پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل سیاسی: برای ملتی که دنبال استقلال و پیشرفت است مقاومت یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مقام معظم رهبری در سخنرانی امسال در حرم مطهر امام خمینی (ره)، با اشاره به ویژگیهای مکتب امام راحل، «پایهگذاری فکر مقاومت»، «حرکت مقتدرانه و هوشمندانه در این راه» و «گمنکردن هدف» را درس و یادگار بزرگ امام خمینی (ره) دانستند.
آیتالله خامنهای در این سخنرانی بخشی از نظریه مقاومت را تشریح کردند و شکستهای آمریکا در لبنان، عراق، سوریه و فلسطین را نمود اقتدار جبهه مقاومت دانسته فرمودند: ارزیابی صحیح از جبهه مقاومت نشان میدهد که این جبهه امروز در منطقه و حتی در مراکزی فراتر از منطقه، در منسجمترین وضعیت خود، قرار دارد و این یک واقعیتی است که باید در محاسبات لحاظ شود.
رهبر انقلاب در این سخنرانی در مقایسه سازش و مقاومت، فرمودند: مقاومت و ایستادگی هزینه دارد، اما هزینه تسلیم شدن بهمراتب بیشتر از هزینه مقاومت است. ایشان یک نمونه از هزینه بالای تسلیم بودن در برابر زورگویان را رژیم پهلوی برشمردند که با وجود همه کوتاهآمدنها و امتیازاتی که به آمریکا میداد، تحقیر هم میشد.
در راستای بیانات اخیر مقام معظم رهبری، روز چهارشنبه ۲۲ خرداد
برنامه "بحث روز" رادیو ایران به بررسی اجزای منطق مقاومت در بیانات مقام معظم رهبری در حرم امام خمینی (ره) پرداخت.
برای ملتی که دنبال استقلال و پیشرفت است مقاومت یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است
سعدالله زارعی کارشناس مسائل سیاسی در برنامه "بحث روز" رادیو ایران با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در سخنرانی که به مناسبت سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) در حرم حضرت امام داشتند گفت: حضرت آیت الله خامنهای تبیین عالمانهای داشتند و اساسا برای ملتی که دنبال استقلال و پیشرفت است مقاومت یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است
وی در ادامه افزود: نظام سلطه نمیخواهد کشوری که زیر سلطه بوده و به این واسطه برای آمریکاییها منافع بزرگی را ایجاد میکرده است آزاد شود و در چارچوب منافع ملی خودش عمل کند بنابراین مقاومت برای چنین ملتی یک امر قطعی است که باید انجام دهد مگر اینکه نخواهند پیشرفت داشته باشند
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه افزود: ما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که نظام سلطه اهل سازش نیست و نمیخواهد منافع ملی دیگران را به رسمیت بشناسد. نظام سلطه همواره بدنبال تحمیل خواستههای خود بر دیگر ملتها ست.
صحبت از مقاومت به معنای نبرد نیست بلکه به معنای بازدارندگی است
سعدالله زارعی کارشناس مسائل سیاسی در ادامه برنامه "بحث روز" گروه سیاسی رادیو ایران همچنین ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در سخنرانی که در حرم حضرت امام راحل داشته اند در واکنش به شعار برخی افراد مبنی بر "نه سازش نه تسلیم، نبرد با آمریکا" فرمودند که ما از مقاومت صحبت میکنیم و نه از نبرد، بنابراین مشخص است که مقاومت یعنی ایستادگی روی مواضعی که حق است برای اینکه دشمن نسبت به مواضع تهاجم نداشته باشد، یعنی یک اقدام بازدارنده است در مقابل اقدام تهاجمی دشمن که این کار دو رویکرد دارد که میتواند مانع تهاجم شود.
پیشرفتهای جبهه مقاومت در زمینههای نظامی، امنیتی و ژئوپولوتیک سبب شده آمریکایی علی رغم داشتن صدها هزار فروند هواپیما و ناوهای جنگی و نیروی نظامی در اطراف ایران به خودشان جرات حمله به جمهوری اسلامی ایران را نمیدهند.
