در یادداشتی بررسی شد
کدام نوع از تسهیلات مسکن افزایش یافته است
در روزهای گذشته رئیس کل بانک مرکزی از افزایش ۶۰ درصدی تسهیلات ساخت مسکن خبر داد که برخی از رسانهها به اشتباه، آن را افزایش تسهیلات خرید برداشت کردند.
کمبود عرضه، یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن در طی سالهای اخیر بود. در عین حال کمبود تقاضا هم، خواب سرمایه را افزایش داد. ضمن اینکه بسیاری از انبوه سازان از عدم کارایی تسهیلات بانک مسکن گلایه داشتند، زیرا میزان انتقال تسهیلات برای فروش اقساطی مسکن کافی نیست از این رو خواهان افزایش سقف انتقال این تسهیلات به خریداران بودند تا متقاضیان واقعی مسکن توان پیش خرید مسکن را داشته باشند.
تسهیلات مسکن بطور عمده در ۳ قالب؛ خرید، ساخت و تعمیرمسکن پرداخت میشود، اما ابتدای امسال، بانک مسکن برای رونق بخشی در بازار ساخت وساز، مشوقهایی را برای انبوه سازان دارای صلاحیت (ساخت یک واحد با حداقل متراژ ۱۰۰ متر مربع) در نظر گرفت که براساس آن سقف انتقال تسهیلات فروش اقساطی به خریداران افزایش یافت.
در این بین رئیس کل بانک مرکزی هم در جلسه روز یکشنبه در صحن علنی مجلس از افزایش تسهیلات ساخت مسکن خبر داد که در عین حال قابل انتقال به خریداران است. ویژگیهای تسهیلات ساخت مسکن بدین گونه است که در گذشته، سقف تسهیلات انفرادی مسکن در شهر تهران ۶۰ میلیون تومان و برای زوجین ۱۰۰ میلیون تومان بود که در حال حاضر تسهیلات انفرادی به ۱۰۰ میلیون تومان و تسهیلات زوجین به ۱۶۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
پیش از این در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت هم، تسهیلات انفرادی ۵۰ میلیون تومان و برای زوجین ۸۰ میلیون تومان بود که هم اکنون برای انفرادی به ۸۰ میلیون تومان و برای زوجین هم به ۱۲۰ میلیون تومان افزایش یافت. در سایرمناطق شهری نیز که سقف قبلی تسهیلات در انفرادی ۴۰ میلیون تومان و برای زوجین ۶۰ میلیون تومان بود به ترتیب به ۶۰ و ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.
در تسهیلات ساخت مسکن به صورت عقد مشارکت، سازنده زمانی که ساخت و ساز را آغاز میکند با بانک مسکن قراردادی تحت عنوان "عقد مشارکت مدنی" منعقد میکند. بانک هم تسهیلات را در طی مراحل ساخت به سازنده پرداخت میکند و در واقع با سازنده شریک میشود و در پایان ساخت، سازنده یا به صورت یکجا پول بانک را پرداخت میکند یا اینکه به صورت فروش اقساطی باید بدهی بانک را پرداخت کند.
در فروش اقساطی، سازنده، خریدار را به بانک معرفی میکند و بر اساس زمان مصوب در شورای پول و اعتبار، اقساط به بانک بازمی گردد.
تسهیلات ساخت هرواحد مسکونی برای سازنده، ۱۷۰ میلیون تومان است که سازنده میتواند با معرفی یک زوج به بانک مسکن تا سقف ۱۶۰ میلیون تومان تسهیلات را به خریدار منتقل کند این تسهیلات حداکثر ۱۰ ساله و با نرخ سود ۱۸ درصد است.
تفاوت این نوع تسهیلات با تسهیلات صندوق پس انداز یکم و تسهیلات اوراق مسکن در این است که زوجین بدون سپرده گذاری، تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی (انتقالی از سازنده) دریافت میکنند، اما در صندوق پس انداز یکم هر کدام از زوجین باید ۴۰ میلیون تومان به مدت یکسال سپرده گذاری کنند تا بتوانند تسهیلات دریافت کنند.