به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، یک روزنامه لبنانی با اشاره به سیاستهای آمریکا در قبال ایران نوشت ترامپ در برابر ایران در مخصمه قرار گرفته و دچار سردرگمی است.
روزنامه «الاخبار» لبنان در یادداشتی به قلم «ولید شراره» نویسنده و روزنامهنگار لبنانی، نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در اظهارات خود درباره ایران و اینکه طرح حمله نظامی به سه منطقه در این کشور را 10 دقیقه مانده به اجرای آن لغو کرد، دو هدف داشت: هدف اول او از این اظهارات مربوط به داخل آمریکا و حامیان انتخاباتی خود بود. او با این سخن تلاش کرد بگوید که تا جای ممکن از درگیر کردن آمریکا در جنگ جدید در خاورمیانه پس از جنگ افغانستان و عراق پرهیز میکند. ترامپ که تمام دل مشغولی او فراهم کردن مناسب ترین بستر انتخاب مجدد خود برای دور دوم ریاست جمهوری است، از پیامدهای فاجعه بار هرگونه ماجراجویی بزرگ نظامی که تأثیر نتایج آن بر فرصت هایش مشخص نیست، آگاه است.
هدف دیگر او از این اظهارات اعمال فشارهای بیشتر معنوی و سیاسی بر ایران بود تا این کشور را وادار کند از تصمیم خود عقب نشینی و با شروط ترامپ برای مذاکره موافقت کند. رئیس جمهور آمریکا در مخمصه ای قرار گرفته است که راه برونرفت از آن را نمی داند. او به دنبال درگیری مستقیم نظامی با ایران نیست، اگر چه وارد جنگ اقتصادی، سیاسی و رسانه ای علیه تهران با هدف تسلیم کردن آن در برابر شروطش شده است.
مقاومت ایران در برابر این سیاست آمریکا و وارد شدن به عرصه درگیری مستقیم با نیروهای آمریکایی از طریق سرنگون کردن هواپیمای آن، ترامپ را در شرایط بسیار دشواری قرار داده است. از سوی دیگر، شکاف در داخل حاکمیت سیاسی آمریکا بین دو گروه حامی جنگ و مخالفان آن، شرایط را برای او دشوارتر کرده است.
گروه اول خواهان اقدام نظامی علیه ایران است و مخالفان نیز به علت کشیده شدن پای آمریکا به یک جنگ [همه جانبه] با آن مخالفت میکنند. رئیس جمهور نابخرد بهعلت سناریوی اعمال فشار حداکثری و تنشی که مشاورانش ایجاد کردهاند، خود را در بحرانی می بیند که پیشتر بسیاری درباره آن هشدار داده بودند.
اطلاعاتی که از واشنگتن منتشر میشود حاکی از آن است که رایزنی های رئیس جمهور با اعضای دولت و نمایندگان دو حزب اصلی در کنگره درباره سرنگونی هواپیمای جاسوسی آمریکا، معطوف به دو دیدگاه متفاوت درباره مناسب ترین گزینه برای برخورد آمریکا با این تحول مهم بوده است.
جان بولتون، وزیر دفاع؛ مایک پومپئو، وزیر امور خارجه و جینا هاسپل، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، خواهان برخورد فوری با چالش ایران بودند، حال آنکه نظامی ها و نمایندگان حزب دمکرات، با این گزینه مخالفت کردند.
نخستین ملاحظه ای که باید بدان توجه کرد توافق حلقه ترامپ و بولتون درباره ضرورت واکنش نشان دادن آمریکا و کسب حمایت نهادهای مهم امنیتی در این خصوص است. دومین ملاحظه درباره نهادهای نظامی است. آشکار است که نهاد نظامی آمریکا با جنگ گسترده علیه ایران مخالف است و علت آن نیز این است که اولا از هزینههای سنگین آن آگاه است و دوم اینکه جنگ با آن چیزی که آمریکا آن را اولویت حیاتی خود می داند یعنی تمرکز و توجه بر رقابت راهبردی با چین و روسیه و به کارگیری توانمندی های موجود برای این اهدف، مغایرت دارد.
با وجود این، مارک اسپر، وزیر دفاع جدید آمریکا که ترامپ روز سهشنبه او را به این سمت منصوب کرد، بسیار به پمپئو نزدیک است. او در آکادمی نظامی «وست پوینت» همکلاس پمپئو بود و سال 1986 از آن فارغ التحصیل شدند. به گفته منابع آگاه در امور آمریکا، اسپر درباره خصومت شدید با ایران دیدگاه مشترکی با پمپئو دارد. افزون بر این، هماهنگی برخی چهره های نظامی در داخل نهاد نظامی با رویکرد تندروهای دولت درباره ایران نیز حائز اهمیت است. ژنرال «کنت مکنزی» فرمانده نیروهای آمریکایی در خاورمیانه از جمله این افراد است. کتی گیلسینان در مقاله ای در روزنامه «آتلانتیک» به نقش وی در تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس پس از حمله به نفتکشها در بندر فجیره اشاره کرد و گفت «او در جمع نظامیان آمریکایی اعلام کرد که علت حضور شما در اینجا من هستم.»
این دادهها نشان می دهد که اشخاصی تاثیرگذار در اطراف رئیس جمهور آمریکا و نیز متحد اسرائیل، عربستان و امارات مدام تلاش میکنند که رئیس جمهور آمریکا را به جنگ با ایران سوق دهد. این افراد بر این نظرند که اقدام ایران در سرنگون کردن این هواپیما, ضربه ای به جایگاه و حیثیت آمریکا در سطح جهانی بوده و سبب تشویق کشورهای دیگری مانند چین، روسیه، کره شمالی و ونزوئلا خواهد شد تا سیاست آمریکا را به چالش بکشند و به تهدیدهای آن توجه نکنند.