پخش زنده
امروز: -
نیوزویک: بازیگران بی شماری در منطقه هستند که انگیزه های کافی برای حمله به نفتکش ها دارند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ نشریه نیوزویک نوشت کارشناسان اطلاعاتی فیلمی را که آمریکا برای متهم کردن ایران به دست داشتن در حملات پنجشنبه گذشته به دو نفتکش در دریای عمان منتشر کرده است زیر سوال بردند و گفتند واشنگتن در جعل سند و مدرک برای راه انداختن جنگ سابقه دار است.
این نشریه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود به قلم جاناتان برودر نوشت: این فیلم ویدئویی سیاه و سفید بسیار رنگ و رو رفته است. این فیلم چیزی را نشان می دهد که مقامات نظامی آمریکا می گویند یک قایق گشتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که در کنار کشتی کوکوکا کوریجز Kokuka Courageous به کاری مشغول است. این کشتی و یک کشتی دیگر روز پنجشنبه در دریای عمان بر اثر انفجارهایی آسیب دیدند.
در فیلم یک دقیقه و 39 ثانیه ای که فرماندهی مرکزی آمریکا پنجشنبه شب منتشر کرد, چندین خدمه سوار قایق گشتی ظاهرا در حال جدا کردن یک شیء از بدنه نفتکش هستند و پس از آن راهشان را می کشند و می روند. این فیلم بی کیفیت تر از آن است که بتوان تشخیص داد این شیء چیست اما بنا بر ادعای مقامات نظامی آمریکا, خدمه ایرانی یکی از مین های لیمپت عمل نکرده را از بدنه کشتی جدا می کنند .
ویلیام چرچ, محقق نظامی سابق شورای امنیت سازمان ملل, گفت: "سابقه آمریکا در جعل سند و مدرک برای راه انداختن جنگ سابقه خوبی نیست.
مقامات ایرانی گفتند چند قایق گشتی ایران به سوی کشتی کوکوکا شتافتند تا خدمه را که با قایق های نجات نفتکش را ترک کرده بودند نجات دهند. به گفته مقامات ایرانی, این خدمه به ایرانی ها درباره مین منفجر نشده خبر داده بودند.
این فیلم چند ساعت پس از آن منتشر شد که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا با صدور بیانیه ای مدعی شد : "ارزیابی دولت آمریکا این است که ایران مسئول حملات امروز در دریای عمان بوده است" اما کارشناسان اطلاعاتی مستقل می گویند این فیلم هیچ چیزی را درباره اتهام دست داشتن ایران در این حملات , که ایران نیز آن را رد می کند, ثابت نمی کند.
این کارشناسان می گویند بازیگران بی شمار دیگری در منطقه هستند که انگیزه های کافی برای اجرای چنین حملاتی را دارند.
آنتونی کوردزمن , تحلیلگر امور راهبردی در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی به نیوزویک گفت: "این سوال را باید مرتب پرسید که این حمله کار کیست؟ شما با این احتمال مواجه می شوید که داعش این حمله را به اجرا گذاشته است تا دو دشمن -- آمریکا و ایران -- را به جان یکدیگر بیندازد. یا شما این احتمال را می دهید که عربستان سعودی و امارات عربی متحده حادثه ای را به وجود می آورند تا بتوانند از آن برای افزایش فشار بر ایران استفاده کنند."
ایهام کامل, رئیس بخش خاورمیانه در گروه اوراسیا, گفت برخی نیز به این احتمال اشاره کرده اند که حملات پنجشنبه, و حملات یک ماه قبل به چهار نفتکش در همین آبها , عملیات های به اصطلاح "با پرچم دروغینی" هستند که اسرائیل, دیگر دشمن قسم خورده ایران, به اجرا گذاشته است تا ایران را مقصر نشان دهد و برخی ناظران گفته اند این حملات ممکن است با هدایت اعضای تندرو دولت ترامپ به اجرا گذاشته شده باشد.
