پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت خارجه: اگر اروپا گام عملی و ملموس و فارغ از حمایتهای سیاسی از برجام برندارد گام دوم را با قاطعیت بر میداریم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید عباس موسوی در نشست خبری هشدار داد: اگر سه کشور اروپایی عضو برجام در مهلت باقی مانده کمتر از یک ماه آینده گام عملی، ملموس و بزرگتر، فارغ از حمایتهای سیاسی از برجام برندارد جمهوری اسلامی ایران گام دوم را با قاطعیت بر خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مهلت باقی مانده از ضرب الاجل کشورمان برای ایفای تعهدات ۱+۴ گفت: مواضع اصلی را در این باره آقای ظریف دیروز اعلام کرد انتظار ما از اروپا به ویژه سه کشور اروپایی عضو ۱+۴ این بوده و هست که به تعهداتشان به ویژه پس از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام عمل کنند.
وی تصریح کرد: با این حال شاهدیم که این کشورها یا نخواستند و یا نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند که این بسیار تاسف بر انگیز است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اینکه در جهان متمدن کنونی کشوری، قانون داخلی وضع و آن را به شکل فراسرزمینی علیه دیگر کشورها اعمال کند و خلاف اصول رویهها، اجازه روابط تجاری با دیگر کشورها ندهد جای تاسف است در قرن ۲۱ هنوز شاهد چنین یکجانبه گرایی هستیم و متاسفانه برخی کشورها نیز آن را میپذیرند.
موسوی با بیان این که تاکنون اقدام عملی ویژهای که خواستههای جمهوری اسلامی را تامین و ما را قانع کند از جانب اتحادیه اروپا و اعضای اروپایی برجام شاهد نبوده ایم ابراز امیدواری کرد: در مهلت باقی مانده که کمتر از یک ماه است این اتحادیه گام عملی، ملموس و بزرگتر فارغ از حمایتهای سیاسی بردارند، چون میدانند در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران گام دوم را با قاطعیت بر خواهد داشت.
به اینستکس امیدوار نیستیم
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اگر اینستکس میتوانست چاره ساز باشد تا حالا خواسته هایمان را تامین میکرد.
سیدعباس موسوی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص تعلل اروپا در انجام اقدامات عملی در راستای تعهداتش و تلاش برای ایجاد باب جدیدی از مذاکرات با ایران در موضوعات مدنظر خود و واشنگتن افزود: ما نیت خوانی نمیکنیم، اما آنچه که اروپاییها علنی ابراز کرده اند و ما هم علنا و هم در جلسات خصوصی به آنها پاسخ داده ایم جمهوری اسلامی ایران مبنایی به نام برجام دارد و به چیزی فراتر از برجام و یا مسائل فرابرجامی فعلا نمیپردازد و معتقد است اجرای تعهدات همه طرفهای حاضر در برجام باید انجام شود.
معتقدیم حاشیه پردازی و پرداختن به مسائلی که واقعا کمکی به این شرایط نمیکند از طرف اروپاییها باید کنار گذاشته شود و به اصل موضوع و به تعهدات که در برجام و ذیل ان است بپردازند انتظار ما چیزی جز برجام یک کلمه کمتر یا بیشتر نیست.
وی در خصوص سفر وزیر امورخارجه آلمان و تضمین برای اجرای اینستکس گفت: آنچه که قرار بود اروپاییها انجام دهند و در این مدت انجام داده اند، اما ما را راضی نکرده و نخواهد کرد.
موسوی افزود: گام اولی که اروپاییها بعد از خروج ایالات متحده برداشتند دیرهنگام بود و همان موقع هم اعلام کردیم این گام اگرچه کورسوی امیدی ایجاد میکند، اما به شدت دیر است و تعللاتی را که بعد از اعلام این سازوکار انجام دادند هم ما به حساب نتوانستن اروپاییها در ارادهای برای ایستادگی در مقابل خواستههای فرا قانونی و رویههای بین المللی گذاشتیم.
وی گفت: ما به اینستکس هم خیلی امید نداریم اگر اینستکس چاره کار بود تا به حال میتوانست چاره ساز باشد و خواستههای جمهوری اسلامی ایران را تامین کند اکنون فیشر رئیس اینستکس همراه وزیر خارجه المان در ایران هستند که قرار است با مقامات جمهوری اسلامی ایران و نهاد متناظر ایرانی اش گفتگو کند باید دید اینها در این فرصت باقیمانده واقعا چه پیشنهاد ملموس و قابل قبولی که بشود روی آن فکر کرد ارائه خواهند داد.
