پخش زنده
امروز: -
پیوست فرهنگی طرحهای سالمسازی دریا درمازندران اجرا نمیشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، همزمان با روز عید سعید فطر، چند دختروپسر جوان درسد لفور سوادکوه از توابع استان مازندران، با پوششی هنجارشکنانه در مقابل چشم همگان با قایق به تفریح پرداختند و البته تصاویر این افراد به سرعت در فضای مجازی منتشر و دست به دست می شد.
دادستان مازندران اعلام کرد: حضور عدهای به صورت مختلط و نداشتن پوشش مناسب و انتشار این تصاویر در شبکههای اجتماعی جرم است و با عوامل این هنجارشکنی برخورد میشود. یونس حسینی عالمی با اشاره به اینکه آب منطقه ای مازندران اعلام کرده این فضا در اختیار بخش خصوصی بوده است، گفت: نظارت بر عهده آب منطقه ای و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران بوده و ممکن است واگذاری مقطعی در اختیار بخش خصوصی باشد، اما تکلیف اینکه به چه کسانی واگذار شود و مراقبتهای نظارتی با آب منطقه ای است. وی تأکید کرد: این نهادها، باید در حوزه مسئولیت خود به درستی عمل کنند و به بهانه واگذاری به بخش خصوصی از خود سلب مسئولیت نکنند.
معاون سیاسی امنیتی استاندار نیز به این واقعه واکنش نشان داد و گفت: با وجود همه تمهیدات به دلیل حجم بالای حضور گردشگران و گستردگی استان، عدهای معدود در نقاطی دورازمنظرعمومی اقدام به رفتار های ضد فرهنگی و اخلاقی کردند که دستگاههای مسئول، رسیدگی می کنند.
بعد ازاین موضعگیریها، دادستان عمومی و انقلاب مازندران دستور داد تا قایق های سد لفورتوقیف شوند و پلیس در اقدامی ضربتی قایق های خصوصی را هم توقیف کرد و یک نفر نیزدستگیر شد.
همزمان با اقدامات و واکنش های مقامات قانونی درباره این هنجارشکنی، این ماجرا در فضای مجازی هم واکنش های متفاوت و گسترده ای را در پی داشت و برخی نیز اتفاق رخ داده را ناشی از تعطیل شدن امر به معروف و نهی از منکر در کشور دانسته و عده ای نیز از کسانی که مرتکب این اقدام شده اند انتقاد کرده اند که با وجود آگاهی درباره عرف و قوانین با این اقدامشان، حساسیتها را برانگیخته اند.
اجرا نشدن پیوستهای فرهنگی در اماکن گردشگری
اما با وجود مزایای اقتصادی گردشگری برای مازندران نکته ای که سالهاست از چشم مسئولان اجرای طرحهای گردشگری مازندران دور مانده و فرصتی برای هنجارشکنان به وجود آورده است، اجرا نشدن پیوست های فرهنگی در قالب طرحهای گردشگری است. پیوستهایی که در جلسات فقط تصویب می شوند و در حد همان کاغذ باقی می مانند.
اوج این بی بندو باری ها و هنجارشکنی ها را می توان این روزها در سواحل مازندران دید. سواحلی که در 95 منطقه آن طرحهای سالم سازی دریا نیز در حال اجراست. اما دریغ از نظارت ها بر امور فرهنگی و شئون اخلاقی در طرحها...
رسولی از کارشناسان آسیب شناسی اجتماعی دانشگاه مازندران گفت: هر چند وزارت کشور و استانداری متولی و هماهنگ کننده اجرای طرحهای سالم سازی دریا هستند که مقابله با ناهنجاری ها یکی از مصادیق آن است، اما به نظر می رسد در مقابله با ناهنجاری های این حوزه نیروی انتظامی تنهاست و اگر امروز برخورد با پدیده بدحجابی فقط در ناجا خلاصه شده، به دلیل کم کاری و ضعف عملکرد 26 دستگاهی است که طبق قانون در این حوزه نقش داشته اند و بار این ضعف عملکرد بر دوش نیروی انتظامی افتاده است.
وظایف فرهنگی دستگاههای اجرایی و نظارتی
به گفته این کارشناس ، طرح راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف وحجاب 13 دی 1384 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. بر اساس این طرح 26 وزارتخانه، سازمان و دستگاه اجرایی موظف به اجرای طرحهایی برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف شدند.
این پژوهشگر علوم اجتماعی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با 21 وظیفه، وزارت وقت بازرگانی با 13 وظیفه، سازمان صدا و سیما با 31 وظیفه، نیروی انتظامی با 21 وظیفه، وزارت ورزش جوانان با 24 وظیفه، سازمان تبلیغات اسلامی با 12 وظیفه، وزارت آموزش وپرورش با 21 وظیفه، وزارت علوم با 17 وظیفه، مرکز زنان و خانواده با 6 وظیفه، وزارت ارتباطات با 8 وظیفه، شهرداری با 10 وظیفه، وزارت بهداشت با 17 وظیفه، ستاد امر به معروف و نهی از منکر با 11 وظیفه، سازمان بهزیستی با 5 وظیفه، وزارت امورخارجه با 10 وظیفه، وزارت کار با 5 وظیفه، مجلس شورای اسلامی با7 وظیفه، وزارت کشور با 11 وظیفه، سازمان مدیریت و برنامهریزی با 9 وظیفه، قوهقضائیه با 5 وظیفه، وزارت راه و شهرسازی با 9 وظیفه، سازمان میراث فرهنگی با 11 وظیفه، بسیج با 6 وظیفه و سازمان تبلیغات اسلامی با 12 وظیفه، نهادهایی هستند که در مصوبه 427 شورای عالی انقلاب فرهنگی برای گسترش عفاف و حجاب وظایفشان تعیین شده است.
