به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ کارشناس مطالعات آب بندانهای استان گلستان گفت: گذشتگان ما این کار را میکردند تا بتوانند بارندگیهای پاییز و زمستان یا خارج از فصل را ذخیره و در بهار و تابستان از این آبها استفاده بهینه کنند.
عاشور گیلدی توراج افزود: در واقع میتوان گفت که آب بندانها در شمال، شبیه قناتها در مناطق کویری و کاملاً با محیط زیست سازگار هستند.
وی اضافه کرد: منابع تامین آب در آب بندانها باران و سیلاب و انتقال این آب به زمینهای کشاورزی، عمدتاً ثقلی و رایگان است.
آب بندانها و کنترل سیلابمدیر آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان برخی از فواید آب بندانها را برشمرد.
محمدتقی کمال غریبی گفت: اولین فایده آب بندان ها، ذخیره سازی و مدیریت مصرف آب است.
وی افزود: علاوه بر این، آب بندانها سرعت سیلابها را در زمان وقوع، از بالادست میکاهند و روان آبها را به دورن مخزن خود هدایت میکنند که در نتیجه از خسارت سیلاب کاسته میشود.
نمونه این سیلاب را فروردین امسال در بخشهای وسیعی از استان گلستان شاهد بودیم که براساس برآورد اولیه درمجموع حدود ۵ هزار میلیارد تومان به بخشهای مختلف خسارت وارد کرد.
آنچه مشهود است اینکه در سیلاب اخیر استان گلستان آب بندانها نتوانستند نقش پیشگیری و کنترلی که مطرح شد را به خوبی اجرا کنند.
عاشور گیلدی توراج کارشناس مطالعات آب بندانهای استان گلستان، علت را لایروبی نشدن آب بندانها طی سالهای طولانی و کاهش حجم مخزن آنها میداند.
احیای آب بندانهای گلستانمدیر آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان، اما از آغاز طرح احیای آب بندانها در این استان از شهریور پارسال خبر داد.
محمدتقی کمال غریبی گفت: ۵۴۸ آب بندان استان گلستان درمجموع به وسعت ۶هزار هکتار در حال مرمت و بهسازی است.
وی خاطرنشان کرد: گلستان اولین استان شمالی است که احیای آب بندان هایش آغاز شده است.
مدیر آب و خاک جهادکشاورزی گلستان ادامه داد:در این طرح، آب بندانها لایروبی و شن ریزی میشوند و سازههای ورودی و خروجی آنها تعمیر میشود.
به گفته کمال غریبی: ظرفیت فعلی آب بندانهای گلستان حدود یکصد میلیون مترمکعب است که با احیای آنها این ظرفیت دو و نیم برابر و عمق آنها تا ۱۰متر افزایش مییابد.
وی، هزینه احیای هر هکتار آب بندان را حدود ۸۰میلیون تومان اعلام کرد.
محمد سوخته سرایی سرپرست تامین آب جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: تا اکنون توانستیم در هر ماه به طور متوسط ۱۵آب بندان را احیا کنیم که سرعت قابل قبولی است.
نقش آب بندانها در تقویت آبهای زیرزمینیاما آب بندانها علاوه بر ذخیره سازی آب و پیشگیری از سیلاب، مزایای دیگری هم دارند.
کارشناس مطالعات آب بندانهای استان گلستان در این باره گفت: فایده دیگر آب بندانها در بستر خاکی آنها است.
عاشور گیلدی توراج افزود: آب بندان ها، به طور مستمر منابع آب زیرزمینی را تقویت میکنند.
وی اضافه کرد: هر حجمی از آب را که در آب بندانها ذخیره کنیم، به همان میزان از برداشت آبهای زیرزمینی کاسته میشود.
محمد سوخته سرایی سرپرست تامین آب جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: با وجود آب بندانهای بهسازی شده، دیگر به چاههای مجاز و غیرمجاز نیازی نیست و هزینهها کاهش مییابد.