پخش زنده
امروز: -
خیّران فرهنگ ساز، شیراز را به الگویی برای دیگر شهرهای کشور تبدیل کرده اند.
دخترک کتابی که در دست گرفته با خوشحالی ورق میزند میگوید این دهمین کتابی است که از سرای یار مهربان به امانت گرفته مادرش در تکمیل حرفهای او میگوید ۶ کتاب هم که خیلی دوستش داشت به سرای یار مهربان هدیه داده. دخترک با زبان شیرین کودکانه حرف مادرش را ادامه میدهد: "آخه میخوام بچههای هم سن و سال خودم این کتابها رو بخونن و لذت ببرن". وقتی داشت خداحافظی میکرد گفت حتما این رو هم بنویسید. "وقتی من و بقیه بچ ها به سرای یار مهربان کتاب هدیه بدیم و کتاب امانت بگیریم اون وقت همه ما کتابخوان میشیم".
با آماری که جستجو کردم حرف او بیشتر رنگ واقعیت میگیرد. در همین یک ماه گذشته، فرهنگ دوستان شیرازی حدود ۷ هزار جلد کتاب به سراهای یار مهربان هدیه داده اند و در همین مدت حدود ۳ هزار جلد کتاب هم به امانت گرفته اند.
این مکانهای فرهنگی را خیران شهرساز و فرهنگ ساز با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی در شیراز ساخته اند.
مهندسی فرهنگی با خرد جمعی
استان فارس همواره در کار خیر گوی سبقت را از دیگر استانهای کشور ربوده و نام خود را در ردیف اولینها به ثبت رسانده است. از خیران تامین سلامت گرفته تا خیران مدرسه ساز و خیران آب و در فرهنگ سازی هم پیشگام شده و برای نخستین بار در سال ۹۳ مجمع خیران شهرساز و فرهنگ ساز شیراز را با هدف ارتقا فرهنگ شهروندی و تلاش برای شهرسازی مبتنی بر فرهنگ با کمک خرد جمعی به نام این استان و مرکز آن به ثبت رسانده است.
آیتالله سیدعلی اصغر دستغیب نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان و رییس هیأت امنا مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز می گوید: عملکرد صحیح و موفق مجمع خیرین مدرسه ساز و مجمع خیرین تأمین سلامت فارس آنها را به عنوان الگو در کشور تبدیل کرد و امیدواریم مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز هم به واسطه عملکرد مطلوب به الگویی تاثیرگذار در کشور تبدیل شود.
رییس هیأت امنا مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز با اشاره به حدیث «هر کس، دیگران را به کار خیر ترغیب کند مانند کسی است که آن کار خیر را انجام داده باشد» میافزاید: تمام شهروندان در مقابل وظایف شهری خود مسئول هستند و هر کس در هر منطقهای که زندگی میکند باید منشاء کار خِیر باشد.
علی نقی مصلح رئیس کمیسیون جذب خیرین مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز هم میگوید: مهندسی فرهنگی از جمله اصلیترین اهداف این مجمع است که البته در کنار مهندسی فرهنگی یکی از اهداف این مجمع، گسترش مصادیق خیر و فعالیتهای مبتنی بر خیرین در جامعه است.
مصلح تاکید میکند: پیشتر به این علت که فعالیت خیرین در زمینههای ساخت بیمارستان و طرحهای عمرانی هزینه بر بود تنها عده کمی توانایی شرکت در اینگونه فعالیتها را داشتند، اما با ایجاد مجمع خیرین فرهنگ ساز و شهرساز این فرصت فراهم شده که هرکس با هر توان مالی و هر استعدادی بتواند در این مجمع فعالیت کند. به گفته او تا زمانی که مردم به فکر جامعه خود نباشند و برای بهبود آن اقدامی نکنند پیشرفتی در جامعه حاصل نخواهد شد.
عنایت الله رحیمی استاندار فارس نیز با تاکید بر حمایت از اقدامات اثر گذار مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز در بهره گیری از خرد جمعی برای پیشرفت و توسعه شهری میگوید: سازمانهای دولتی نمیتوانند به تنهایی به تامین برخی نیازمندیهای مردم بپردازند و رفع این نیازها تنها با فرهنگ سازی و مشارکت مردمی محقق میشود.