درباره جاسوس آمریکایی لبنانی نظری ندارم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که برخی منابع دیروز اعلام کردند احتمالا جاسوس آمریکایی لبنانی با زندانیان ایرانی مبادله خواهد شد، گفت: من درباره مسائل امنیتی اظهارنظری ندارم و در این رابطه باید از مراجع ذیربط این موضوع پیگیری شود.
موسوی در پاسخ به این سوال که نخست وزیر ژاپن روز چهارشنبه به ایران سفر خواهد کرد و آبه قرار است با دولتمردان ملاقات کند تا نشستی را در سازمان ملل ترتیب دهد و میان ایران و آمریکا میانجیگری کند آیا این ملاقات نتیجه مثبتی خواهد داشت؟ افزود: ما قبلا اعلام کردیم که سفر آبه به ایران یک سفرمهم، تاریخی و منحصر به فرد است که بعد از حدود چهل سال توسط یک مقام ارشد ژاپنی در حد رییس دولت انجام میشود و با توجه به اهمیت ژاپن به عنوان یک کشور مهم در شرق آسیا و همینطور ایران در غرب آسیا طبیعتا این سفر بسیار مهمی است و مورد توجه قرار گرفته به طبع دو کشور دیدگاهها و مواضع خاص خود را دارند و ما نگرانیهایی درباره مسایل منطقهای و بین المللی داریم.
موسوی ادامه داد: طرف ژاپنی هم نگرانیهایی درباره مسایل منطقهای و بین المللی دارد انشاء الله تعمیق و توسعه خوبی در روابط دو کشور شکل خواهد گرفت و در کنار آن درباره اصلیترین مسایل منطقهای و بین المللی و همچنین تنشهایی که وجود دارد بحث و تبادل نظر خواهدشد و دو طرف نظرهای خود را ارایه خواهند داد.
وی گفت: در این باره جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد تا نظرات همه دوستان خود درباره مهمترین مسایل منطقهای و بین المللی را بشنود من از کلمه میانجیگری در سفر آبه و ملاقات با مقامات ایرانی استفاده نمیکنم، اما آماده شنیدن نظرات دوستانمان در مواضع مختلف هستیم.
طرفهای برجام باید برای رفع ترورسیم اقتصادی تلاش کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: خواسته ما از کشورهای باقی مانده در برجام این است که اگر حسن نیت دارند تروریسم اقتصادی که به ناحق در جمهوری اسلامی ایران اعمال و تحمیل شده را بتوانند رفع کنند.
در نشست خبری سید عباس موسوی خبرنگاری پرسید شاهد صحبتهای تکراری ترامپ هستیم در مورد دست نیافتن ایران به سلاح هستهای و دیدار نتانیاهو با یکی از مقامات اسبق سازمان بین المللی انرژی اتمی و تاکید او بر اینکه ایران دروغگو است و گفته بودند که ایران به دنبال سلاح اتمی است حالا با توجه به اینکه ما کاهش سطح تعهدات خود را داشتیم و امروز هم جلسه نشست شورای حکام شروع میشود نگاه ایران نسبت به اظهار نظر ترامپ چیست؟
موسوی پاسخ داد: در حال حاضر دولت ترامپ با خروج غیر قانونی خود از برجام در موقعیتی نیست که بخواهد برای جمهوری اسلامی ایران تعیین شرط کند و یا همزمان وقتی فشار حداکثری و تحریمهای به قول خودشان شکننده بر ایران و مردم ایران سامان میدهند دم از مذاکره بزنند آنچه الان برای ایران مهم است فارغ از حضور آمریکا در هر جا و یا هر کاری که انجام میدهد مبنایی به نام برجام است که ما معتقدیم جدای از آمریکا، اروپاییها وکشورهای باقیمانده در برجام باید به تعهدات خود در برجام عمل کنند.
وی با اشاره به اینکه مشکل ما در حال حاضر با برخی کشورها بحث انرژی هستهای نیست گفت: این مشکل دروغین و غیر ضروری است که توسط برخی از کشورها تزریق شده به افکار عمومی و جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت این فشار و این تبلیغات را با مذاکرات برجام خنثی کرد که این نشان میدهد مشکل اصلی آنها با جمهوری اسلامی ایران موضوع هستهای نیست و هر گونه شرایطی که مطرح میکنند و شروطی که قبلا مطرح شده بازی انحرافی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اینها به دنبال فشار و تبلیغات هستند و مذاکراتی که آنها مطرح میکنند مذاکرهای نیست که جمهوری اسلامی ایران بتواند بر روی آن حساب کند مبنای ما مشخص است.
