پخش زنده
امروز: -
جمهوریت: جناج آمریکا زده در کشورهای مختلف برای حفظ حاکمیت خود یا باید سیاست وابستگی به آمریکا را ترک کند یا در غیر این صورت سرنگون خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما روزنامه جمهوریت ترکیه در مقاله ای با عنوان”عصر آسیا- پاسیفیک آغاز شده است“ به قلم محمد علی گوللر نوشت: سلطه قدرتهای آتلانیتکی و حاکمیت جهانی آمریکا پایان یافته و عصر حاکمیت قدرتهای آسیا-پاسفیک بر جهان آغاز شده است. جناح آمریکا زده در ترکیه، این مسئله را نمی پذیرد اما مقامات و نظریه پردازان آمریکایی نسبت به این واقعیت آگاهند و بر اساس این واقعیت می خواهند راهبرد جدیدی را تدوین کنند.
دانیل واگنر، بنیانگذار راه حل های ریسک و مدیریت ریسک در تاریخ 15 ژوئن 2019 در پایگاه اینترنتی نشنال اینترست نوشت: قدرت رهبری واشنگتن در جهان در حال کاهش است و با توجه به واقعیت اوج گیری چین باید استراتژی جدیدی برای مقابله چین تدوین کرد.
درباره کاهش قدرت هژمونیک و سلطه طلبی و تضعیف قدرت رهبری آمریکا درجهانی که روند گریز از مرکز در آن، آغاز شده است و تاثیر آن بر روابط بین المللی آمریکا چند نمونه قابل ذکر است:
آمریکا در راستای هدف محاصره و تحریم ایران، از برجام خارج شد و سپاه پاسداران انقلاب ایران را تروریست، اعلام و از متحدانش درخواست کرد در تحریم شدید ایران شرکت کنند و به ایران هشدار دهند. اما اتحادیه اروپا از برجام حمایت کرد و آلمان، فرانسه و انگلیس برای حفظ روند همکاری اقتصادی و تجاری با ایران، اینستکس را سازماندهی می کنند.
آمریکا به علت ضعف نظام اقتصادی، تحریم تجاری علیه اتحادیه اروپا را که متحد آمریکاست اجرا می کند. ترامپ حتی کشورهای ناتو را تهدید کرد و گفت: باید کشورهای عضو، سهمیه هزینه ناتو را بپردازند. ترامپ می گوید ناتو، ارزش و اعتبار خود را از دست داده است. فرانسه و آلمان در پاسخ به ترامپ از لزوم تشکیل ارتش اروپایی «پِسکو PESCO» سخن می گویند. ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی که بزرگترین مشتری شرکتهای انحصاری تولید سلاح های آمریکاست به مسکو، سفر و با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور در ۱۳ مهر ۱۳۹۶ توافقنامه اولیه خرید سامانه موشکی اس 400 را امضا کرد.
روند تغییر در ساختار رهبری جهان با مشکلات و موانعی روبرو خواهد شد. آمریکا برای مقابله با از دست دادن رهبری جهان، عملیات تاکتیکی، نظیر هدف قراردادن چین و اتحادیه اروپا به لحاظ تجاری و اقتصادی، محاصره و تحریم ایران، افزایش ناوگان دریایی در مدیترانه شرقی و دریای چین جنوبی و حملات به کشورهای آمریکای جنوبی که در حکم حیات خلوتش محسوب می شوند در دستور کار خود قرار داده است. اما همه این عملیات ها نشان می دهند آمریکا در موضع راهبرد دفاعی قرار گرفته است و واقعیت های موجود را نمی تواند تغییر دهد.
سایر نقاط ضعف آمریکا عبارتند از:
- آمریکا برای فشاردادن گلو و خفه کردن روسیه تلاش کرد که اوکراین را به اتحادیه اروپا و ناتو ملحق کند. اما روسیه، شبه جزیره کریمه را به خاک خود ملحق کرد.
- آمریکا برای ضربه زدن به روسیه تلاش کرد سوریه را اشغال و تجزیه کند اما روسیه وارد سوریه و دریای مدیترانه شرقی شد.
- آمریکا تلاش کرد تنگه مالاکا را اشغال کند و راه ارتباطی چین با کشورهای خاورمیانه را تحت کنترل خود بگیرد. اما چین با پاکستان، قرارداد همکاری امضا کرد و کریدور ارتباطی بین دو کشور ایجاد شد و تنگه مالاکا را از دور خارج ساخت.
- آمریکا تلاش کرد علیه چین، روسیه را به متحد خود تبدیل کند و در راستای این هدف، ”شورای همکاری مشترک روسیه و ناتو“ و ”شورای روابط اتحادیه اروپا و روسیه“ را سازماندهی و راه اندازی کرد. اما چین و روسیه، قرارداد مشارکت استراتژیک امضاء کردند.
- آمریکا تلاش کرد برای مقابله با مشارکت استراتژیک چین و روسیه، روابط راهبردی با هندوستان را گسترش دهد. اما مسکو و پکن، پاکستان و هندوستان را به عضویت سازمان همکاری شانگهای پذیرفتند.
اهمیت ساماندهی این نوع همکاریها و اتحادها در نظام بین الملل در مقابل سیاست تهاجمی و دفاعی واشنگتن برای حفظ رهبریِ رو به تضعیف آمریکا در آینده بهتر درک خواهد شد. برگزاری اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای و کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا (۲۴ و ۲۵ خرداد 1398) نیز نشان داد نقش رهبری آمریکا در نظام بین الملل تضعیف شده است. کشورهای آسیایی بر دیدگاه مشترکِ متکی بر”تشکیل منطقه امن تر و مرفه تر“ تاکید کردند.
توازن قوای جدید در جهان نشان می دهد در اکثر کشورهای مختلف، مشکل اصلی داخلی، حضور جناح سیاسی آمریکا زده است. جناج آمریکا زده در کشورهای مختلف برای حفظ حاکمیت خود یا باید سیاست وابستگی به آمریکا را ترک کند یا در غیر این صورت، سرنگون خواهد شد. البته طوفان شدید سیاسی در حال وزیدن است و ممکن است این جناح آمریکا زده با ترک وابستگی به آمریکا نیز نتواند به اقتدار و سلطه خود ادامه دهد.