در سایت آب سنگین اراک
شمارش معکوس ۱۰ روزه برای ثبت ۳۰۰ کیلو اورانیوم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران: شمارش معکوس ۱۰ روزه برای ثبت ۳۰۰ کیلو اورانیوم آغاز شده است
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در نشست خبری در سایت آب سنگین اراک در شهرستان خنداب در تشریح آخرین اقدامات فنی این سازمان در راستای اجرای بیانیه اخیر شورای عالی امنیت ملی در توقف برخی تعهدات برجامی با بیان اینکه شمارش معکوس آغاز شده است، گفت: از امروز به مدت ۱۰ روز که میشود ۶ تیر (۲۷ ژوئن) ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کرد.
وی افزود: ما امروز وعده گذاشتیم از آنچه انجام میشود و در اجرای دستورات شورای عالی امنیت ملی و رئیس جمهور به سازمان انرژی اتمی ابلاغ شد اطلاعاتی در خصوص آب سنگین اراک در اختیار شما قرار خواهیم داد. وی گفت: درباره تصمیمات شورای عالی امنیت ملی دو اقدام اعلام شد، یکی فرا رفتن از تعهد ذخایر ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده و همچنین عدم پذیرش تعهد عرضه به خارج از کشور به عنوان تعهد در خصوص آب سنگین که مازاد ۱۳۰ تن طبق برجام باید به بازار خارج عرضه کند.
کمالوندی افزود: اما در مرحله دوم که نمی دانیم ورود کنیم یا نه، بسته به تصمیم طرفهای برجام بخصوص اروپاییها دارد. وی افزود: شاهد رفت و آمدهایی در این زمینه بوده ایم و آن چه مسلم است مسئولان نظام بر اساس تصمیات اقدام خواهند کرد. کمالوندی گفت: ما تولید اورانیوم را ۴ برابر کردیم و این تولید را مجددا افزایش دادیم. سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: از امروز به مدت ۱۰ روز که میشود ۶ تیر (۲۷ ژوئن) ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کردو علاوه بر اینکه از این رقم عبور خواهیم کرد افزایش تولید نیز به شدت بالا خواهد رفت.
وی گفت: بعد از اینکه از ۳۰۰ کیلو عبور کردیم سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین ۳ ممیز ۶۷ را بیشتر خواهیم کرد. کمالوندی افزود: در خصوص آب سنگین نیز استحضار دارید که ما به خاطر تحولاتی که در این مجتمع صورت گرفته است خود ما هم اکنون مصرف کننده آب سنگین شده ایم که کاربردهای مختلفی دارد. وی گفت: از کاربردهای آن استفاده درتشخیصهای پزشکی و غربالگری نوزادان است که میتوان تا ۵۷ نوع بیماری را در بدو تولد با آنالیز خون نوزاد تشخیص دهد. کمالوندی افزود: همچنین بیماریهایی که ممکن است در سالهای بلوغ آثار آن پیدا شود نیز در همان زمانهای ابتدایی بیماری قابل تشخیص خواهد بود.
برای اجرای مرحله دوم منتظر تصمیم مقامات هستیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: باید مواد پیشرفتهای که ارزش افزوده بسیار بالایی دارد صادر کنیم، به طور مثال اکسیژن ۱۸، هر گرمی حدود ۲۷ تا ۳۰ دلار در بازارهای بین المللی ارزش دارد که هر کیلوگرم آن حدود ۳۰ هزار دلار خواهد بود. بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری افزود: در ارتباط با مرحله دوم ما منتظر تصمیم مقامات هستیم و هنوز برای اروپاییها وقت باقی است و فرصت به اندازه کافی هست. وی با بیان این که اروپاییها یک سال که ما به آن میگوئیم صبر استراتژیک، بعد از آن هم ۲ ماه برای تصمیم گیری فرصت داشتند، افزود: با توجه به شرایط موجود باید رفتار آنها را بر مبنای یکی از این ۲ تعریف قرار دهیم که یا نمیخواهند کاری انجام دهند یا این که میخواهند، اما به هر دلیلی نمیتوانند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: این ناتوانی میتواند به دلیل فنی و ناتواناییهای داخلی باشد و یا مقابل رقیب و یا در برابر یک کشور قدرتمند نمیتوانند عرض اندام کنند. هر وجههای هم باشد عملا کشورهای اروپایی اظهار عجز کرده اند که ما توانایی مقابله را نداریم و در این خصوص مسئول آن وزارت امور خارجه است. وی گفت: وزارت امور خارجه در تماس دائم با مسئولان مربوط است، چندی پیش خانم اشمیت با آقای عراقچی ملاقات داشتند به هر حال هنوز هم حرفها و صحبتهای خوب زده میشود، اما آن چه که اهمیت دارد عمل است که جمهوری اسلامی بیشتر از این برای دیدن عمل آنها صبر نخواهد کرد.
آب سنگین را صادر نمی کنیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اگر براساس تصمیمی که کشور گرفته، تعهدی مبنی بر عرضه تولید مازاد بر ۱۳۰ تن به خارج داشتیم دیگر به عنوان تعهد به آن نگاه نمیکنیم. بهروز کمالوندی در نشست خبری در مجتمع آب سنگین اراک افزود: اکنون باتوجه به اینکه عمده اینها در صنایع دارویی مورد استفاده قرار میگیرد به تدریج در داخل کشور هم نیاز به آن اضافه خواهد شد و ما درحال حاضر داریم به بخش مهمی از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهیمان از این مواد میدهیم، موادی که تا قبل از این از خارج از کشور وارد میشد.
وی گفت: این را گفتم که بدانید ممکن است در سنوات آینده ما حتی میزانی که در داخل کشور مصرف میکنیم به حدی باشد که اصلا نیازی به صادرات به خارج نباشد به خصوص که ما آب سنگین را به عنوان یک ماده اولیه دیگر قرار نیست صادر کنیم مثل این است که به جای صدور گاز آن را ببریم در مواد پتروشیمی و با آن انواع محصولات پتروشیمی صادر کنیم که از نظر اقتصادی ارزش افزوده بالایی دارد و استفاده در صنایع بالاست و این را در بازدیدی که خواهید کرد آشنا خواهید شد.
وی تاکید کرد: اگرچه ما نمیخواهیم تعهداتی که در گذشته داشتیم و بازارهای خوبی که پیدا کردیم کنار بگذاریم هم به جهت تعهداتی که داشتیم و هم بازاراهایی که داریم و آنرا حفظ بکنیم. کمالوندی افزود: ممکن است با یک روندی از رفتن به سمت ۱۳۰ تن به بالا پیش برویم گرچه رفتن به سمت ۱۳۰ به بالا برای ما هدف نیست در حقیقت اگر تعهدی داشتیم ما برای عرضه مازاد بر ۱۳۰ تن به خارج براساس تصمیمی که کشور گرفته این را به عنوان تعهد به آن نگاه نمیکنیم، اما مزیت اقتصادی مان را کنار نمیگذاریم و در صدورش حتما برنامه ریزی داریم و در توسعه این صنعت که کمک میکند به اینکه ما دیگر آن را به عنوان یک ماده اولیه صادر نکنیم.