرگان برداشت میکنیم، از فرمایشات امامین انقلاب برداشت میکنیم.
وی گفت:: ما در اسلام دارای نظام حقوقی هستیم نه فقط احکام، در ضمن قانون مجازات اسلامی، حدود، قصاص یا تعزیرات یعنی هم قالب و محتوا، ساز و کار پیگیری و اجرا داریم و نظام حقوقی در اسلام ما قالبی متناسب با این محتوا را میخواهد که سیرت قضای اسلامی باشد و باید حتما تعریف کنیم.
رئیسی افزود: مسئلهای که ما در گام دوم حتما باید حضور فعال داشته باشیم، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است و یکی از الگوها یک قالب متناسب با سیرت قضای اسلامی است.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در ادامه سخنانش در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: همه اجزای سازمان بزرگ قضایی کشور درایجاد تحول قضائی باید نقش ایفا کنند در غیر اینصورت تحولی که در حکم رهبری معظم انقلاب تاکید شده است، اتفاق نمیافتد.
وی گفت: در این تحول نیازمند حضور همه همکاران و دست اندرکاران و همه کسانی که در خارج از قوه قضائیه هستند هستیم و همه کسانی که به قوه در تراز انقلاب اسلامی و در تراز حکومت امیرالمومنین علی (ع) میاندیشند و همه کسانی که در محافل علمی و دانشگاهی هستند باید در این طرح تحول همگام با دستگاه قضایی حرکت کنند.
رئیس قوه قضاییه ارتباط میان دانشگاه و قضا و حوزه را ارتباطی معنادار خواند و بر تقویت آن تاکید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: دستگاه قضایی کار پیچیدهای در خصوص پروندههایی که روی میز قضات دارد انجام میدهد و اگرچه در کلمات ارزشمند فقها، فروعات بسیاری در کتب فقهی مطرح شده، اما در زمان بزرگانی، چون مرحوم شیخ انصاری و صاحب جواهر، فقه حکومت نمیکرده است، اما امروز فقه حکومت میکند و با حکومت فقه در جامعه سوالات زیادی در حوزههای قضایی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد میشود.
رئیس قوه قضاییه افزود: امروز در مسایل اجتماعی، فرهنگی و هنری سوالات زیادی مطرح است که حوزه و محافل علمی ما برای پاسخگویی به آن ناتوان نیستند و باید با اجتهاد و بر مبنای فقه جواهری پاسخ این سوالات را به محافل اجرایی و نیازمند به دانش ارائه کرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: به قاضی گفته شد که حکمش براساس قانون باشد و اگر در قانون نیافت نظر مشهور فقها را عمل کند، اما امروز در بخش آموزش قوه قضاییه، قضات چه تعداد سوال در پروندهها مطرح کرده اند؟ با وجود اینکه اصولش وجود دارد، اما باید روی فروعش کار شود.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه با گرامیداشت یاد و خاطره شهید بهشتی و هفتاد و دو تن از یاران باوفایش ، خدمات ارزشمند همه کسانی را که در این 40 سال در دستگاه قضائی زحمت کشیده اند ارج نهاد.
وی گفت : از خدمات آیت الله شهید بهشتی و نخستین شورای عالی قضایی پس از انقلاب ، مرحوم ایت الله موسوی اردبیلی و مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی و از زحمات آیت الله یزدی و آیت الله آملی لاریجانی هم قدردانی می کنیم و امیدواریم همه قضات و همکاران در سراسر کشور هر چه در این 40 سال با اخلاص خدمت کردند، مقبول خداوند باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت : بدون تردید تلاش همه کسانی که در جای جای این کشور ، احکامی بر اساس شرع و مبانی فقهی صادر کردند نزد خدا ماجور است و همه اینها به برپایی فقه بر مبنای حقوق اسلامی تلاش کرده اند.
وی درباره گزارش عملکرد یک ساله ای که وزیر دادگستری در آغاز این همایش قرائت کرد، افزود : همه تلاشها و خدمات شما عزیزان در سراسر کشور برای ارتقا دستگاه قضایی نزد خدا پاداش دارد.
رئیس دستگاه قضا گفت : همه تلاشهایی که تاکنون شده است باید منجر به تحول در گام دوم باشد و قوه قضائیه این گام دوم را با حضور فرهیختگان و صاحبنظران و دلسوزان طی می کند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود : در این طرح تحولی همگان نقش دارند و هیچ کس نباید غایب باشد و قطعا با بخشنامه دستورالعمل و سخنرانی تحولی ایجاد نمی شود و تحول باید در اتاق های اندیشه ورزی تبدیل به برنامه اجرایی شود و همه اجزای سازمان در این تحول نقش آفرینی کنند.
همایش سراسری قوه قضاییه آغاز شد
همایش سراسری قوه قضاییه صبح امروز با حضور رئیس دستگاه قضا آغاز شد
در این همایش علاوه بر مسئولان دستگاه قضا؛ روسای کل دادگستریها و دادستانهای سراسر کشور حضور دارند.
این همایش به مناسبت هفته قوه قضاییه (چهارمین روز) با حضور رئیس قوه قضاییه و دیگر مسئولان عالی قضایی و همه مسئولان سازمانهای تابعه این قوه در مجتمع شهید بهشتی برگزار شده است.
این همایش با هدف تبیین رویکردهای جدید رئیس جدید قوه قضاییه برگزار میشود.
امروز سه شنبه به عنوان قوه قضاییه و همکاری قوا و اصلاح روندها و بسترهای فساد نامگذاری شده است.