استاندار فارس با اشاره به برخی فعالیتهای اثر گذار مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز از جمله سرای فرهنگ مهربانی و جمع آوری بیش از ۴۰۰ هزار قلم کالا، کتاب و دارو برای نیازمندان از جمله سیل زدگان شیراز ابراز امیدواری میکند با توجه به اینکه توانمندیهای این مجمع در حوزههای مختلف اثرگذار بوده و فرهنگ نوع دوستی و خیرخواهی را در جامعه رواج داده بتواند الگویی موثر برای دیگر شهرهای کشور باشد.
رحیمی با بیان اینکه مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز بازوی توانمند مدیران و مسئولان شهری است تاکید میکند به زودی شرایطی فراهم خواهد شد اعضای این مجمع هم در شورای اداری و هم کارگروههای مرتبط با فعالیت هایشان از جمله کارگروه فرهنگ عمومی و کارگروههای بازآفرینی حضور یابند و مباحث خود را مطرح کنند.
خیران فرهنگی؛ الگوی کشوری
آوازه مهندسی فرهنگی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز از مرزهای این شهر فراتر رفته و تا دیگر شهرهای استان و کشور هم رسیده تا آن جا که آنها هم میخواهند از طرحهای این مجمع برای توسعه فرهنگی و زیر ساختی شهرشان الگو برداری کنند.
به گفته هادی همتی مسئول روابط عمومی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز؛ سروستان، فسا و جهرم در استان فارس و رشت، کاشان، بندرعباس، شهر کرد و مشهد از جمله شهرهای کشور هستند که الگو برداری از اقدامات موثر خیران فرهنگی شیراز را خواستار شده اند.
احسان اصولی رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد که اواخر پارسال برای دیدار از طرح های دواطلبانه خیران فرهنگی شیراز به این شهر سفر کرد اظهار داشت آوازه خوش نامی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز و موفقیت های چشمگیر این مجمع در دوران کوتاهِ تشکیلِ آن، دلیل سفر او به شیراز برای آشنایی با نحوه کار، راه اندازی و استفاده از تجربه های اعضای مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز بوده تا مجموعه شهرداری و شورای شهر مشهد نیز از نحوه ارائه خدمات این مجمع الگو برداری کنند.
رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد همچنین با تاکید بر نیاز امروز کلان شهر مشهد به راه اندازی تشکیلاتی مانند مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز ابراز امیدواری کرد با انتخاب اعضای مورد اعتماد مردم و تشکیل مجمع بتوانند با جلب و جذب اعتماد خیرین همچون شیراز در زمینه رشد فرهنگی شهر مشهد گام بلند بردارند .
به گفته هادی همتی مسئول روابط عمومی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز ، چشمگیر بودن فعالیت های داوطلبانه خیران فرهنگی این مجمع حتی تا آن جا بوده که شورای عالی شهرداری ها و دهیاریهای کشور عضویت دایم مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز را در این شورا خواستار شده اند.
از سقاخانه تا کتابخانه
وقتی به پایگاه اینترنتی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز سر می زنم تصاویر متنوعی از طرحهایی که خیرین در کلان شهر شیراز اجرا کرده اند به چشم میخورد.
از سقاخانه بگیر تا سرایهای فرهنگ مهربانی که مردم نیک اندیش، لباس، کفش، کیف، انواع دارو، کالای منزل و مواد غذایی برای کمک به نیازمندان در نقاط مختلف شیراز اهدا کرده اند. ساخت مراکز خیریه درمانی و خود اشتغالی، خوابگاه دانشجویی، زمین چمن مصنوعی، پارک بازی، مجتمع ورزشی چند منظوره، کاشت درخت، ساخت سرویس بهداشتی، پل عابر پیاده، ایجاد صندلیهای شهری، نمازخانه، اهدا منزل مسکونی برای ساخت فرهنگسرا و کتابخانه از دیگر فعالیتهای فرهنگی و عمرانی خیران شهرساز و فرهنگ ساز شیرازی است.
گزارش روابط عمومی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز نشان می دهد احیای بافت فرسوده شیراز با هدف کاهش آسیبهای اجتماعی، اجرا طرح پیوند با کتاب به منظور تبیین فرهنگ مطالعه در بین نسل جوان و نوجوان با توزیع سه هزار نسخه کتاب در مکان های عمومی شهر، طرح همیار فضای سبز برای نخستین بار در کشور به منظور حراست و حفاظت از بوستانها و فضای سبز شهری، ساماندهی تبلیغات شهری با هدف زیبا سازی شهر و پیگیری مکان مناسب برای خاکسپاری بزرگان شهر از دیگر فعالیتهایی است که خیران شهرساز و فرهنگ ساز در آن مشارکت فعال داشته اند.
