به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ در را که باز میکنی ، صدای همهمه ی زنان لابلای رنگ ها و بوهای مختلف پیچیده ، "دنگ دنگ " موسیقی راک با آرایش ها جور است.
از میان چند آرایشگر پری را باید گوشه دنج آرایشگاه پیدا کنی . مشتری هایش انگار با بقیه ی آرایشگرها فرق دارند .
آرایشگاه با سابقه ای نیست . اما آنقدر شلوغ است که تاییدی باشد بر پردرآمد بودن شغل آرایشگری و آرایشگاه داری در ایران .
چند خانم در نوبت بودند. پری به همان اندازه که کار می کردد حرف میزد. از تبلیغ برای فروش لوازم آرایش تا ماسک صورت و دردل با مشتری ها. نفر سوم روی صندلی نشست. نگاهی به چهره اش در آینه انداخت. درد دلش شروع شد.
" همه ی چروک ها از رژیم های لاغری است. دیگه خسته شدم از بس غذا نخوردم. آب نمیشه فقط صورت لاغر و چروک میشه ." پری بین حرفش دوید گویا فرصت به دستش افتاده بود . گفت : " برای لاغری غذا نخوردن و رژیم کافی نیست ." دستش را به سمت دختری لاغر اندام و باربی برد و گفت:" اونو میبینی دکتر نیست که نرفته باشد انواع رژیم ها را گرفته اما آخر سراغ خودم آمد . اصلا بدون مکمل نمیشه استایلت رو عوض کنی . با چند تا قرص و پودر ."
زن نگاهی به دختر انداخت و سپس با حسرت به اندام خودش . نگاهش عاجزانه بود . پری در گوشش چیزی گفت . زن سر تکان داد . با نگرانی چیزی گفت . واژه "شیشه" را شنیدم. مغزم تیر کشید . زن بیچاره . پری دوباره در گوشش حرفی زد . زن لبخند زد . معامله جوش خورد.
این روزها برخی آرایشگاههای زنانه فقط آرایشگاه نیستد و به پاتوقی برای انواع داد و ستدهای درست و نادرست تبدیل شده است . از تجویزها و اعمال پزشکی تا این اواخر فروش قرص های مخدر دار.
حدود چهار سال پیش بود که زمزمه های فروش مواد مخدر در آرایشگاهها و حتی باشگاههای ورزشی زنانه شنیده شد و حالا با کمی تامل در برخی آرایشگاهها این موضوع را می توان به چشم دید .
فروش مواد در آرایشگاهها آشکار نیست و قربانیان خود را از میان زنان و دخترانی که در تلاش برای باربی شدن هستند می جوید .
" لاغری یک شبه " بسیاری از زنان را که اکنون آرایشگاه رفتن جزیی از زندگی اشان است را در معرض خطر قرار داده .
فروش مواد از سوی فروشنده ، ویزیتور یا آرایشگر با تأکید بر اعتیادآور نیودن آن است و گویا جادویی برای لاغری ست .
مرجان زنی 35 ساله است ، لو یکی از مشکلات اصلی زندگی اش را اضافه وزن می داند و بر اساس آن یک بار در مقابل پیشنهاد مصرف شیشه در یک آرایشگاه قرار گرفته و معتاد می شود.
او می گوید : تبلیغ دستیار آرایشگر اغوا کننده و وسوسه انگیز بود . من میدانستم مادهای که بهعنوان قرص لاغری پیشنهاد می شود ممکن است محرک و جزو مواد اعتیادآورباشد اما تاکید آرایشگر بر مخدر نبودن آن ، مرا مجاب به مصرف قرص کرد.
بوتاکس ، لیفتینگ ، لیزر و حالا شیشه و گاهی گُل ...
بوتاکس ، لیفتینگ ، لیزر و حالا شیشه و گاهی گُل و مشروب؛ فضایی است که برخی آرایشگاهها را اشغال کرده و پایانی ندارد جز آسیب به زنان و دختران جوان.
در گذشته رواج انواع فالگیری و آرایش های نامناسب در آرایشگاهها دغدغه اصلی بود اما حالا دغدغه اصلی توزیع پنهان مواد مخدراین مکان هاست . آسیبی که از طریق آن آسیب های جبران ناپذیری را متوجه ستون خانواده می کند .
مصرف بر اساس باروهای غلط
يك كارشناس مي گويد: اكنون توزيعكنندگان مواد مخدر تابلو دار نيستند، بلكه در قالب زيبايي و لاغري، مواد مخدر و محرك صنعتي را در خانوادهها توزيع مي كنند و آسيبهاي آن در جامعه، به مراتب بيش از توزيع مواد مخدر سنتي است.
