بر اثر سیل ویرانگر ؛
فرسایش 100 میلیون تُن خاک در لرستان!!
بر اثر بارندگی ها و سیلاب در سال 97 و بهار 98، بیش از 100 میلیون تن فرسایش خاک در استان رخ داده است.
سالانه بیش از 12 میلیارد متر مکعب روان آب در لرستان بدون استفاده از دسترس خارج و در برخی موارد همچون سیل اخیر، ضمن خسارات شدید به زیر ساختها، موجب فرسایش شدید خاک می شود؛ این در حالی ست که به گفته کارشناسان، برای هر یک سانتی متر خاک، حدود 300 سال وقت لازم است.
کوهستانی بودن بیش از 70 درصد مساحت لرستان، شیب 25 درصدی اراضی و کاهش شدید نفوذ ناپذیری آب و همچنین عدم اجرای طرحهای آبخیزداری در سالهای گذشته بر شدت و سرعت فرسایش خاک افزوده است.
به گفته مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، بر اثر سیل سال 97 و ماههای ابتدایی 98، بیش از 100 میلیون تن فرسایش خاک در استان رخ داد که حجم عظیمی از آن در مناطق پلدختر و معمولان مشهود است.
فرسایش خاک در لرستان بسیار فراتر از میانگین کشوری و حدود 30 تن در هکتار است و این در حالی ست که از وسعت 2 میلیون و 800 هزار هکتاری استان، تاکنون فقط در 430هزار هکتار آن عملیات آبخیزداری انجام شده است.
شیرزاد نجفی تصریح کرد: این رقم بسیار کم است و اگر قرار باشد عملیات آبخیزداری با همین اعتبارات اندک انجام شود، بیش از 100 سال زمان نیاز است.
نبود تاسیسات ذخیره سازی و کنترل سیلاب و حجم ناچیز ظرفیت سدهای استان به میزان 420 میلیون متر مکعب!!، اجرای طرحهای ابخیزداری برای مهار روان آبهای لرستان را ضروری کرده است.
گفتنی ست همه وسعت 2.8 میلون متر هکتاری استان در دو حوزه آبریز دز و کرخه قرار دارد.