خیران فرهنگی و کاهش بار ترافیکی
یکی از طرحهای مهم و اثر گذار که برای نخستین بار در کشور با مشارکت مردم در شیراز اجرا و در برخی شهرهای کشور هم در حال الگو برداریست طرح "همیارِ مهربان ترافیک" است.
عبدالرضا دستغیب مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز میگوید: در این طرح بیش از ۱۰۰ نفر در زمینه اخلاق شهروندی، حمل و نقل و ترافیک و مسائل حقوقی و قضایی آموزشهای لازم را فراگرفته اند و داوطلبانه وقت خود را وقف همشهریانشان میکنند و در رفع گرههای ترافیکی با پلیس همراه میشوند.
در این طرح که با همکاری پلیس راهور، معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری فارس و مجمع خیران فرهنگ ساز و شهرساز اجرا میشود؛ همیاران مهربان ترافیک از کاسب گرفته تا استاد دانشگاه، نظامی و شغل آزاد در قالب ۱۵ گروه در طول هفته در تقاطعهای پرتردد شهر به بازکردن گرههای ترافیکی و راهنمایی مردم در خصوص قوانین فراموش شده راهنمایی و رانندگی اقدام میکنند.
سرهنگ عباسی رییس پلیس راهور فارس، اجرای این طرح را در کاهش تصادفات درون شهری موثر میداند و میگوید هر همیار مهربان ترافیک میتواند برای خانواده خود نقش پلیس را داشته باشد وبه ارتقا فرهنگ ترافیک کمک کند.
خیران وقت
فعالیت مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز در دو بخش شهرسازی و فرهنگ سازی، برنامهریزی شده و احیاء فرهنگ و سنتهای پسندیده برگرفته از فرهنگ اسلامی-ایرانی از جمله موارد نهادینه شده در برنامههای این مجمع عنوان شده است.
سید عبدالرضا دستغیب مدیر عامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز در خصوص حجم مالی خدمات ارائه شده توسط خیرین مجمع میگوید تاکنون بیش از ۲۶۰ میلیارد ریال خدمات توسط خیران به مردم مناطق مختلف شیراز ارائه شده است.
وقتی از او درباره چگونگی عضویت و نحوه همکاری با مجمع سوال میکنم میگوید: عضویت در مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شرط ندارد و همه مردم و شهروندان امکان عضویت در این مجمع و مشارکت در امور خیر را دارند.
دستغیب افرادی را که با مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز همکاری میکنند "خیرانِ وقت" مینامد که با وجود مشغلههایی که دارند "وقت" خود را بدون هیچ چشم داشتی برای ارتقا فرهنگ شهروندی و توسعه شهری "وقف" میکنند.
آمارها نشان میدهد تا کنون ۳۰۰ خیر وقت، عضو مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز شده اند که از زمان راه اندازی مجمع، 150 هزار نفر ساعت از زمان خود را وقف توسعه شهرشان کرده اند.
رونق فرهنگی در مهد ادب و فرهیختگی
"شیراز" به گواهی مستندات تاریخی همواره مهد فرهنگ، فرهیختگی، دانش و اندیشه بوده و در داخل و خارج از کشور نیز از اعتبار و اشتهار ویژهای برخوردار است. با ایجاد مجمع خیران شهرساز و فرهنگ ساز در این شهر برای شهروندان فرصتی فراهم شده تا این اعتبار جهانی را در حوزه فرهنگ و اندیشه پیوسته پاس بدارند و بر اعتلای عزت و شهرت جهانی خود بیفزایند؛ بنابراین بر اساس اساسنامه مجمع با توجه به تعداد بالای گردشگران مشتاق داخلی و خارجی و بازدید کنندگان از این کلان شهر، همه شهروندان در این باره احساس مسئولیت بیشتری میکنند و دست در دست یکدیگر با خرد جمعی و مشارکت عمومی برای رفع مشکلات و برآوردن نیازهای شهروندی و اعتلای نهادهای فرهنگی و ساختار شهری در شأن و منزلت سومین حرم اهل بیت در ایران گام برمی دارند؛ چرا که شهری که دارای بنیانهای محکم فرهنگی باشد برای آیندگان نیز عظمت، شکوه و احترام را در پی خواهد داشت.
گزارش از: سیده نصرت شجاعی