هجوم خرده فرهنگهای مخرب
اما یکی از مهمترین دغدغه ها در حوزه گردشگری که باز هم مورد غفلت متولیان قرار گرفته است تأثیر مخرب خرده فرهنگهای وارداتی برخی گردشگران بر فرهنگ و اصالتهای بومی مناطق میزبان است.
محمدی از جامعه شناسان دانشگاه مازندران هم با بیان اینکه بیشتر کسانی که در تأثیر از گردشگران قرار می گیرند، قشر جوان شهری هستند گفت: ارتباط با گردشگران و الگو قرار دادن و تقلید از رفتارهای آنان، سبب شکاف فرهنگی و اجتماعی می شود. این پژوهشگر افزود: لباس های غیررسمی و بیگانه، تغییر در نوع زندگی عادی و حتی افزایش استفاده از مشروبات الکلی و مواد مخدر از مهمترین چالش های این بخش است.
عضو کمیته علمی گردشگری پایدار سواحل خزر هم گفت: حرکت خزنده تغییرات مخرب محیط زیست بوسيله انسان، ترافیک های سنگین، افزايش آلودگی هوا که سبب تغییرات آب وهوایی وگرم تر شدن و کاهش میزان بارش و نابودی حیوانات و گیاهان نادر وکمیاب دارویی و درمانی مازندران ، زباله ها و پسماندها، تغيير کاربري زمینهای کشاورزي و گسترش ويلا سازي در دو دهه اخير،کاهش توليدات سنتي، افزايش هزينه هاي زندگي روستاييان، تغيير در شيوه رفتاري و سبک زندگي، به فراموشي سپردن آداب و سنن بومي، از ديگر پديده هاي منفي اقبال گردشگران به اين مناطق است.
محمد فاضلی افزود: سوء استفاده برخي از مردم از مسافران به عناوين مختلف مانند اجاره اماكن مسكوني با قيمت هاي بسيار بالا و به ویژه در زمان هاي خاص، بي نظمي و نامناسب نمودن چهره جاده ها و خيابان ها و ورودي هاي شهرها بوسيله تابلو بدست ها، سوء استفاده برخي از جوانان از اماكن استيجاري به علت نبود مدارك شناسايي، ترويج زندگي هاي مدرن ناموفق، خريد و فروش املاك و اماكن روستايياني كه اطلاعات کافی از آثار سوء فروش املاك ندارند از دیگر آثار منفی و بدون نظارت حضور گردشگران است.
فلاح نماینده سازمان های مردم نهاد مازندران نیز با بیان اینکه سهم مازندران و مازندارنی ها از گردشگری، نه تنها رونق اقتصادی نیست بلکه آسیب های فراوان اجتماعی و فرهنگی را تجربه می کند گفت: حضور پر تعداد مسافران و گردشگران در سواحل خزر ، بی تردید فرصتی بزرگ برای مازندران محسوب می شود که با برنامه ریزی مناسب می تواند موتور محرک اقتصاد استان باشد اما این استان به لحاظ اقتصادی از این صنعت بی بهره است و فقط در نقش ارائه دهنده خدمات را به مسافران دارد تا به این ترتیب پس از فصل تابستان شاهد انبوهی از زباله های تولید شده و خستگی نیروهای خدماتی و انتظامی و امنیتی باشد که برای ارائه خدمات به مسافران، شب و روز نداشته اند.
در میان غفلت و کم توجهی مسئولان کشوری و استانی به این بی حرمتی ها نسبت به فرهنگ مازندارنی، این ماموران انتظامی استان هستند که در برخورد با این هنجارشکنان، بارها و بارها مورد شدید ترین توهین ها و درگیری ها واقع می شوند و به نام تحجر و خشک مقدس بودن، هدف سنگین ترین حملات هنجارشکنان قرار می گیرند.جالب آنکه، طرحهایی مانند کتابخوانی در سواحل، جشنواره ساحل سالم، برگزاری تئاتر و محفل های ادبی و فرهنگی از برنامه های مصوب ستاد خدمات سفر و ستاد طرح دریا در مازندران که هیچ یک از این برنامه ها تاکنون اجرا نشده است. این درحالی است که از 30 دستگاه عضو ستاد اجرای طرح دریا، تقریبأ همگی به بهانه کمبوداعتبار، از انجام وظایف فرهنگی خود سر باز می زنند تا بیشترین سود از این غفلتها را هنجارشکنان ببرند و صنعت گردشگری به نام مازندران باشد و به کام هنجارشکنان.