معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با روسیا الیوم؛
ایران مقابل فشارهای اقتصادی ایستادگی کرده است
ریابکوف: باید با برگزاری نشستی، اجرای سازوکار فعالیتها و مبادلات مالی غرب و ایران موسوم به اینستکس را تسریع کنیم
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با برنامه «نیوز میکر» این شبکه درباره سفرش به تهران و دیدار سه ساعته با عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران گفت: از زمان خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک یک سال می گذرد و در این مدت جمهوری اسلامی ایران به طور کامل به بندهای این توافقنامه پایبند بوده است اما ایران همه مزایای مهم این توافق به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری را برای مشارکت در این توافق از دست داده است.
وی افزود: ایران مقابل فشارهای اقتصادی تاسفبار ایستادگی کرده است و همزمان، آمریکا حملاتی را برای ترساندن همپیمانان و شرکای جمهوری اسلامی انجام داده است و مانع تجارت یا خرید نفت ایران شده است. علاوه بر این در زمینه های اقتصادی و بانکی نیز فشارهای زیادی را وارد آورده است. طبعا این اقدامات نمی تواند پیامدهای وخیم نداشته باشد و در نتیجه آن، جمهوری اسلامی و دولت ایران توقف جزئی پایبندی به برخی از بندها و تعهدات خود را اعلام کردند.
معاون وزیر امور خارجه روسیه ادامه داد: ما این سیاست را درک می کنیم و امروز با همکارم آقای عراقچی درباره برنامه کاری گفتگو کردیم و ما باید بفهمیم که چگونه می توان این مسیر دشوار را طی کرد. ما در چارچوب کمیته کشورهای عضو برجام تلاش می کنیم و معتقدیم این کمیته می تواند نشستی را در سطح وزیران برگزار کند و این نشست باید به تسریع اجرای مکانیزم فعالیتها و مبادلات مالی بین کشورهای غربی و ایران موسوم به اینستکس اختصاص داشته باشد.
ریابکوف گفت: شرکای اروپایی مدتهای زیادی است بر روی این طرح کار می کنند و ما می خواهیم کشورهای دیگر نیز در این مکانیزم مشارکت داشته باشند نه فقط ایران و روسیه تا بتوان از این مکانیزم برای تسهیل خرید و فروش نفت ایران استفاده کرد نه فقط برای مبادلات مالی و طرحهای تجاری و اقتصادی که شامل تحریمهای آمریکا می شود. مسائل دیگری نیز وجود دارد از جمله واردات کالاهای با قابلیت استفاده دوگانه و مسئله مربوط به سیاستهای منطقه ای آمریکا و شرکای آن. آنها در حال حاضر فضای منفی در اطراف ایران ایجاد می کنند و ما باید با همه این حملات مقابله کنیم و باید از تنش و رویارویی در منطقه جلوگیری کنیم.
معاون وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به این سوال که شما در تهران متعهد شدید که به فعالیت خود برای حفظ توافق هسته ای ادامه خواهید داد، در این باره چه کاری می توانید انجام دهید؟، گفت: همه پیشنهادات را برای همکاران ایرانی مشخص کردیم و برخی از پیشنهادات واضح و خوب است و به ضرورت برگزاری نشست کمیته مشترک و تدوین نقشه راه مشترک و کارکرد مکانیزم اینستکس اختصاص دارد. طرح های دیگری هم وجود دارد که نمی توان منتشر یا مطرح کرد چرا که در حال حاضر هنوز پخته نشده است اما همه پیشنهادات برای این است که آنچه بر اساس مکانیزمها و توافقات به دست آمده است از بین نرود بلکه این توافقات تقویت شود.
وی افزود: ما معتقدیم، این اقدام مناسبی است که دولت ایران درباره برگزاری نشستی در منطقه خلیج فارس موسوم به معاهده "ترک مخاصمه" پیشنهاد کرد و این مسئله با ابتکار روسیه برای انجام اقداماتی به منظور تقویت ساختار در منطقه مطابقت دارد. ما به دوستان عرب و دولت ایران می گوییم این پیشنهادات روی میز قرار دارد و ما برای موفقیت این طرحها آمادگی داریم و موفقیت در این زمینه به حفظ برجام کمک می کند. ما فکر می کنیم سران عرب و کسانی که در مکه مکرمه نشست برگزار می کنند اشارات ما را در خصوص ضرورت از بین بردن تنش در منطقه از طریق این توافقات می شنوند.
مجری روسیا الیوم پرسید: شما کمی پیشتر در تهران گفتید که اشتباه بزرگی خواهد بود اگر واشنگتن فکر کند می تواند تهران را مجبور به تسلیم شدن کند، آیا اطلاعاتی دارید که موجب می شود فکر کنید تهران عملا می تواند مقابل همه این فشارها ایستادگی کند؟
ریابکوف در پاسخ گفت: اطلاعات مشخصی ندارم، گفتم فکر نمی کنم و تصور نمی کنم واشنگتن بتواند ایران را به زانو درآورد و این مسئله ای کاملا غیرممکن است. ایران کشوری بزرگ و تاریخی است و آنها مردمی هستند که مشکلات و دشواریهای زیادی را پشت سر گذاشته اند و ما نمی توانیم عمق این تاریخ ایرانی و قدرت و عزت این کشور و ملت بزرگ را درک کنیم. بنابراین هیچ گونه تسلیم شدنی درکار نخواهد بود و آنها از منافع خود دفاع خواهند کرد و روسیه نیز در این زمینه از ایران حمایت خواهد کرد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه درباره اظهارات اخیر ترامپ درباره امکان انجام مذاکرات با ایران و جدی بودن این اظهارات، گفت: من نشانه هایی در خصوص تلاش آمریکا برای اعمال فشار نظامی و استفاده از قدرت علیه ایران نمی بینم. ما اخیرا تقویت نیروهای نظامی آمریکا را در منطقه خلیج فارس شاهد بودیم و علاوه بر این ما اظهارات تنش زای زیادی شنیدیم. اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اخیرا درباره ضرورت گفتگو سخن گفته است این مسئله ای است که مورد استقبال ما قرار دارد و ما همواره خواستار گفتگو بوده ایم و همچنان هم خواستار گفتگو به عنوان مثال بین واشنگتن و پیونگ یانگ هستیم و ما در تماسهای علنی با آمریکاییها در این خصوص سخن گفتیم و در سفر اخیر پمپئو به سوچی نیز در این خصوص گفتگو کردیم و همزمان از گفتگو بین واشنگتن و تهران استقبال می کنیم.
وی افزود: اما مشکل این است که آیا همکاران آمریکایی برای مشخص کردن برنامه کاری در این خصوص و ارائه پیشنهاداتی سازنده به ایران آمادگی دارند یا نه. اگر این طور است از طریق فشار و به صفر رساندن صادرات نفت ایران به این هدف دست نخواهند یافت. ما به جایگزینی سازنده نیاز داریم که بتوان آن را در پیش گرفت اما این سیاستها در منطقه خاورمیانه شکست خورده است.