ویلیام چرچ, محقق نظامی سابق شورای امنیت سازمان ملل, گفت: "سابقه آمریکا در جعل سند و مدرک برای راه انداختن جنگ سابقه خوبی نیست. آمریکا در ایام منتهی به جنگ ویتنام [با جعل کردن ماجرای حمله نیروهای ویتنام شمالی به یک ناو آمریکایی در خلیج تونکین در سال 1964] دروغ گفت, و قبل از جنگ عراق نیز درباره تسلیحات کشتار جمعی این کشور دروغ پردازی کرد. بنابراین, وقتی حمله به این نفتکش ها رخ داد, ما علاوه بر بررسی شواهد, باید درباره چرا و انگیزه نیز سوال کنیم."
چرچ به خروج دولت آمریکا از توافق هسته ای ایران در ماه مه پارسال, و بازگرداندن تحریم های اقتصادی علیه تهران و تمدید نکردن معافیت های هشت کشور از بزرگترین مشتریان نفتی ایران از تحریم های نفتی در چارچوب سیاست "فشار حداکثری" دولت ترامپ برای مجبور کردن تهران به بازگشت به میز مذاکره درباره یک توافق هسته ای جدید اشاره کرد.
چرچ در خصوص فیلم ویدئویی گفت قبل از اینکه بتوان درباره دست داشتن ایران در این حمله به نتیجه ای رسید, خیلی چیزها باید روشن شود. وی به نیوزویک گفت: "این فیلم چیزی را ثابت نمی کند. ما باید بدانیم این فیلم چطور گرفته شده است, چه زمانی گرفته شده است, قبل و بعد آن چه بوده است. بعد شما باید با کسانی که در این فیلم هستند حرف بزنید تا نظر آنها را درباره اتفاقی که افتاد بپرسید. اگر من باشم بررسی می کنم تا ببینم آیا این فیلم جعل نشده است. شما باید هر کاری را که یک مامور تحقیق زبده انجام خواهد داد, انجام دهید."
چرچ , که سال ها افسر اطلاعاتی آمریکا در خاورمیانه و شرق آفریقا بود, اذعان می کند که ایرانی ها قایق های گشت زنی کلاس گشتی دارند اما او یادآور می شود که نیروی دریایی ایران, نه سپاه پاسداران, نزدیکترین پایگاه دریایی به محل حملات را دارد, که این یک ناهمخوانی احتمالی در روایتی است فرماندهی مرکزی آمریکا درباره تعلق شناور مورد نظر به سپاه پاسداران ارائه کرده است. او همچنین به این اشاره می کند که این فیلم ویدئویی روشن نمی کند که مربوط به کدام یک از دو نفتکشی است که هدف قرار گرفتند.
افزون بر آن, چرچ گفت مشخص نیست آیا مین های لیمپت موجب انفجار در دو کشتی شدند. مین های لیمپت را معمولا غواصان به بدنه کشتی ها می چسبانند. برخی گزارش ها حاکی است خدمه یکی از نفتکش ها یک شیء پرنده را دیده بود, که احتمالا یک پهپاد بوده است که قبل از انفجار به سمت نفتکش در پرواز بود. در آن صورت, این احتمال هست که انفجار ناشی از حمله پهپاد بوده باشد.
چرچ همچنین گفت:"پهپادها و مین های لیمپت به قیمت ارزان در منطقه خاورمیانه پیدا می شوند. هر کسی آنها را دارد. پس ما بسیار بیش از چیزی که این فیلم نشان می دهد, باید بدانیم."
این کارشناس اطلاعاتی همچنین گفت معلوم نیست چرا , در حملات اخیر, ایران نفتکش های متعلق به نروژ و ژاپن را هدف قرار داد که هر دو از بهترین مشتریان نفتی ایران هستند.!
وی افزود: "آنها دهها سال به این کشورها نفت فروخته اند. چرا باید این کار را بکنند؟" چرچ معتقد است برای شناسایی عوامل این حملات باید تحقیقات مستقل انجام بگیرد.