ابهری با اشاره به اینكه گرایش زنان به این مواد براساس یك باور غلط نشات می گیرد می افزاید : از این پس، طرف حساب پلیس و ستاد مبارزه با مواد مخدر، توزیعكنندگان مواد تابلو دار نیستند، بلكه این مواد در قالب زیبایی و لاغری، مواد مخدر و محرك صنعتی، در خانوادهها توزیع میشود.
برخی زنان، توسط صاحبان برخی آرایشگاههای زنانه با یك بار تجربه مصرف شیشه به بهانه اینكه ' شیشه اعتیادآور نیست و زیبایی می آورد' سلامت، خانواده و خودشان را نابود میكنند.
استاد دانشگاه نیز در این زمینه گفت : برخی از آرایشگاههای زنانه، با استفاده از شیشه، مشتریان خود را به كاهش وزن ترغیب میكنند و یا قرصهای لاغری در اختیار آنها میگذارند كه حاوی مواد فراوان محرك و مخدر است.
وی تصریح كرد: اكنون با باز شدن پای آرایشگاههای زنانه و مراكز بهداشتی به بازی مواد مخدر صنعتی، این مساله پیچیدهتر از گذشته شده است.
ترکیبات شیشه در قرصهای لاغری
خانم رستگار جامعه شناس که دستی بر آتش تحقیقات اجتماعی دارد می گوید : علاقه به داشتن اندامی مناسب به پاشنه آشیل زنان تبدیل شده و یکی از اصلی ترین دلایل گرایش آنان به قرص های لاغری است .
محمدی از پزشکان ترک اعتیاد با تایید وجود ماده مخدر شیشه در ترکیبات قرص های لاغری، می گوید : قرصها و داروهایی که تحت عنوان قرصهای لاغری به بانوان ارائه میشود دارای محرک و ترکیبات شیشه است و گرنه دارو در داروخانه فروخته می شود نه در مکان های غیر پزشکی .
وی می افزاید : افرادی که قصد دارند لاغر شوند به هیچ وجه نباید صید مراکز بینام و نشان شوند و برای لاغری با پزشکان مشورت کنند .
بمب اعتیاد زنان
به روایت آمار سن اعتیاد زنان در کشور به کمتر از 17 سالگی رسیده است .
صرامی سرپرست معاونت ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به وجود ۱۵۶ هزار معتاد در کشور می گوید : دسترسی آسان به مواد مخدر ، تنوع و استفاده از ترفندهای رنگارنگ از جمله دلایل گرایش به مواد مخدر در زنان است .
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان مرکزی هم شیوع مصرف شیشه در بین نوجوانان و جوانان را بیش از سایر مواد مخدر می داند و می گوید : یکی از دروازه های اعتیاد جوانان به خصوص در زنان ، آرایشگاههای زنانه است که به به بهانه زیبایی چهره و تناسب اندام ، اقدام به توسعه مصرف ماده مخدر شیشه می کنند .
قرص ها ؛ باتلاقی كه روز به روز عميق تر میشود
بهار 28 ساله کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی است . او زمانی مدیریت بازرگانی یک شرکت بزرگ تولیدی را در اختیار داشت .
او از روزهایی می گوید که برای خود جایگاه و شانی داشت که اکنون حسرتش را می خورد.
بهار می گود : شرایطم خوب بود فقط کمی اضافه وزن داشتم و می خواستم با کاهش وزن جایگاهم را تثبت تر کنم اما نمی دانستم با قرص های لاغری بی نام و نشان آینده ام تباه می شود و موقعیتی را که داشتم را از دست می دهم .
بهار در یکی از خوابگاهها زندگی می کند و دوستش ماهگل هم سرنوشتی مثل او دارد .
ماهگل لابلای حرف های بهار می گوید : با مصرف قرص ها شايد ما همان ابتدا شادابي و طراوت خود را از دست ندهیم اما در ادامه مصرف ظاهر زیبای خود را از دست می دهیم ، و این كابوسي ست که ما دچارش شده ایم و اي كاش هيچ وقت اتفاق نمی افتاد .
شیشه 1000 برابر مخربتر
مواد مخدری كه پليس برای بِه دام انداختن ساقيان آن در كوچه پس كوچه هاي شهر و در تاريكي شهر به دنبال آن ها است خيلي راحت و با بالاترين آرامش فكري و در راحت ترين حالت ممكن در آرايشگاه هاي زنانه كه به ظاهر مكاني بي خطر است رد و بدل مي شود.
فرماندار اراک می گوید : در اماکن عمومی بانوان مانند آرایشگاهها شاهد رواج مصرف مخدر شیشه برای لاغری هستیم که باید با آن مقابله شود .