زارعی با اشاره به اینکه در حوزه نظامی به یک مرحلهای از بازدارندگی رسیدیم اظهار داشت: این سبب شده آمریکایی علی رغم داشتن صدها هزار فروند هواپیما و ناوهای جنگی و نیروی نظامی در اطراف ایران به خودشان جرات حمله به جمهوری اسلامی ایران را نمیدهند بنابراین ما در یک امنیت کامل نظامی به سر میبریم و این از ثمرات مقاومت است و نتیجه دستیابی جمهوری اسلامی در حوزه نظامی به قدرت بازدارندگی است که اگر ما این قدرت را نداشتیم آمریکاییها برای اینکه فشار خودشان را به نتیجه برسانند و در نهایت ایران را وادار به پذیرش خواستههای خود کنند.
وی همچنین ادامه داد: همان طور که آمریکاییها از اهرم اقتصادی مرتب استفاده میکنند و هفتهای نیست که صفحه جدیدی علیه اقتصاد مقاومتی باز نکنند از برگهای نظامی هم علیه ما استفاده میکردند چرا که استفاده از برگهای نظامی برای امریکا آسانتر بود تا اقتصادی چرا که باید با طیف گستردهای از کشورها هماهنگ شود تا بتواند از یک برگهای اقتصادی استفاده کند، اما اقدام نظامی با فشار یک دکمه اتفاق میافتد.
این کارشناس سیاسی گفت: در مبانی اعتقادی مقاومت، آیات قرآن و به طور کلی تعلیمات دینی در همه ادیان آسمانی دعوت شده که در مقابل زور و قدرتهای سلطه طلب باید ایستادگی کرد و مقاومت رمز آمالهای بشریت است و این یک بحث فرامذهب است و هر انسان دارای شرافتی از آن دفاع میکند.
هزینه هایمان را از کشورهای همسایه تامین کنیم
زارعی با اشاره به اینکه ایران بارها برای حل مسائل خود به سمت گفتگوهای مسالمت آمیز رفته است ادامه داد: گفتمان دولت اصلاحات ما در حوزه سیاست خارجی گفتمان انطباقی بوده است، روزی از ایران و عربستان به عنوان دو باله اسلام یاد میکردند صحبت از تعامل با جهان و استانداردهای جهانی بود در دوره اصلاحات شعار کوتاه کردن دیوار بی اعتمادی بین ایران و غرب مطرح بود و بعدها هم به همین شکل بود در دولت فعلی برای حل مسائل ما از بسیاری از دیدگاه هایمان نزول کردیم علی رغم این که هیچ کدام از شرایط ایران در بحث برجام محقق نشد که در بیان رهبر انقلاب اسلامی آمده بود، اما گفتیم مذاکره میکنیم که که تحریمها برداشته شود که این امر هم نتیجهای در بر نداشته است یک تجربه مهم پیش پای ماست که باید با نگاه عبرت اموز به آن عمل کرد
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مقوله اقتصاد اگر میخواهیم از این فشارها خارج شویم راهش این نیست که ببینیم آمریکا چه میگوید و یا اروپا به تعهداتش عمل میکند یا خیر، راهش این است که در یک وضعیت بازدارنده قرار بگیریم آمریکا باید بداند اگر فشار بیاورد به نتیجه نمیرسد این معادله را باید تغییر داد یعنی بیایم اقتصادمان را درون بنیان و قوی کنیم و در تجارت خارجی هند و همسایههای آن را اولویت قرار دهیم ما ۱۵ همسایه داریم اگر حتی با ده همسایه ارتباط برقرار کنیم میتوانیم منافع و ملی خود را تامین کنیم، اما این مسئله را رها کردیم و به دنبال ارتباط با آمریکا هستیم؛ و چشم به راه اقدامات اروپاییها هستیم در حالی که کاری ازدست آنها برنمی اید.
