پخش زنده
امروز: -
استان البرز سالانه حدود یک میلیون و 900 هزار تن محصولات کشاورزی تولید می کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز البرز، استان البرز با تولید سالانه یک میلیون و 885 هزار و 28 تن انواع محصولات کشاورزی اعم از دامی و گیاهی نقش برجسته ای در کشاورزی کشور ایفا میکند. محصولاتی که ارزش اقتصادی آنها 33 هزار و 972 میلیارد ریال برآورد شده است. 910 هزار تن از این محصولات را تولیدات زراعی، 521 هزار تن را محصولات باغی و 453 هزار تن را تولیدات دام، طیور و آبزیان تشکیل می دهد. البرز با داشتن تنها نیم درصد از زمینهای کشاورزی کشور، حدود 2 درصد از این محصولات را تولید میکند.
همجواری با موسسات تحقیقاتی کشاورزی که 80 درصد فرآورده های پژوهشی کشور را تولید می کنند نیز فرصتی بی نظیر برای کشاورزان فراهم کرده تا سطح عملکرد مزارع را افزایش دهند. بنابر اعلام سازمان جهاد کشاورزی متوسط عملکرد زراعی در کشور 7 تن در هر هکتار است که در البرز برابر ۲۴ تن است. همچنین متوسط عملکرد کشوری برای محصولات باغی ۶.۸ تن در هکتار است که این شاخص در البرز حدود ۲۰ تن در هکتار برآورد میشود.
البرز همچنین بسیاری از رتبه های برتر کشور در شاخص های کشاورزی را از آن خود کرده است. رتبه نخست متوسط عملکرد گندم و جو، رتبه دوم متوسط عملکرد پنبه، رتبه ششم متوسط عملکرد ذرت علوفه ای، رتبه اول تولید آلو قطره طلا، رتبه دوم تولید هلو و شلیل و رتبه اول تولید توت فرنگی گلخانه ای از جمله این موفقیت ها است. از دیگر موفقیت های بخش کشاورزی استان کسب رتبه چهارم تولید تخم مرغ، رتبه نهم تولید شیر، رتبه سوم ظرفیت پولت تخم گذار و رتبه پنجم ظرفیت مرغ تخمگذار در کشور است.
رشد بارش ها در سال زراعی جاری نویدبخش رونق بیشتر تولید در این زمینه نیز شده است. از ابتدای مهرماه سال 97 تاکنون حدود 400 میلیمتر بارندگی در استان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 30 درصد افزایش داشته است. به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی این افزایش بارش منجر به تأمین آب مورد نیاز اراضی زیر كشت غلات، دانه های روغنی و باغات به خصوص در دشت های ساوجبلاغ، نظرآباد، كرج و اشتهارد و همچنین در مناطق نیمه دیم و پهنه های شهرستان طالقان و بخش آسارا شده است و افزایش 10 تا 15 درصدی تولید زراعی و باغی را در پی خواهد داشت. این افزایش تولید باعث شده تا سازمان جهاد کشاورزی رشد 3 هزار کانتینری در صادرات محصولات زراعی و باغی نسبت به سال گذشته را پیش بینی کند و از صادرات 10 هزار کانتیر در سال جاری خبر دهد.
آماری که با توجه به افزایش 1.5 برابری سرمازدگی باغات نسبت به سال گذشته، سیلاب نوروزی و هجوم ملخ ها به مزارع کشاورزی برای تحقق یافتن نیازمند حمایت جدی دولت از باغداران و کشاورزان است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی میزان خسارت سرما به باغات را بیش از هزار و دویست میلیارد تومان برآورد کرد. سرمایی که در اوایل اردیبهشت از سمت غرب وارد استان شد و اراضی کشاورزی تا مرز شهرستان فردیس را دچار خسارت شدید کرد. این کاهش دما در مناطق کوهپایه ای به منفی هشت درجه سانتیگراد و در مناطق دشتی تا منفی پنج درجه سانتیگراد رسید.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان در این باره با بیان اینکه شدت سرمازدگی در شهرستان های مختلف متفاوت است، افزود: سرمازدگی تمام درختان هسته دار و دانه دار همچون هلو، شلیل، آلو، گوجه سبز، سیب، گلابی، گیلاس، آلبالو، توت، گردو و بادام را در برگرفته است به طوریکه در بعضی نقاط تا ۹۵ درصد محصولات از بین رفته است.
تاج الدینی افزود: در مجموع از ۲۴ هزار هکتار سطح باغات استان، حدود ۱۶ هزار و ۴۰۴ هکتار از این اراضی دچار سرمازدگی شده اند که ۶۸ درصد باغات را شامل می شود. وی میزان محصول خسارت دیده در باغات را حدود ۳۷۹ هزار تن برآورد کرد و گفت: سرمازدگی امسال منجر به کاهش برداشت ۸۲ درصدی میوه از باغات استان خواهد شد.
با توجه به میزان بالای سرمازدگی به نظر میرسد نباید تنها به جبران خسارات باغداران از سوی بیمه اکتفا کرد؛ چراکه در این صورت باغ های بیمه نشده در سال زراعی آینده توان مالی لازم برای تولید محصولات را نخواهند داشت. آن هم در شرایطی که کشور بیش از همیشه به رونق تولید، اشتغالزایی و ارزآوری از طریق صادرات محصولات کشاورزی نیاز دارد.