پخش زنده
امروز: -
باید رژیم غذایی و سبک زندگی مردم را تغییر داد؛ با شیوع بیماریهای غیر واگیر، حوادث جادهای و دهها مورد دیگر، وزارت بهداشت حداقل تاثیرگذاری را در نظام سلامت میتواند داشته باشد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر سعید نمکی در چهل و سومین همایش علمی جامعه جراحان ایران در مرکز همایشهای بین المللی رازی تهران، افزود: اکنون بیشترین نیاز ما در نظام سلامت به بیرون از وزارت بهداشت مربوط است. البته در حوزه درون بخشی به مشارکت و همکاری بیشتر همه انجمن ها، تشکل ها وسازمان نظام پزشکی نیز نیاز داریم تاسبک زندگی مردم را تغییر دهیم چون بدون تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، نمی توان بیماری ها را کنترل کرد.
وی بیان کرد: در سالهای بعد از انقلاب اسلامی دستاوردهای بزرگی در حوزه سلامت داشتیم. برای مثال، در دوران قبل از انقلاب، از هر هزار کودک متولد شده، 120 نفر از آنها به یک سالگی نمی رسیدند و حداقل 250 مادر باردار به دلیل عوارض ناشی از حاملگی و زایمان، جان خود را از دست می دادند. یا پوشش واکسیناسیون تنها 25 درصد بود و 80 درصد از پزشکان خارجی بودند و تعداد خانه های بهداشت در کشور حداکثر 1050 مرکز و تعداد دانشکده های پزشکی بسیار محدود بود اما امروز، میزان مرگ های گروه های حساس حداقل به یک دهم کاهش یافته، تعداد دانشگاه ها و دانشکده های پزشکی به 66 مورد رسیده، برخی از بیماری ها ریشه کن شده و علاوه بر پوشش 100 درصدی واکسیناسیون، نیازی نیست که بیماران را به خارج از کشور بفرستیم بلکه بیماران خارجی را در کشور پذیرش می کنیم.
دکتر نمکی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: همواره میگویم اگر دل بزرگ نباشد، نمیتوان کار بزرگ انجام داد و دلهای کوچک همواره جای بخل، کینه، حسد و تنگ نظری است و دلهای بزرگ جایگاه عشقهای بزرگ و ناب هستند. دلهای بزرگ میتوانند کلید گشایش مشکلات بزرگ کشور باشند. عبادت هم بدون عشق زیبا نیست. آنچه باعث شده که جامعه جراحان شکل گیرد، عشقی است که در قلب بنیانگذاران این مجموعه بوده است.
وزیر بهداشت افزود: جامعه جراحان ایران برخلاف بسیاری از تشکلاتی که ایجاد و به انزوا کشیده شدند، به اوج رسید و تنومند شده است، چون بنیانگذاران آن پاکیزه و پاک نهاد بودند و دکتر فاضل به عنوان یکی از بنیانگذاران این جامعه، فردی است که به کشور، مردم و اعتلای این سرزمین، عشق و علاقه دارد و این عشق، موتور محرکه جامعه جراحان ایران بوده است.
وی یادآور شد: در حوزه آموزش پزشکی دستاوردهای بزرگی داریم، اما در عین حال، چالشهای بزرگی نیز وجود دارد. سفره گسترده آموزش عالی کشور پهن شده و این اتفاق به چشم و هم چشمی افتاده است. نیروی انسانی گرانقیمت و طولانی مدت، تربیت میشوند. حتی در جاهایی دستگاههای گرانقیمتی گذاشته شده که حتی در ماه یک بار هم مورد استفاده قرار نمیگیرند درحالی که در مواردی نیازمند حداقلهایی هستیم که وجود ندارند و این یعنی عدالت در توزیع منابع دچار اشکال است.
وزیر بهداشت اضافه کرد: در حوزه آموزش باید بدانیم چه کسی را با چه سطحی از مهارت، با چه هزینه ای و توسط چه کسی، در چه زمانی و برای کدام جایگاه نظام خدمت، تربیت می کنیم، اما متاسفانه پاسخی برای این سوال نداریم. البته همکاران بنده برای تحول در آموزش پزشکی بسیج شده اند و دکتر فاضل نیز به عنوان مشاور عالی بنده در آموزش پزشکی به وزارت بهداشت کمک می کند.
دکتر نمکی ادامه داد: برخی از دانشجویانی که فارغ التحصیل میشوند، دچار بی خویشتنی هستند. دانشجوی علوم پزشکی باید بداند وابسته به سرزمینی است که در سال ۳۷۰ هجری قمری ابن سینا را داشته و منابع زیادی از او باقی مانده است تا احساس بی خویشتنی نکند. بعد از فروپاشی شوروی، در سفر به کشورهای آسیای میانه مشاهده شد که در تمام مدارس و دانشگاه های این کشورها، عکس ابن سینا نصب شده بود.
*بیماری های غیر واگیر؛ چالش عمده بهداشتی کشور
وی اظهار داشت: در زمینه بهداشت با چالشهای جدی مانند بیماریهای غیر واگیر مواجه هستیم و اقداماتی مانند پویش ملی کنترل فشار خون برای همین موضوع آغاز شده است. به بهداشت دهان و دندان توجه کرده ایم و اقداماتی در این زمینه شروع شده و مدارس عاری از پوسیدگی در کشور رو به گسترش هستند. علاوه بر این، بهداشت سالمندان با توجه به جمعیت فزاینده سالمندان در کشور و پرهزینه و افسرده بودن آنها، بسیار مهم است.
وزیر بهداشت با اشاره به راه اندازی 400 خانه بهداشت عشایری در کشور، خاطرنشان کرد: توجه به بهداشت حاشیه شهرها به عنوان مناطق پرآسیب بهداشتی، مهم و ضروری است. البته در حوزه سلامت روان نیز نیازمند کار بیشتری هستیم چون بی تدبیری در اداره امور روانی جامعه، آسیب ها را افزایش می دهد.
*موفقیت های طرح تحول سلامت
دکتر نمکی گفت: طرح تحول سلامت توانست در کاهش پرداخت از جیب بیمار و ماندگاری پزشک در نقاط محروم موفق عمل کند. با این حال مشکلاتی نیز وجود داشت و به دنبال برطرف کردن آن هستیم. همچنین بستههای کاهش پرداخت از جیب بیمار، حمایت از بیماران صعب العلاج و ماندگاری پزشک در نقاط محروم را در قالب طرح تحول سلامت ادامه میدهیم. برای ماندگاری بخش خصوصی و پزشک در نقاط محروم، انگیزه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی فراهم خواهیم کرد.
* نخستین بار بین تعرفه بخش خصوصی و دولتی تفاوت ایجاد شد
وزیر بهداشت با بیان اینکه برای اولین بار قبل از پایان سال 97 تعرفه های پزشکی امسال در هیات دولت تصویب شدند، افزود: اولین بار است که بین تعرفه بخش خصوصی و دولتی تفاوت ایجاد شد اما با توجه به مشکلات فراوان در اصلاح تعرفهها، این تحول خیلی چشمگیر نبود و امیدواریم بتوانیم در آینده آن را جبران کنیم.
وی یادآور شد: در وزارت بهداشت، بنده کارگزار و خدمتگزار فرهیختگان هستم که نظر اندیشمندان حوزه پزشکی را در وزارت بهداشت اجرا کنم، اما درب وزارت بهداشت همیشه باز است و انتظار داریم صاحب نظران و دلسوزان کشور، راهکارهای عبور از تنگناهای سخت پیش روی کشور را به ما بگویند.