مخالفت با طرح اقتصادی کوشنر درباره فلسطین
طرح اقتصادی کوشنر درباره رژیم صهیونیستی و فلسطینیان با مخالفت های گسترده مواجه شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، چشم انداز اقتصادی دونالد ترامپ, رئیس جمهور آمریکا, به عنوان بخشی از طرح گسترده تر وی برای حل و فصل اختلاف اسرائیل و فلسطین با تحقیر, طرد و خشم جهان عرب مواجه شد, در حالی که برخی از کشورهای حوزه خلیج (فارس) خواستند فرصتی به آن داده شود. بر اساس این گزارش, در اسرائیل, تساهی هانگبی, از اعضای کابینه نزدیک به بنیامین نتانیاهو, نخست وزیر اسرائیل, مخالفت فلسطینیان را با برنامه پنجاه میلیارد دلاری "صلح تا آبادانی"، تاسف بار خواند.
در این طرح که قرار است جارد کوشنر, داماد ترامپ در 5-4 تیرماه در کنفرانسی در بحرین ارائه کند یک صندوق سرمایه گذاری جهانی را برای بهبود اوضاع اقتصادی فلسطینیان و کشورهای عرب همسایه پیشنهاد می شود. اما نبود یک راه حل سیاسی که واشنگتن گفته است متعاقبا اعلام خواهد کرد, موجب شد این طرح نه فقط از سوی فلسطینیان بلکه از طرف برخی از کشورهای عربی که اسرائیل به دنبال عادی سازی روابط با آنهاست, رد شود. از سودان گرفته تا کویت, مفسران برجسته و مردم عادی از پیشنهادات کوشنر با عبارات "اتلاف وقت زیاد", "کار نشدنی", "از ابتدا شکست خورده" انتقاد کردند.
جمال فهمی, تحلیلگر مصری گفت: وطن را نمی توان فروخت, حتی با همه پول دنیا. این طرح زاییده افکار کارگزاران املاک و مستغلات است نه سیاستمداران. حتی کشورهای عربی نیز که میانه رو هستند نمی توانند آشکارا از آن حمایت کنند.
سرکیس نوآم, تحلیلگر روزنامه لبنانی النهار گفت: این طرح اقتصادی, مانند دیگر طرح ها, موفق نخواهد بود زیرا هیچ پایه و اساس سیاسی ندارد.
سازمان آزادیبخش فلسطین طرح های کوشنر را رد کرد و آنها را وعده های انتزاعی خواند و تاکید کرد تنها یک راه حل سیاسی این مشکل را حل خواهد کرد. این سازمان گفت این تلاشی برای رشوه دادن به فلسطینیان به منظور پذیرفتن اشغالگری اسرائیل است.
هانگبی در رادیو اسرائیل گفت واشنگتن تلاش کرده است با ارائه یک چشم انداز اقتصادی, کمی اعتماد و مثبت اندیشی ایجاد کند اما موجب نارضایتی فلسطینیان شد. وی گفت: آنها هنوز بر این باورند که موضوع صلح اقتصادی به طور کلی یک توطئه است که هدف آن فقط سرگرم کردن آنها با سرمایه های فروان برای اجرای طرح ها و برنامه های خوب دیگر است تا آنها آرمان های ملی گرایانه خود را فراموش کنند. اما این یک تراژدی دیگر برای فلسطینیان است.
جواد العنانی, سیاستمدار سابق اردن, گفت: این یک رویکرد نامتوازن است: در این طرح, فلسطینیان آسیب پذیرتر فرض شده اند که آسان تر تسلیم فشار می شوند.این یک شکست بزرگ برای کل منطقه است.
اعظم حنیدی, معاون جنبش اخوان المسلمین اردن, گروه اصلی مخالف در این کشور گفت: این طرح اقتصادی, حراج فلسطین تحت پرچم آبادانی در ازای صلح است بدون آن که زمینی به آنها بازگردانده شود ... با حجم زیادی پول که به دوش کشورهای عرب خلیج(فارس) گذاشته شده است ... توافقی با پول اعراب.
پیشنهادات اقتصادی کوشنر این هفته در نشستی در بحرین به ریاست آمریکا مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. تشکیلات خودگردان فلسطین این نشست را تحریم کرده و کاخ سفید دولت اسرائیل را دعوت نکرده است. کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) متحد با آمریکا از جمله عربستان سعودی و امارات عربی متحده و مقاماتی از مصر, اردن و مراکش در این نشست شرکت خواهند کرد. لبنان و عراق شرکت نمی کنند. حزب الله لبنان, گروه شبه نظامی شیعه تحت حمایت ایران, گفته است این طرح یک جنایت تاریخی است که باید جلوی آن گرفته شود.
تحلیلگران عرب معتقدند این طرح اقتصادی تلاشی است برای پرداخت یک رشوه چند میلیارد دلاری به کشورهای همسایه میزبان میلیون ها پناهجوی فلسطینی که مخالف اشغالگری اسرائیل هستند.
صفوان مصری, استاد دانشگاه کلمبیا گفت: بی شرمانه است که گفته شود این طرح کاملا اقتصادی است زیرا این طرح یک بعد سیاسی دارد که با آرمان های سیاسی همخوانی ندارد.
محند حق علی, عضو مرکز کارنگی در بیروت گفت: این طرح شکست می خورد و فقط به نفع دشمنان آمریکا در منطقه است." اشاره وی به ایران بود.
با این حال, برخی از تحلیلگران در کشورهای حوزه خلیج (فارس) از طرح کوشنر حمایت کردند.
ماجد الانصاری, استاد علوم سیاسی در دانشگاه قطر آن را خنده دار و غیرواقعی خواند. وی گفت: تغییر عقیده از "زمین در ازای صلح" به سمت "پول در ازای صلح" توهینی برای آرمان فلسطینیان است. کاملا روشن است که نظر کوشنر این است که به فلسطینیان پول بدهد تا آنها با این موضوع موافقت کنند که اسرائیل همه زمین های آنها را بگیرد بدون آن که هیچ امتیازی به آنها داد شود.