بختیاری می افزاید : این در حالی است که عوارض مصرف شیشه 1000 برابر مضرتر از سایر مواد مخدر است.
خطر زنانه شدن اعتیاد
جعفری جامعه شناس در خصوص زنانه شدن اعتیاد، مي گويد: متاسفانه جنس زن آسیب پذیریهای خاص خود را دارد و یکی از ویژگیهای زنان، تحت تاثیر قرار گرفتن است به طوری که نقش احساسات در زنان بیش از تعقل است بر همین اساس زنان خیلی سریعتر از مردان تحت تاثیر القائات و تبلیغات رسانهها قرار میگیرند.
این کارشناس آسیبهای اجتماعی افزود: یکی از مسائل بسیار مهم این است که قاچاقچیها برای افزایش بازار مصرف خود در اماکن تجمع زنان، تبلیغات میکنند زیرا زنان به زیبایی ظاهری خود بسیار حساس هستند بر همین اساس باشگاه های ورزشی و آرایشگاههای زنانه پاتوق فروشندگان مواد مخدر است.
او اضافه می کند زنان به خاطر زنانگی و خصلت مادر بودن تحت تاثیر این تبلیغات قرار میگیرند و در نتیجه این اتفاقات افزایش میل به مصرف مواد مخدر در زنان جامعه بیشتر میشود، به طوری که امروزه روند معتاد شدن زنان افزایش یافته است.
مصرف داروهای اعتیادآور با تجویز آرایشگران
مدیرکل دفتر امور بانوان استانداری مرکزی می گوید: طبق تحقیقی که در شهر اراک انجام شده، ۵۲ درصد زنان داروهای اعتیاد آور را به بهانه لاغری و زیبایی و به تجویز آرایشگاه های زنانه مصرف می کنند.
زهرا فرجی در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان مرکزی ب اشاره به اینکه طرح تحقیقی از 900 آرایشگاه زنانه در اراک صورت گرفته ، افزود : در پرسشی که از مراجعین به این آرایشگاه ها صورت گرفته، حدود ۵۲ ابراز کردند که داروهای به اصطلاح لاغری و زیبایی اندام را از طریق همین آرایشگاه ها دریافت می کنند.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی تصریح می کند : ۲۹درصد آرایشگاه ها در زمینه فروش محصولات آرایشی، بهداشتی درمانی غیرمجاز فعالیت دارند.
وی ادامه داد: سن اعتیاد در دختران کاهش یافته و گرایش زنان به سمت مواد مخدر صنعتی بیش از گرایش به سمت مواد سنتی است که تهدید بزرگی برای نظام خانواده به شمار می رود و موجب بروز ناهنجاری های بسیار در جامعه است.
ضعف نظارتی و لزوم به روز رسانی روش های مقابله
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مرکزی درخصوص معضلاتی که در آرایشگاه های زنانه و باشگاه های بدنسازی وجود دارد می گوید : باید از تجربیات استان های موفق در این حوزه استفاده و راهکار عملیاتی اتخاذ کنیم چراکه با سلامت و فرهنگ مردم نمی توان مماشات کرد.
اکرمی با بیان اینکه کار اتحادیه آرایشگران نظارت بر اینگونه واحدها است، افزود: معضلات موجود در آرایشگاه های زنانه نشان می دهد که اتحادیه کارش را به خوبی انجام نداده و لازم است اتحادیه مربوطه با همکاری قضایی و انتظامی به شدت برخورد کنند.
وی وجود چنین معضلاتی در جامعه را نشان از عدم نظارت کافی در آن بخش دانست و اضافه می کند : در امر مبارزه با مواد مخدر شیوه های قبلی پاسخگو نیست و راهکارهای گذشته دیگر جوابگو نیستند و باید به روز رسانی شوند.
کلام آخر
آرایشگاهها هم بازارمكارهای برای خردهفروشان مواد شد . اگرچه اين پدیده نوظهو است اما آنچه می تواند به آن دامن جا خالی دادن مدیریت فرهنگی برای رشد باورهای غلط است .
نگاه کوتاه به صفحات مجازی نشان می دهد که دست های پیدا و پنهان به دنبال تخریب باورهای اسلامی ، فرهنگی و انسانی، و جایگزین کردن آن با باورهای مادی وغیر اخلاقی است تا در گذر آن سلطه طلبی ها گسترش یابد و تا باورهای اشتباه اصلاح نشود و برای باورهای غلط ، فرهنگ استفاده از مسیری درست، جایگزین نشود؛ آرایشگاه که هیچ، حریم خانهها هم میتوانند ناامن شوند.
نویسنده: زهرا نوری