آب راهه هایی دست کند
گراش پیشرو در ساخت قنات
شهرستان گراش با داشتن ۲۱ رشته قنات فعال و غیرفعال، یکی از شهرستانهای پیشرو در ساخت قنات بوده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، به سمت قنات حسن آباد فداغ حرکت کردیم، قناتی با ۸۰۰ سال سابقه که سالیان سال هم چرخهای ۵ آسیاب این منطقه را به گردش در آورده بود و هم زمینهای کشاورزی را آباد.
این قنات قدیمی که از دو سرچشمه آب میگیرد حدود ۵/۱۲ کیلومتر طول دارد.
در سالهای اخیر به دلیل وقوع حوادث طبیعی مانند سیل قنات حسن آباد پر از گل و لای میشود و کشاورزان منطقه برای آبیاری زمینهای خود از آب قنات بی بهره میشوند.
تا اینکه در سال ۷۴، این قنات زنده بودنش را به صورت یک دریاچه در دل دشتهای خشک فداغ نشان میدهد.
نعمت الله خرم نماینده مالکین این قنات میگوید: وقتی که سال ۷۴ این دریاچه را میان دشت فداغ دیدم متوجه شدم که آب باران نیست و این دریاچه از قنات تغذیه میکند.
وی افزود: با توجه به خشکسالی منطقه راضی به هدر شدن آب قنات نبودم به همین دلیل با همکاری جهاد کشاورزی گراش تصمیم گرفتیم تا این قنات را دوباره احیا کنیم بنابراین از سال ۷۴ کار اداری آن را آغاز کردیم.
خرم در ادامه به تلاش کارشناسان جهاد کشاورزی گراش برای لایروبی قنات اشاره کرد و گفت: از سال ۸۶، هشت کیلومتر از این قنات لایروبی شد تا مظهر قنات ظاهر شود.
مهرداد توسلی کارشناس آب و خاک جهاد کشاورزی گراش میگوید: برای اجرای این طرح ۴ میلیلرد تومان هزینه شده که ۲ میلیارد آن از بخش خصوصی است و ۲ میلیارد از بخش دولتی و برای اتمام این طرح به ۵ میلیارد دیگر نیاز است.
وی افزود: اکنون میزان آبدهی این قنات حدود ۳۰ لیتر بر ثانیه است و بخش عمدهای از اراضی دیم را به آبی تبدیل کرده است.
جوکار مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان گراش گفت: امسال به دلیل بارندگیهای خوب، آب قنات افزایش پیدا کرده و حدود ۱۰۰ هکتار از اراضی زیردست به وسیله این قنات آبیاری میشود.
وی افزود: با افزایش آبدهی این قنات به ۵۰ لیتر بر ثانیه، میزان زمینهای کشاورزی تحت شرب آن نیز به بیش از ۲۰۰ هکتار خواهد رسید.