گزارش مکتوب؛
اعتیاد دانش آموزان، زنگ خطری که باید جدی گرفته شود
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی در مورد مصرف موادمخدر از سوی دانش آموزان می گوید: اعتیاد یکی از معضلات و مشکلات اساسی جامعه است و دانش آموزان هم به عنوان جزیی از جامعه درگیر این معضل می شوند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، نخستین بار که نام موادمخدر را شنید در مدرسه بود، خانواده اش اهل دود و اعتیاد نبودند، دانش آموز دبیرستان بود که همکلاسی اش مواد مصرفی پدرش را به مدرسه آورده بود، از روی حس کنجکاوی مقداری از آن مواد را به همراه دوستش مصرف کردند تا ببینند چه حسی پیدا میکنند، هرگز فکر نمیکرد که به مصرف این مواد خانمانسوز وابسته شود خودش را قویتر از این میدانست که با یکبار مصرف معتاد شود خودش میگفت: در کلاس با تعدادی از بچهها مواد مصرف میکردیم، ۴سال به صورت تفننی به دور از چشم خانواده موادمخدر مصرف میکردم و آنقدر وابسته شدم که ۲سال به صورت دائم معتاد مواد شدم.
با کمک خانواده اش و مشاوران مدرسه مواد را ترک کرد، اما اکنون افسوس روزهای خوب نوجوانی و جوانی را میخورد که دود شد و به هوا رفت...
زنگ خطر کاهش سن مصرف موادمخدر در کشور ما سالهاست به صدا در آمده است زنگ خطری که به راحتی نمیتوان از کنار آن گذشت؛ هشداری که غفلت از آن در آینده منجر به صدمات و ضررهای جبران ناپذیری خواهد شد.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی در مورد مصرف موادمخدر از سوی دانش آموزان میگوید: اعتیاد یکی از معضلات و مشکلات اساسی جامعه است و بسیاری از آسیبهای اجتماعی زاییده این مشکل است، دانش آموزان هم به عنوان جزیی از جامعه درگیر این معضل میشوند.
قاسمعلی خدابنده معتقد است دانش آموزان بی سرپرست، بدسرپرست و یا دانش آموزانی که پدر یا مادر و یا هر دو معتاد هستند بیش از دیگران در معرض خطر اعتیاد قرار دارند و گاهی برخی از دانش آموزان به دلیل فقر به خدمت شبکههای توزیع موادمخدر درمی آیند.
وی گفت: برای پیشگیری از مصرف موادمخدر در بین دانش آموزان برنامههای مختلفی در آموزش و پرورش در نظر گرفته شده است و در حال اجراست.
خدابنده با اشاره به اینکه آمار دقیقی از دانش آموزان معتاد در دست نیست افزود: از یک میلیون و ۳۵۰هزار دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی این استان، هزار دانش آموز مصرف کننده موادمخدر و در حال ترک مواد هستند.
برای پیگیری موضوع به یک مدرسه پسرانه رفتم که در نزدیکی آن پارک کوچکی بود،دانش آموزان دبیرستانی میگفتند هنگام تعطیلی مدرسه توزیع کنندگان زیادی در این پارک به فروش انواع موادمخدر مشغولند همگی انواع موادمخدر را میشناختند، با گشت و گذاری داخل پارک به صحت حرفهای دانش آموزان پی بردم.
معاون فرهنگی آموزش و پرورش خراسان رضوی هم درباره تعداد دانش آموزان معتاد گفت: یک دهم درصد از دانش آموزان خراسان رضوی به مصرف انواع موادمخدر اعتیاد دارند که از این تعداد ۵۱درصد دختر و ۴۹درصد پسر هستند.
علیرضا مالک اشرفی افزود: آمارهای ارائه شده تنها براساس مراجعات دانش آموزی به مشاوران مدارس بوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد درباره علل روی آوردن دانش آموزان به موادمخدر گفت: سبک زندگی خانواده، فضای محله و اجتماعی که نوجوان در آن زندگی میکند، میزان دسترسی به موادمخدر و وجود پدر و مادر معتاد از مهمترین علل گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف موادمخدر است.
دکتر سیدمحسن اصغری نکاح معتقد است برای رهایی از معضل اعتیاد دانش آموزان باید برنامههای پیشگیرانه مدون و دقیق داشت و خانوادهها همچنان که برای درس و مدرک و پیشرفت تحصیلی فرزندانشان نگران هستند باید برای سلامت روح و روان آنها وقت بگذارند و از آنها در برابر آسیبهای اجتماعی محافظت کنند.
به گفته وی برای حل اصولی و منطقی مسئله باید ابتدا وضع موجود را براساس آمارهای دقیق موجود بررسی و سپس تعداد دانش آموزان مبتلا به اعتیاد را شناسایی کرد و باید دانست که چه تعداد دانش آموز در چرخه توزیع موادمخدر گرفتار شده اند؟
علی عبدالعالی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت هم درباره ابتلای نوجوانان و جوانان به بلای خانمانسوز اعتیاد میگوید: شرایط امروز جامعه با شرایط دهههای قبل بسیار متفاوت شده است، در دهه ۶۰ اگر دانش آموزی میخواست فیلم غیرمجازی را تهیه کند به سختی بسیار میتوانست به فیلم دسترسی پیدا کند، اما در شرایط فعلی که جهان به دهکده ارتباطات تبدیل شده هر دانش آموز با کوچکترین زحمتی میتواند تنها از طریق موبایل خود به هر آنچه در ذهنش میگذرد دسترسی یابد.
دکتر علی عبدالعالی میافزاید: آموزش و پرورش و خانوادهها باید در این شرایط به کنجکاوی نوجوانان و جوانان پاسخهای مناسب دهند و به دانش آموزان آگاهی بدهند که همه موادمخدر و روان گردانها اعتیاد آور هستند و برای پیشگیری از گرایش دانش آموزان به مواد مخدر باید برنامه ریزی عملی انجام شود.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی با اشاره به اینکه اعتیاد هم یک معضل اجتماعی و هم یک معضل اقتصادی است به والدین توصیه کرد در صورت مشاهده رفتارهای غیرمعمول از سوی فرزندانشان مسئله را با مشاوران مدارس در میان بگذارند.
طبیعی است برای پیشگیری از اعتیاد و گرایش دانش آموزان به مصرف موادمخدر، آموزش و پرورش و خانوادهها و نهادهای مرتبط وظیفه دارند با آگاهی بخشی از ابتلای نوجوانان و جوانان به اعتیاد جلوگیری کنند و به دانش آموزان گوشزد کنند که حتی با یکبار مصرف معتاد مواد مخدر میشوند.
نویسنده: اعظم ذوقی بیتا