ایران مدل موفق تفکر مقاومتی در دنیا
صدرالحسینی، کارشناسی مسائل سیاسی میهمان دیگر برنامه "بحث روز" گروه سیاسی رادیو ایران بود با بیان اینکه مقاومت در هر جامعهای باعث میشود سلطه پذیری کاهش پیدا کند گفت: هر دولت و ملتی که موضوع مقاومت را در دستور کار خود قرار دهد، نظام سلطه آن کشور را نمیتواند تحت تسلط خود قرار دهد به همین دلیل است که نظام سلطه امروزه در موضوع مقاومت اینچنین حساس است و تمام تلاش خود را بر این مسئله معطوف میکند که کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران که در طول ۴۰ سال گذشته انواع و اقسام تحریمها را داشته نتواند به عنوان یک مدل موفق تفکر مقاومتی در دنیا مطرح شود
وی در ادامه افزود: به همین دلیل ترامپ همه تلاش خود را میکند تا در لحظهای، مذاکره را با جمهوری اسلامی به نتیجه برساند تا بتواند این مسئله را در دنیا در بوق و کرنا کند که آن کشوری که بیش از ۴۰ سال دم از عدم مذاکره و سلطه ناپذیری می زد مجبور شد که پای میز مذاکره با ما بنشیند به همین دلیل است تفکر مقاومت و یا سلطه ناپذیری امروز در مناطق مختلف به عنوان تفکر پذیرفته شده است.
صدر الحسینی در ادامه با بررسی کنار گذاشتن مقاومت توسط مقامات مصری گفت::کشور مصر از جمله کشورهای تاثیر گذار در جهان عرب بود. این کشور در دوره جمال عبدالناصر مقاومت در برابر زورگوییهای اسرائیل و آمریکا را انتخاب کرد. البته جمال عبدالناصر اشتباهات زیادی داشت، اما مقاومت در برابر اسرائیل مهمترین ویژگی وی بود. نتیجه اتخاذ این سیاست این بود که وی در جهان عرب تبدیل به فردی تاثیر گذار شد و مصر در کنار سوریه و عراق به عنوان کانونهای تصمیم گیر جهان عرب به شمار میرفتند. اما از دورانی که انور سادات رئیسجمهور اسبق مصر توافقنامه صلح کمپ دیوید را با صهیونیستها امضا کرد و پس از او حسنی مبارک دیکتاتور برکنار شده مصر، راه سازش و تسلیم در برابر آمریکا را در پیش گرفت مصر به یک کشور وابسته و منفعل تبدیل شد به گونهای که اگر آمریکا کمکهای اقتصادی خود به مصر را قطع میکرد این کشور در بحران بزرگ اقتصادی فرو میرفت. نتیجه این مسئله نیز انقلاب ۲۰۱۱ و برکناری مبارک بود که البته آمریکا با کودتایی در سال ۲۰۱۳ محمد مرسی رئیسجمهور قانونی مصر را از قدرت برکنار و بار دیگر حکومت نظامیان را بر مصر حاکم کرد. اکنون مصر در تمام سیاستهای خود با آمریکا همراه شده و به دلیل این سازش بزرگ، کسی دیگر مصر را به عنوان یک کشور مقتدر و با نفوذ بالای سیاسی- نظامی در جهان عرب نمیشناسد و مردم مصر در وضعیت فقر و ناامنی به سر میبرند.