موسوی گفت: رفع تروریسم اقتصادی برضد ایران خواسته ما از کشورهای باقی مانده در برجام و اروپاست که نه تنها جلوی تروریسم و فشار اقتصادی علیه ملت ایران را بگیرند موظف هستند روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورهای جهان را عادی کنند و خودشان بخشی از مشکل نباشند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اینکه وزیر امور خارجه آلمان گفته است کشورهای منطقه باید یکی از طرفهای مورد توافق با ایران باشند در مورد مسائل فراتر از هستهای درخصوص موشکهای بالستیک افزود: من نمیدانم او بر اساس چه مبنایی این سخنان را بیان کرد، اما جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد که با همه کشورهای حوزه خلیج فارس در خصوص نگرانی هایشان گفتگو کند.
اقدامات لازم برای اثبات بی گناهی اسدی درجریان است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: پس از پایان مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی به اروپا در خصوص اقدامات برجام گام دوم را باقدرت بیشتری برخواهیم داشت.
سید عباس موسوی افزود: در نامهای که ریاست جمهور به سران کشورهای باقیمانده به برجام داد اقدام مرحله دوم ما به صراحت اعلام شد اگر ببینیم که اقدامات عملی و ملموس و ویژهای از سوی کشورهای باقیمانده در برجام صورت نمیگیرد و همزمان تروریسم اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه پیدا کند گام دوم با قدرت بیشتر برداشته خواهد شد.
وی در ادامه در خصوص سوال یکی از خبرنگاران درباره وضعیت پرونده اسدی گفت: کارها در حال جلو رفتن است اقدامات سیاسی و دیپلماتیک در جریان است و در کنار آن اقدامات حقوقی و قضایی و وکلای مجربی که در پرونده آقای اسدی در حال کار هستند بسیار تلاش میکنند تا بی گناهی وی را ثابت کنند.
ایران از ناتوانی اتحادیه اروپا در تصمیم گیری نگرانی دارد
سخنگوی وزارت امورخارجه تاکید کرد: مقامات آلمان یا اتحادیه اروپا در موقعیتی نیستند که برای جمهوری اسلامی ایران تعیین شرط یا ابراز نگرانی کنند.
موسوی درباره اعلام وزیر امورخارجه آلمان مبنی بر ابلاغ نگرانی اتحادیه اروپا از برنامه موشکی کشورمان در سفر به تهران تصریح کرد: این جمهوری اسلامی ایران است که از وضع نابسامانی بی تصمیمی در اتحادیه اروپا و عمل نکردن آنان به تعهدات برجامی شان و نیز اقداماتشان در منطقه نگرانی دارد.
وی افزود: نگرانی ما به ویژه از اقدام این کشورها در فروش تسلیحات کشتارجمعی به متجاوزان در منطقه غرب آسیاست بنابراین آنکه نگرانی دارد و طلبکار است ما و مردم منطقه هستیم و آنان حق ندارند و در موقعیتی نیستند که از مسائل فرابرجامی جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کنند.
موسوی همچنین درباره زمان پیوستن کشورمان به سازمان همکاری شانگهای به عنوان عضو دائم، این سازمان را از نهادهای مهم منطقهای دانست که جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعتقاد به چند جانبه گرایی مایل است بخشی از این سازوکار باشد.
وی گفت: اکنون ما به عنوان عضو ناظر در این بلوک قدرتمند حضور داریم و موضوع عضویت دائم کشورمان در این سازمان که از قبل مطرح بوده نیازمند برخی اقدامات فنی است که در این اجلاس یا جلسات بعدی سازمان شانگهای نهایی میشود و کشورمان به این سازمان مهم منطقهای میپیوندد.
اروپا بداند که همیشه صدای واحد از ایران خواهد شنید
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه آلمان به ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران نظامی است که باوجود اختلاف سلیقهها درمسایل کلان در سیاست خارجی صدای واحدی دارد و سیاستی که ایران از طریق وزارت خارجه اعلام میکند نظراتی است که جمیع جهات را در بردارد و اروپا بداند که همیشه صدای واحد از ایران خواهد شنید.
