پخش زنده
امروز: -
قالی منحصر به فرد با بافت دو رو که زمانی به عنوان یکی از پردههای حرم مطهر رضوی مورد استفاده قرار میگرفته است، در موزۀ فرش آستان قدس رضوی به نمایش درآمد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز خراسان رضوی ، معاون امور موزههای آستان قدس رضوی گفت : این قالی در سال 1322 هجری قمری به وسیلۀ استاد «محمد نقاشباشی» و استاد «محمد ولد علی اکبر کرمانی» در مشهد بافته شده است.
مهدی قیصرینیک با بیان اینکه بافت بسیار مشکل این نوع قالیها باعث شده است که مورد تقلید واقع نشود افزود : در بافت این نوع قالیها دو گروه بافنده باید در دو طرف تارها بنشینند و همزمان گرهها را به نخ واحدی ببندند که این مساله باعث شده است این قالیها جنبۀ انحصاری پیدا کند.
وی با بیان اینکه تار و پود این قالی از نخ بسیار ظریف و پرز آن از پشم است افزود : در بافت این نوع قالیها علاوه بر جلوگیری از هدر رفتن سرما و گرما، جنبۀ تزیینی آن مد نظر بوده است.
قیصرینیک با این توضیح که نقشه و طرح پشت و روی قالی همسان است اما رنگهای طرفین با هم در تضاد هستند، اضافه کرد: به عنوان مثال گلی که در روی قالی به رنگ قرمز مشاهده میشود، رنگ آن در پشت قالی، سرمهای است و بالعکس که این مساله چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
وی گفت : این قالی در آغاز یکپارچه بوده ولی بعدها برای این که عبور و مرور زائران سهلتر انجام پذیرد، وسط آن را از پایین تا میانۀ ترنج بالا بدون دقت و رعایت تساوی طرفین پاره کردهاند.
قیصرینیک در پایان یادآور شد : علاقهمندان میتوانند برای مشاهدۀ این قالی و دیگر قالیها و قالیچههای نفیس موزۀ فرش آستان قدس رضوی، به این موزه واقع در موزۀ مرکزی صحن کوثر حرم مطهر امام رضا(ع) مراجعه کنند.
موزۀ فرش آستان قدس رضوی در زیر بنایی به مساحت 6 هزار و 647 متر مربع ، با داشتن سه طبقه فضای نمایشی و یک طبقه که به مخزن اختصاص داده شده است، یکی از بزرگترین موزههای تخصصی فرش جهان به شمار میرود.
در این گنجینۀ کم نظیر ، 516 تخته فرش نگهداری میشود که هم اکنون 102 تخته قالی و قالیچه که از نفیسترین شاهکارهای هنری بوده و قدمت آنها از دورۀ صفویه تا دورۀ معاصر است، در معرض دید علاقهمندان قرار دارد.