در گفتگو با سی ان ان ؛
انتقاد مقام فلسطینی از طرح موسوم به معامله قرن
حنان عشراوی عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: طرح موسوم به معامله قرن اشکالات بسیار اساسی دارد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ؛
عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: طرح موسوم به معامله قرن اشکالات بسیار اساسی دارد.
فرید زکریا مجری برنامه جی پی اس شبکه تلویزیونی سی ان ان درباره طرح به اصطلاح صلح خاورمیانه موسوم به معامله قرن که جارد کوشنر داماد ترامپ در راس آن است با حنان عشراوی و دن سنور ، مشاور سیاست خارجی جمهوریخواهان گفتگو کرد.
فرید زکریا در ابتدای این گفتگو گفت: با توجه به آشفتگی موجود در سیاست اسرائیل، شاید حتی باید مدت بیشتری، منتظر طرح صلح جارد کوشنر بمانیم. پس از شکست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در تشکیل دولت ائتلافی در پی انتخابات قبلی، اسرائیل 17 سپتامبر بار دیگر صحنه برگزاری انتخابات خواهد بود تا شاید این بار بتوان دولت تشکیل داد. شاید در این اثنا، کوشنر، داماد ترامپ مشغول آشکار کردن بخشی از مقاصد و طرح های خود است. وی به تازگی در پاسخ به سؤال مجری ام اس ان بی سی مبنی بر اینکه آیا فلسطینی ها قادر به اداره امور خود هستند، در این باره ابراز تردید کرد و گفت امیدوار است آنها با گذشت زمان این قابلیت را پیدا کنند.
فرید زکریا از سنور پرسید: چه تحولاتی در جریان است؟ آیا بحث هایی در دولت مطرح است؟ ما از مسائل پشت پرده مطلع کنید.
سنور: بحث این است که با هر روزی که می گذرد، دولت آمریکا اهرم (نفوذ) خود را در این روند از دست می دهد. بنابراین این امید می رفت که این کار قبل از انتخابات اخیر اسرائیل انجام شود، اما آنها نتوانستند قبل از انتخابات اسرائیل این کار را بکنند، چون اسرائیل نمی خواست این اتفاق در آستانه یا طی انتخابات رخ دهد. و این امکان هم وجود داشت که این اقدام طی مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی صورت گیرد، چرا که این امر برای نتانیاهو در میان راستگرایان مشکل ایجاد می کرد، بنابراین آنها گفتند که اجازه دهید روند تشکیل دولت سپری شود، و آنها این روند را طی کردند، و نتیجه اش چه بود؟ اینکه هم اکنون قرار است انتخابات دیگری برگزار شود. در واقع این انتخابات ماه سپتامبر برگزار می شود، و با در نظر گرفتن روزهای تعطیل یهودی، تشکیل دولت 30 تا 40 روز طول می کشد. بنابراین اساساً می توان پیش بینی می کرد که دولت جدید اسرائیل اواسط ماه نوامبر تشکیل شود، یعنی یک سال قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا. پس در این میان، موضوع زمان مطرح است. البته این بدان معناست که زمان از دست رفته است، و نمی توان این روند را آغاز کرد، اما بحث داخلی در دولت این خواهد بود که در این بازه زمانی با چه شدتی باید تلاش کرد.
فرید زکریا از حنان عشراوی پرسید: وقتی که به این طرح نگاه می کنیم، آنچه می توانیم درباره آن گفت این است که ظاهراً بر اساس رئوس کلی آن، میزان معینی از منابع برای توسعه اقتصادی در اختیار فلسطینی ها قرار داده می شود و برای همگرایی اقتصاد آنها به سوی اقتصاد اسرائیل تلاش خواهد شد. اما خواسته اصلی تشکیل کشور (فلسطین) که همواره فلسطینی ها به آن امیدوار بوده اند، در این طرح دیده نمی شود. پاسخ شما چیست؟
حنان عشراوی: پاسخ من این است که این به اصطلاح طرح صلح اشکالات بسیار اساسی دارد. یکی از این نقص ها این است که این طرح بسیار زودگذر است، و تقریباً توهمی است که با گذشت زمان به تدریج رنگ می بازد، و همانطور که دن گفت، به جدول زمانی اسرائیل و مسائل داخلی اسرائیل بستگی دارد. اشکال دوم این است که آمریکایی ها - این دولت- مشغول برداشتن گام های ملموس یک جانبه ای است که کاملاً زیانبار و غیرقانونی است، و مانع از هر گونه طرح صلح عملی، قانونی و غیرقابل می شود. موضوع قدس، موضوع آوارگان، موضوع الحاق جولان به اسرائیل، توقف کمک مالی به فلسطینی ها، از جمله بیمارستان ها و کمک هزینه های تحصیلی و غیره، خودداری از راه حل تشکیل دو کشور ، قانونی کردن شهرک سازی ها، همه اینها گام ها و مواضعی است که غیرقانونی است و اعتبار هر گونه طرحی که را که آنها دارند، کاملاً از بین می برد. سومین نقص این است که کوشنر با پرداختن صریح به مؤلفه اقتصادی، به شیوه ای بسیار بسیار تحقیرکننده و نژادپرستانه گفت که فلسطینی ها (مثل یک زندانی که آزادی مشروط می گیرد) دوره آزمایشی را می گذارنند. (به عبارت دیگر) ما باید ثابت کنیم که سزاوار برخورداری از حقوقمان هستیم، و اینکه شاید قادر نباشیم مردم خود را اداره کنیم و نیاز به کمک داریم. من در (صفحه ام در توییتر) از این امر به عنوان (سیاست) امپریالیستی نام بردم. این نوع لحن کاملاً غیرقابل قبول است. این نوع نژاپرستی و فلسطینی ها در دوره ای آزمایشی قرار دادن (چیزی مثل آزادی مشروط دادن به یک زندانی) برای اینکه ببینند آیا ما سزاواز آزاد بودن هستیم، غیرقابل قبول است.