موسوی در پاسخ به این سوال که حدود سه ماه پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه سفارت پرتغال صدور روادید را برای اتباع ایرانی متوقف کرده است آیا وزارت خارجه در جریان امور این سفارت خانه است یا خیر؟ گفت: فکر میکنم این موضوع پیرو مشکلی بود که برای یکی از کارمندان این سفارت خانه پیش آمد و فردی قصد داشت تا با تفنگ ساچمهای سوء قصدی داشته باشد به دلیل اینکه این سفارت خانه جمع و جور است این فرد از گردونه کار خارج شد و مجبور شدند تا برخی از خدمات کنسولی خود را فعلا متوقف کنند، اما آخرین خبر را ندارم که آیا همچنان صدور روادید برای اتباع ایرانی متوقف است یا نه.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه با گذشت شش دوره از مذاکرات صلح افغانستان همچنان در این کشور جنگ به شدت ادامه دارد و پارسال جمهوری اسلامی ایران ابتکار عمل را به دست گرفت و با طالبان وارد مذاکره شد و به تازگی هم یک نماینده ویژه در امور افغانستان به نام طاهریان تعیین شده، اما تحرک جدیدی در حوزه صلح افغانستان دیده نمیشود آیا فکر نمیکنید دغدغههای وزارت امورخارجه ایران درخصوص برجام و تحریمها موجب شده تا گفتگوی صلح افغانستان از محور اولویتها دور شود افزود: همسایگان ایران همواره در اولویتهای ما بوده اند، زیرا ما ۱۵ کشور همسایه داریم که همه آنها در هر سطحی از روابط با ما که باشند برای ما حائز اهمیت هستند بنابراین اینکه افغانستان از اولویت خارج شده و یا کمرنگ شده است رد میکنم و شما باید عدم نتیجه گیری مذاکرات صلح افغانستان را در مسایل فرامنطقهای و دخالتهای غیر سازنده این نیروها جستجو کنید که مایل نیستند تا منطقه ما رنگ ثبات، آرامش و امنیت را به خود ببینند.
وی افزود: برای ما رفاه و توسعه افغانستان مثل سایر همسایهها اهمیت دارد و اعتقاد داریم هرچه همسایگان ما در رفاه، آرامش، امنیت و ثبات سیاسی باشند، به رفاه، آرامش، امنیت و ثبات سیاسی ایران کمک کرده اند.
ایران ارزشی برای لفاظیهای آمریکا قایل نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص پیشنهاد آمریکا برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه اهمیتی برای این گونه لفاظیها و حرکات زیگزاکی ایالات متحده قائل نیست.
موسوی در خصوص تحرکات دیپلماتیک برای حفظ برجام و هشدارهای مسکو به کشورهای عضو و پیشنهاد ابتکاری تجاری برای منتفع شدن ایران از برجام گفت: ما از مواضع فدراسیون روسیه به عنوان یکی از اعضای باقیمانده در برجام تشکر میکنیم اینها در کنار جمهوری خلق چین پایبندی خودشان را در حرف و عمل در برجام نشان دادند این کشورها محدودیتها و معذوریتهای خاص خود را دارند، ولی در مقابل بقیه کشورهایی که در برجام بودند این دو کشور ابتکارات خوبی گذاشتند.
وی افزود: معذوریت دارم از اینکه برخی از این ابتکارات را بازگو کنم و به همین نکته بسنده میکنم که چنین چیزی وجود دارد و ابتکارات بسیار خوبی به صورت دوجانبه وچند جانبه هست و ما هم قدردان هستیم، اما این اقدامات چه از طرف دوستان ما و چه از طرف بقیه اعضای باقیمانده در برجام ناکافی و لازم است در مقابل یکه تازی و اقدامات فراسرزمینی و تروریسم اقتصادی ایالات متحده یک صدای واحد داشته باشند و یک پیام واحدی را به زورگوییها و بازیهای آمریکاییها بدهند.
موسوی در خصوص اظهارات وزیر خارجه قطر در خصوص مذاکره ایران با آمریکا گفت: آنچه که وزیر خارجه قطر گفت خواندم گمان نمیکنم منظورش گفتگوی به معنای مذاکره باشد. وی به ایران آمده بود و گفتگوهایی داشت، قطریها به عنوان یک کشور منطقه نگرانیهایی دارد واین نگرانیها را طبیعتا با همه طرفها در میان میگذارد و از طرف ما و یا کسی ماموریت نداشته است. ما شنونده نظرات همه کشورهای منطقه و دوستان و تمام کسانی که ابراز نگرانی میکنند هستیم، اما معتقدیم برای کاهش این نگرانیها و کاهش تنشها به ریشههای اصلی بپردازند و نشان دهند که کانون تنشها و بحرانها در منطقه ما کیست و کجاست؟
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص پیشنهاد آمریکاییها برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران اهمیتی برای این گونه لفاظیها و حرکات زیگزاکی ایالات متحده قایل نیست آنچه که ما میبینم تروریست اقتصادی و فشار روانی علیه کشور ماست.
وی افزود: ما شاهد یک سیاست فریبکارانه و همزمان مذاکره و فشار حداکثر اقتصادی هستیم که به هیچ وجه برای جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مستقل، قدرتمند و قانونمدار قابل قبول نیست ما زمانی به چنین لفاظیها فکر خواهیم کرد که همراه با اقدامات عملی، تغییر رویکرد و تغییرات عملکردی و عملی باشد، نمونه اصلی و مصداق بارزش اقدامات عملی برای کاهش و رفع تروریستم اقتصادی علیه ملت ایران است و تا آن روز جمهوری اسلامی ارزشی برای این حرفها و درخواستها قایل نیست.