صدرالحسینی با بیان اینکه مصر در طول ۴۰ سال گذشته همه مقدرات خود را در اختیار آمریکا گذاشت افزود:، اما شاهد این موضوع هستیم که امروزه وضعیت اقتصادی و امنیتی مناسبی ندارد، حتی برخی از کشورهای غربی هم همینطور هستند در صحبتهای اخیر در خصوص مقاومت و مقایسه مقاومت و سلطه و پذیرش سلطه روی چند کشور مثل عربستان مثال میزنیم که وضع آن هم روشن است
صدر الحسینی ادامه داد: ملاحظه کنید که اردن و یا ژاپن از نظر سیاست خارجی چه وضعی دارند. بحث مقاومت فقط موضوع اقتصادی نیست. کشوری مثل ژاپن که کشور صنعتی است و در نظام بین المللی مطرح است اجازه تشکیل یک ارتش کوچک را هم ندارد
مقاومت واکنش طبیعی یک جامعه زنده و پویا برای جلوگیری از سلطه بیگانگان است
این کارشناس سیاسی با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در حرم امام خمینی مبنی بر اینکه مقاومت واکنش یک جامعه زنده و پویا برای جلوگیری از سلطه بیگانگان است یادآور شد: این کاری به جهان اسلام هم ندارد حقیقتی است که همه جوامع آن را میپذیرند بنابراین باید به این نکته توجه داشت که کشورهایی که در حوزه مقاومت در مقابل نظام سلطه سر پایین آوردند ممکن است برخی در امور تجاری و اقتصادی روزمره مردم خودشان تا حدودی موفق باشند، اما قطعاً کلمه استقلال و عزت را از فرهنگ خودشان خارج کردند بنابراین امروز مسئله مقاومت و سلطه پذیری قابل احصا است وجریان مقاومت از هر گروه و جریان فکری و مذهبی دچار انگیزههایی شده و شاهد علاقهمندان زیادی در این حوزه هستیم.
نظام سلطه بهدنبال پیدا کردن نقاط ضعف نظام جمهوری اسلامی است
محمد صفری کارشناس مسائل سیاسی، میهمان دیگر برنامه "بحث روز" گروه سیاسی رادیو ایران با بیان اینکه نظام سلطه به دنبال پیدا کردن نقاط ضعف نظام جمهوری اسلامی برای وارد کردن ضربه است گفت: با توجه به این که ما در حوزه نظامی پیشرفتهای قابل توجهی داشته ایم و این پیشرفتها مولفه ای خیلی مهم و بازدارنده در مقابل نظام سلطه به ویژه آمریکا بوده است و دشمنان جمهوری اسلامی ایران تاکنون نتوانسته اند از طرح موضوع گزینه نظامی خودشان برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی بهره ای ببرند.
وی در ادامه افزود: ما در حوزه نظامی قابلیتها و توانمندیهای بالایی داریم که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند که نظامیهای ما آماده هستند و وضعیت خوبی در این زمینه وجود دارد به همین خاطر است که در حوزه نظامی، هیچ تهدیدی تاکنون عملیاتی نشده است.
صفری با اشاره به ضعفهایی که در حوزه اقتصادی وجود دارد اظهار داشت: با توجه به این که حدود ۴۰ سال است ما تحت تحریم اقتصادی و نظامی قرار داریم حتی در دوران هشت سال دفاع مقدس شدیدترین تحریمهای اقتصادی و نظامی را پشت سر گذاشته ایم، اما بارزترین نمونه اقتصاد مقاومتی که میتوانیم اعلام کنیم همان هشت سال دفاع مقدس بود که با دست خالی در مقابل بسیاری از کشورهایی که صدام را حمایت میکردند مقاومت کردیم و عاقبت هم پیروزی جمهوری اسلامی بوده است و برای صدام جز ننگ چیزی باقی نماند.
در شرایط کنونی مهمترین نقط ضعفی که امریکا و دیگر دشمنان جمهوری اسلامی به آن پی بردند ضعف اقتصادی است.
محمد صفری کارشناس مسائل سیاسی در پایان خاطرنشان کرد: اما در حال حاضر، ضعفی که آمریکا و دیگر دشمنان جمهوری اسلامی به آن پی بردند ضعف اقتصادی است. اگر ما در این زمینه هم اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی که رهبر معظم انقلاب به دولت ابلاغ کردند جدیتر گرفته بودیم در این زمینه هم آمریکا نمیتوانست اقداماتی انجام دهد.