پخش زنده
امروز: -
فعالان بازار و کانون نهادهای سرمایه گذاری، پیشنهادات خود را درباره دستورالعمل جدید بازار پایه فرابورس در ۵ محور تا شنبه هفته آینده اعلام میکنند
امیر هامونی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، درباره دستورالعمل جدید بازار فرابورس گفت: دستورالعمل جدید بازار پایه فرابورس برای جلوگیری از سوء استفاده برخی از افراد که در فضای مجازی اقدام به فروش اطلاعات میکنند ابلاغ شد، اما پس از ابلاغ این دستورالعمل، مخالفتهای زیادی از طریق همین افراد و برخی از فعالان بازار انجام شد و آنها اظهار داشتند که با این دستورالعمل جدید نقدشوندگی و شفافیت بازار تحت تاثیر قرار میگیرد و مردم دچار مشکل میشوند.
وی ادامه داد: متاسفانه این فضا را همان افرادی به وجود آوردند که از آن سوء استفاده میکردند و برخی از فعالان بازار با آنان همراه شدند و قرار شد تا فعالان بازار از طریق کانون نهادهای سرمایه گذاری و کانون کارگزاران نظرات خود را در ۵ مقوله تا شنبه هفته آینده به صورت مکتوب به سازمان بورس ارایه دهند تا سازمان بورس در این مقوله تصمیم گیری کند.
مدیرعامل فرابورس درباره این ۵ مقوله گفت: اجرا شدن این دستورالعمل به صورت دفعی و یا طبق زمان بندیهای مختلف و تدریجی، پنهان بودن سفارشات و مشخص کردن قیمتها که البته قیمت سهام برای هر سهم مشخص میشود، اما برای اینکه جلوی سوء استفاده گرفته شود هر کس فقط از قیمت سهام خود خبردار میشود. کف ورودی قیمت برای ورود افراد به بازار پایه فرابورس، مشخص بودن روزهای کشف قیمت و همچنین پیشنهادات درباره دامنه نوسان که یک ریال یا یک درصد باشد، این ۵ مقوله از طرف شرکت فرابورس مشخص شده و فعالان میتوانند نظرات خود را در این ۵ مقوله اظهار کنند.
وی افزود: در حال حاضر ۳۰۰ شرکت در فرابورس فعال هستند که ۱۷۹ شرکت در بازار پایه فرابورس قرار دارند.
وی گفت: به لحاظ ارزش بازار، بازار پایه ۲۰ درصد ارزش بازار را تشکیل میدهد.
هامونی اضافه کرد: در حال حاضر امکان حضور ۶۲ شرکت در بازارهای بالاتر از بازارهای پایه وجود دارد و این شرکتها باید درخواست بدهند تا در بازارهای بالاتر حضور پیدا کنند.
مدیرعامل فرابورس توضیحاتی در خصوص بازار پایه فرابورس ارایه کرد و گفت: بازار پایه فرابورس به موجب قانون ایجاد شده و شرکتهای سهامی عام که استانداردهای پذیرش در تابلوی بورس و فرابورس را نداشتند تحت عنوان بازار پایه دسته بندی شدند و در آن حضور پیدا کردند.
وی ادامه داد: شرکتهایی نیز در بورس و فرابورس هستند که از استاندارد میافتند و باید لغو پذیرش شوند که آن شرکتها نیز به بازار پایه منتقل میشوند.
هامونی گفت: شرکتهایی که به لحاظ عملکردی شفاف نیستند و یا کمتر نسبت به بازارهای اول و دوم شفاف هستند در بازارهای پایه حضور پیدا میکنند و این شرکتها به دلیل شفافیت کمتر، ریسک بالاتری برای سرمایه گذاران دارند و همچنین افرادی که در این بازار حضور دارند بالغ بر ۹۵ درصد، حقیقی هستند و حدود ۵ درصد افراد حقوقی در این بازار حضور دارند.
وی با اشاره به اینکه غیر از بازار سرمایه، راه دیگری برای مردمی کردن اقتصاد وجود ندارد گفت: برخی از مردم که سواد مالی کافی ندارند بهتر است از طریق صندوقهای سرمایه گذاری به این بازار وارد شوند تا ضرر نکنند و همچنین این افراد بهتر است وارد بازار پایه که ریسک بالاتری دارد نشوند.
هامونی افزود: ما در بازار پایه، شاهد پدیدههایی مثل دستکاری قیمتها روی برخی از نمادها هستیم و به لحاظ تخلفات و جرایم بورسی بازار پایه سهم بیشتری نسبت به بقیه بازارها دارد و از ۹ پرونده قضایی که به دادگاه رفته ۸ پرونده از آن مربوط به بازار پایه فرابورس بود.
وی ادامه داد: فضای مجازی یکی از جولانگاههای این افراد سودجو بود که منافع شخصی داشتند و اقدام به فروش اطلاعات در فضای مجازی کردند و به دلیل این مسایل و سوء استفادههایی که در بازار پایه وجود داشت ما اقدام به اصلاح برخی از دستورالعملها دربازار پایه کردیم.
هامونی گفت: با وجود فضای مجازی به راحتی نمیشود بازار را مدیریت کرد، اما ما لازم میدانیم که برای رفع کاستی ها، دستورالعملهای خود را بهبود بخشیم و برای اعمال این دستورالعمل جدید، امکان سوء استفاده از فضای مجازی و امکان سوء استفاده نادرست از فضای سفته بازی بازار محدود میشود.