پخش زنده
امروز: -
وجود منطقهای پایدار در این موقعیت حساس، می تواند بر مجموعه امنیت همهجانبه همه طرف های فعال در منطقه، تاثیرگذار باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاري اسپوتنيک؛ سخنگوی وزارت امور خارجه عراق گفت جمهوری اسلامی ایران روابط راهبردی با عراق دارد و دشمن ما نيست.
«احمد الصحاف» در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری «اسپوتنیک» در پاسخ به سئوالی درباره میانجی گری عراق بین طرف های بحران و فروکاستن از تشدید تنش بین ایران با آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس گفت با توجه به تنش موجود بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران، عملا ما نمی توانیم به طور مشخص از میانجیگری صحبت کنیم. عراق مفهوم میانجی گری را آن گونه که رسانهها گفته اند، مطرح نکرده است. عراق دیدگاه خود را بیان کرده و از طریق وزارت امور خارجه به دنبال ایجاد تلاشهایی در راستای برقراری آرامش، توازن و ثبات در منطقه بوده است. ما به خوبی درک میکنیم، همه طرفها در منطقه و جهان با ما همعقیده هستند که وجود منطقهای پایدار در این موقعیت حساس، می تواند بر مجموعه امنیت همهجانبه همه طرف های فعال در منطقه، تاثیرگذار باشد.
وی گفت عراق کشور مهمی است و روابط راهبردی با جمهوری اسلامی ایران و آمریکا دارد و به دنبال افزایش شرایط اعتماد سازی در روابط دوجانبه به صورت مستمر با تمامی کشورهای عربی محیط پیرامونی خود و عمق راهبرد عربی و همسایگان خود از جمله ترکیه است. این هماهنگی و ارتباط سبب ایجاد بستری مشترک برای مقابله با مهمترین خطرها و چالشهای منطقه میشود. بنابراین نمیتوان از میانجیگری به صورت علنی و آشکار در رسانهها سخن گفت.
احمد الصحاف در پاسخ به این پرسش که با توجه به روابط موجود عراق با همه طرف ها، چه کسی مسئول تنش کنونی در منطقه است؟ گفت ما موضع گذشته خود را اعلام کرده و همچنان بر آن موضع پایبندیم. ما به «بی طرفی مثبت» بین طرف ها پایبند هستیم، به ویژه اینکه عراق بر تحکیم و تثبیت برخی دستاوردها که در سال های گذشته محقق کرده است، تاکید می کند، دستاوردهایی که پیروزی بر گروه تروریستی داعش، بازپسگیری اراضی عراق, عبور از شرایط دشوار اقتصادی در کشور، برقراری امنیت و صلح برای ساکنان کشور، حفظ دستاوردها در زمینه روابط بینالملل و نیز گشایش در قبال عمق راهبردی عربی و کشورهای جهان در صدر آنها است. این رویکرد سبب ایجاد ائتلاف بینالمللی برای کمک به عراق در جنگ علیه داعش شد. اینجا باید بگویم بی طرفی مثبت به معنای ایفای نقش کارآمد عراق است و اینکه این کشور وارد سیاست چند محوری نمیشود، بلکه در پی تقویت خود براساس قاعده مشارکتهای متعدد با همه طرفها و ایجاد روابط اقتصادی چندجانبه با آنهاست. با توجه به تنش موجود، بر این اعتقاد هستیم این دیدگاه برای حفظ موقعیت عراق و صلح مناسب تر است. در همین حال این رویکرد، سبب حفظ روابط راهبردی عراق با محیط منطقهای و متحدان راهبردی آن در جهان میشود. نمی توان درباره آنچه عراق در دوره گذشته ايجاد کرده است، کوتاهی کرد. عراق درچارچوب همکاری با همه شرکا در جهان به دنبال ایجاد فضا و رویکرد مشترک است.
وی درباره موضع عراق درباره نشست های اخیر در عربستان سعودی و تأثیر آن بر روابط بین بغداد با کشورهای حوزه خلیج فارس نیز گفت عراق بر اهمیت حضور خود در مجموعه راهبردی عربی بسیار خوب واقف است و وجود منافع مشترک بین آن و مجموعه طرف ها را در کشورهای خلیج فارس درک میکند و در عین حال ایران را دشمن خود نمی داند؛ مساله اي که رئیس جمهور عراق آنرا در اجلاس عربی مطرح کرد. از این رو، در تهیه بیانیه پایانی نشست سران عربی که اعلام شد، ما مشارکت نداشتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه عراق درباره روابط جمهوری اسلامی ایران با عراق در سال های اخیر نیز گفت ما می دانیم جمهوری اسلامی در مقابله با گروه تکفیری داعش از ما حمایت نظامی و راهبردی داشت و عراق هرگز هیچگونه کمکی را که به آن شد، فراموش نخواهد کرد. همچنین از برادران عرب، به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس به علت تصمیم آنها برای ایستادن در کنار عراق در مرحله پسا داعش قدردانی می کنیم. مرحله پساداعش مرحله برقراری ثبات, بازسازی و سرمایه گذاری است و ما به اهمیت نقش عربی اشاره می کنیم که می تواند نقش مهمی در رویکردهای عربی- عربی ایفا کند و سبب تقویت ثبات در منطقه شود. همچنین وزیر امور خارجه عراق در حال رايزني مستمر با همتایان عرب خود درباره تحولات منطقه است که مانند خانه ای عربی در برگیرنده ماست.
وی درباره روابط عراق با روسیه نیز گفت روابط عراق و روسیه در حال توسعه و گسترش است. نشست های اخیر کمیته مشترک عراق و روسیه در بغداد آخرین نشانه این روند است که هیئتی عالیرتبه از طرف روسیه در آن شرکت داشت و بر ضرورت اجرای توافق های صورتگرفته در نشست های قبلی این کمیته تاکید شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه عراق درباره درخواست فرانسه برای محاکمه و اعدام نکردن اتباع این کشور که عضو داعش بوده اند، نیز گفت هر کس که ثابت شود عضو گروه تروریستی داعش بوده و به نیروهای مسلح یا به ملت عراق ضرر و زیان وارد کرده است، بر اساس قوانین عراق محاکمه خواهد شد و نهاد قضایی عراق تصمیم گیرنده نهایی در این باره است.
وی درباره عملیات نظامی اخیر ارتش ترکیه در شمال عراق و هماهنگی های صورتگرفته در این باره با بغداد نیز گفت بی گمان هرگونه اقدام نظامی با هماهنگی و تبادل دیدگاه ها با طرف عراقی صورت می گیرد و به طور قطع فرماندهان نظامی در حال هماهنگی در این باره هستند.