فرید زکریا از سنور پرسید: فکر می کنم نوعی سوءبرداشت در این میان وجود دارد. همانطور که می دانید جارد کوشنر تاجر است و به نظر می رسد مثل یک تاجر به این موضوع نگاه می کند. آنها (به فلسطینی ها) می گویند ما به شما این منابع قابل توجه را می دهیم؛ به شما 50 میلیارد دلار می دهیم. اما غرور و شان ملی اغلب بر (موضوع) اقتصادی غلبه می کند، و این امر فقط در مورد فلسطینی ها صدق نمی کند، برای اسرائیلی ها، برای ایرانی ها، برای آمریکایی هم همینطور است. فکر می کنم ما گاهی فراموش می کنیم که همه چیز فقط اقتصاد نیست.
سنور: فکر می کنم شیوه نگاه دولت، به ویژه جارد به این موضوع، در قالب عادی سازی نرم و تدریجی آنچه است که بین اسرائیل و دولت های عرب سنی می گذرد. یک مقام بسیار بلندپایه یکی از کشورهای سنی حوزه خلیج فارس یک سال پیش با اشاره به احتمال این روند گفت: خاورمیانه یک گذشته دارد و یک آینده. ما به عنوان جهان عرب سنی می خواهیم (متعلق به) آینده باشیم. ما معتقدیم اسرائیل هم (متعلق به) آینده است. اما جای بحث است که آیا سران فلسطین (متعلق) به آینده هستند یا گذشته. ما می خواهیم این روند ادامه یابد. سران فلسطینی یا در این روند شرکت می کنند یا نمی کنند.
دولت هیچ ضرری در این امر نمی بیند. مثلاً اگر پایان ماه ژوئن تصاویری از کارآفرینان فلسطینی، سران اسرائیلی و سران جهان عرب که مشغول گفتگو در بحرین هستند، در مکان هایی همچون رام الله منتشر شود، آیا ممکن است جوانان فلسطینی به آن تصاویر نگاه کنند و نگویند چرا ما در این گفتگوها شرکت نکردیم.
فرید زکریا از حنان عشراوی پرسید: نظر شما در این باره چیست؟ آیا ممکن است کشورهای عربی سنی که تا این حد با اسرائیل هم پیمان شده اند، زمان زیاد، یا انرژی و سرمایه سیاسی زیادی صرف دفاع از بعضی از مطالبات اصلی فلسطینی ها نکنند و به جای آن، بیشتر علاقه مند به بهبود روابط با اسرائیل باشند؟
حنان عشراوی: این یکی از راههایی است که این دولت آمریکا از طریق آن تلاش کرده است به اسرائیل پاداش دهد، موجب عادی سازی روابط اسرائیل با جهان عرب شود، و جهان عرب را تقدیم اسرائیل کند، و در عین حال به اشغالگری خود ادامه دهد. اگر کسی از تاریخ مسائل اصلی (مورد مناقشه بین اسرائیل و فلسطین) ذره ای اطلاع داشته باشد، می داند که هیچ یک از سران عرب - مهم نیست آنها تا چه حد فکر می کند مستبد است-، پیش از همه الحاق قدس به اسرائیل، یا رد حق بازگشت آوارگان فلسطینی، یا حفظ اشغالگری اسرائیل در فلسطین را نخواهند پذیرفت، فارغ از اینکه آنها چقدر تلاش می کنند روابط با اسرائیل را به این دلیل عادی سازی کنند که آمریکا تلاش می کند اسرائیل را به عنوان منبع مهم قدرت اقتصادی، امنیتی و اطلاعاتی در منطقه جلوه دهد. مهم نیست آنها چقدر تلاش می کنند، فکر نمی کنم موفق شوند، زیرا چیزی همچون افکار عمومی عرب وجود دارد و آزمونی واقعی برای محک زدن اتحاد و اعتبار سران وجود دارد که چیزی نیست جز موضوع فلسطین.
فرید زکریا از سنور پرسید: به عنوان سؤال آخر باید از شما بپرسم که سرنوشت نتانیاهو چه خواهد شد؟ به نظر می رسید که او دوره جدید خود را آغاز می کند و به نخست وزیری تبدیل می شود که بیشترین دوره تصدی این سمت را در اسرائیل داشته است. اما وی هم اکنون گرفتار مشکلی پارلمانی شده است که نمی تواند دولت اتئلافی را تشکیل دهد.
سنور: بله فکر می کنم جایگاه وی هم اکنون ضعیف تر از 10 روز پیش است. من هنوز هم فکر می کنم اگر انتخابات ماه سپتامبر برگزار شود، وی دست کم آرائی را که هم اکنون دارد به دست خواهد آورد و قادر به تشکیل دولت خواهد بود. اما نمی توانم تصور نکنم او برای تشکیل دولت باید با چه شرایطی موافقت کند. فکر نمی کنم سیاست انتخاباتی بین اکنون تا ماه سپتامبر تغییر چندانی کند.